Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byggföretag i konkurs
– skolbyggen stoppas

En av Malmös mest erfarna konkursförvaltare, advokat Ola Sellert, har i tingsrätten utsetts att förvalta konkursen, skriver Sydsvenskan.
Foto: Joachim Wall

Byggcompagniet, ett av Malmös största byggföretag, har på egen begäran gått i konkurs.

Företaget har över hundra anställda. All verksamhet har nu stoppats, bland annat flera skolbyggen i och runt Malmö.

Byggcompagniet hade enligt den förra årsredovisningen en omsättning på 95 miljoner kronor, men anser sig nu sakna förmåga att betala sina skulder.

En av Malmös mest erfarna konkursförvaltare, advokat Ola Sellert, har i tingsrätten utsetts att förvalta konkursen, skriver Sydsvenskan.

– Numera är det inte vanligt med så här stora konkurser, säger han till tidningen.

Avbrutet

Konkursförvaltaren har omedelbart avbrutit alla pågående byggprojekt. I det ingår en rad skolbyggnader i och runt Malmö, bland annat en ny skola för 525 elever på Stapelbädden i Västra hamnen i Malmö.

Nu ska det göras en inventering av bolagets tillgångar och skulder. Ola Sellert säger att man ännu inte vet hur stora skulderna är i konkursen.

De över hundra anställda har informerats om att de ska sägas upp. Men fler än så kommer sannolikt att drabbas, bland annat många underentreprenörer till Byggcompagniet.

Arbetsplatser stängdes

Flera företag berättar för Kvällsposten att man redan för flera dagar misstänkte att något skulle ske med bolaget. Arbetsplatserna stängdes och underentreprenörerna kom inte längre in och kunde utföra sina uppdrag. Även underentreprenörernas maskiner och verktyg blev inlåsta på de stängda arbetslatserna.

Enligt Sydsvenskan drabbas en lång rad elever och skolpersonal i och runt Malmö av konkursen. På tisdag börjar det nya läsåret och Malmö stads grundskoleförvaltning står under stor press att skapa nya elevplatser.

Villor stoppas

– Särskilt det nu avbrutna skolbygget på Stapelbädden skapar bekymmer för oss, säger Roger Möller, chef för byggprojekt på Stadsfastigheter, till tidningen.

Bland de övriga projekt som stoppats är rivningen och bygget av nya Svenshögskolan i Arlöv, en pågående ombyggnad av Västra skolan i Malmö och ett skolbyggprojekt i Revinge by utanför Lund.

Flera pågående villaprojekt drabbas också av konkursen, bland annat i Häljarp, Åkarp och Skanör.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!