Tjuvarna hade stulit pengar från en bod där man kunde lämna kontanter i utbyte mot jordgubbar. Foto: Colourbox
Tjuvarna hade stulit pengar från en bod där man kunde lämna kontanter i utbyte mot jordgubbar. Foto: Colourbox

Bybornas knep för att fånga jordgubbstjuvar

Publicerad

Invånarna i byn tröttnade på jordgubbstjuvarna. Då gick byborna samman och gillrade en fälla.

Den fick två män gripna.

– Byborna hade låst in den ene av de två männen i boden, så honom kunde vi snabbt anhålla, säger polisen Bruno Brix till Ekstrabladet.

Jordgubbar är gott. Men smakar det så kostar det. Just den detaljen missade två män i den danska byn Saltum.

Där upptäckte nämligen invånarna att någon tog kontanter från en obemannad bod där jordgubbar såldes. Efter tre dagar och lika många stölder tröttnade byborna och bestämde sig för att göra någonting åt det – tillsammans.

Förövarna visade sig vara två män och när jordgubbstjuvarna återvände till brottsplatsen för fjärde dagen hade invånarna gillrat en smart fälla.

Kunde enkelt gripas

När den ena tjuven smugit sig in i boden för ytterligare en stöld hoppade byborna fram från sina gömställen. Invånarna slog igen dörren och skruvade fast en planka så att boven inte kunde ta sig ut.

Sen tillkallade man polis.

– Byborna hade låst in den ene av de två männen i boden, så honom kunde vi snabbt anhålla. Den andra flydde men vi fick tag på honom. Så vi har två gripna, säger polisen Bruno Brix till Ekstrabladet.

Personen som klarade sig från att bli inlåst försökte fly från platsen med bil. Men byborna hade också tillverkat en egen typ av spikmatta. Om det var den som orsakade flyktbilens krasch är oklart.

Mannen kunde i alla fall till slut gripas med hjälp av hund.

Gustav Persson
Gustav Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag