"Sverige var bättre då Bert Karlsson höll på med musik", så börjar den lapp som någon plötsligt satte upp dörren till Matöppet i Eldsberga.
"Sverige var bättre då Bert Karlsson höll på med musik", så börjar den lapp som någon plötsligt satte upp dörren till Matöppet i Eldsberga.

Butiksägare rasar mot den rasistiska lappen

Publicerad

I totalt 16 meningar anmärkte den okända författaren på ett Sverige i förfall.

Den delvis mycket rasistiska lappen sattes sedan upp på matvarubutikens dörr – nu har den polisanmälts.

– Det känns förstås fördjävligt eftersom vi inte har en aning om varför den satts upp, säger butiksägaren Christer Meuller.

"Sverige var bättre då Bert Karlsson höll på med musik", så börjar den lapp som någon plötsligt satte upp dörren till Matöppet i Eldsberga. Därefter följer ytterligare 15 att-satser där författaren motsätter sig både dubbla medborgarskap, anmärker på bristande yttrandefrihet men också en ökad osäkerhet i samhället.

– Det fanns också en hel del rasistiska undertoner också, säger Christer Meuller.

Enligt butiksägaren måste lappen ha satts upp någon gång under natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan.

– Men inte under hela torsdagen var det någon som sa något utan det var först när vi själva upptäckte det, av en slump, under fredagsmorgonen som den togs ner, säger Christer Meuller.

Han beskriver det hela som olustigt.

– Först och undrar man ju vem och varför. Just nu är det ju bara spekulationer, säger han.

Har polisanmälts

Christer Meuller har två huvudteorier. Den ena går ut på att lappen är riktad mot honom personligen eftersom han sedan i höstas sitter i kommunfullmäktige. Den andra på att någon har reagerat på att han har haft flyktingar som jobbat i butiken.

– På förmiddagen har de gått i skolan och på eftermiddagen har de kommit hit och jobbat tre timmar. Det har visat sig vara ett utmärkt sätt för dem att lära sig svenska, men alla kanske inte håller med, säger han.

Enligt Christer Meuller har lappen nu även polisanmälts.

– Vi får bara hoppas att det inte händer igen.

Och visst är han lite konfunderad över att ingen så mycket som nämnt den delvis rasistiska skrivelsen.

– Man kan ju tycka att någon borde ha uttryckt något, men inget har i alla fall kommit till mig.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag