Byggde mur – för att skydda huset från bilar

Bo Rylén tröttnade på att bilarna körde in i huset och byggde en mur.
Foto: Privat
Senaste olyckan där en Volvo körde rakt in i köket
Foto: Privat
Olyckan förstörde huset.
Foto: Privat
Den första bilen som körde in i familjen Ryléns hus var en Volkswagen bubbla. Det var på 1980-talet och sedan dess har ytterligare två bilar till dundrat in i huset.
Foto: Privat
Köksbordet blev pinnved.
Foto: Privat

Tre bilar har kört in i huset och inte stannat förrän de ställt till stor skada och utsatt familjen Rylén för livsfara.

De byggde en skyddsmur men nu hotas den av rivning eftersom den saknar bygglov.

– Det vore som rysk roulett att bo kvar, det är bara en tidsfråga innan någon dör. Våra barnbarn är ofta hemma hos oss och det känns tryggt när muren är där. Men om den rivs så flyttar vi på studs, säger Bo Rylén.

Den första bilen som körde in i familjen Ryléns hus var en Volkswagen bubbla. Det var på 1980-talet och sedan dess har ytterligare två bilar till dundrat in i huset.

1997 var det dags igen, för de boende blev det en nära döden–upplevelse och stora delar av huset totalförstördes.

– Den andra gången var det en lastbil som välte hela ytterväggen in i köket, om vi varit där så hade vi dött, säger Bo Rylén.

Köksbordet blev pinnved

Väggen byggdes upp med lecablock. Inte långt efter reparationen höll det på att gå illa igen. Men föraren hann få stopp på bilen några decimeter innan husväggen och det var bara rabatten som tog skada.

Under sensommaren 2014 gick det inte lika bra. Föraren till en Volvo fick ett epileptiskt anfall och körde rakt in i huset.

– Köksbordet som vi suttit vid en kvart tidigare blev till pinnved och lecablocken som väggen hade renoverats med flög rakt igenom huset och rev ner allt i sin väg.

Vid alla olyckorna har förarna klarat sig med livet i behåll.

Efter den tredje olyckan bestämde sig Bo Rylén för att bygga en rejäl skyddsmur för att stoppa de bilar som annars skulle fortsätta in i köket.

– Det är en koloss, tre fjärdedelar av muren ligger under jord. Jag tänkte att nu gäller det att skydda våra liv, säger han.

Flera incidenter

Huset ligger vid en raksträcka. Hastigheten utanför huset är 40 kilometer i timmen men tio meter bort är det en 70-sträcka.

Förutom bilarna som slutat sin resa inne i huset har det varit andra incidenter som kunnat sluta illa, berättar han.

– Vart sjunde år har det varit en olycka eller ett tillbud vid vägen utanför huset.

Men muren saknade bygglov och Bo Ryléns ansökan om att få bygglov i efterhand har fått kalla handen av kommunens handläggare.

– Eftersom Trafikverket haft synpunkter i ärendet så har jag föreslagit att samhällsbyggnadsnämnden ska avslå ansökan. Vi går sällan emot synpunkter från myndigheter, säger Pernilla Nilsson, bygglovsarkitekt vid Trelleborgs kommun.

Trafikverket menar att muren skymmer sikten och utgör en fara för bilister som skulle krocka i den.

– Om Trafikverket tycker att den är en trafikfara så får väl de sätta upp ett skyddsräcke som skyddar bilisterna och muren skymmer inte sikten mer än huset redan gör, säger Bo Rylén.

"Vore som rysk roulett"

Om nämnden beslutar att den ska rivas kommer Christina och Bo Rylén inte att våga bo kvar i huset.

– Det vore som rysk roulett att bo kvar, det är bara en tidsfråga innan någon dör. Våra barnbarn är ofta hemma hos oss och det känns tryggt när muren är där. Men om den rivs så flyttar vi på studs.

Pernilla Nilsson har föreslagit att muren ska sänkas till 60 centimeter, då behövs inte bygglovet. Men det är inte tillräckligt menar Bo Rylén.

– Det kanske skyddar för en personbil men en lastbil stoppas inte av en 60 centimetersmur.

Trelleborgs Allehanda var först om att skriva om muren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!