Busslinjer ställs in – efter stenkastning: ”Förfärligt”

Busslinjerna 122 och 123 kommer inte att gå hela vägen till Kävlinge.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Två gånger förra veckan kastades det sten mot en buss i Kävlinge. Arkivbild.
Foto: Shutterstock

Att hoppa på bussen till Kävlinge på kvällstid är inte längre säkert.

Den slutsatsen drar Skånetrafiken efter upprepade fall av stenkastningar den senaste tiden – och ställer nu in flera avgångar.

– Om det är någon som blir skadad är det förfärligt, och därför måste vi agera nu, säger Theresia Swanholm, kommunikationsansvarig för buss vid Skånetrafiken.

Två rutor krossades på en buss i Kävlinge på tisdagen förra veckan. Några dagar senare utsattes en buss återigen för stenkastning i området – och det har nu fått Skånetrafiken att agera.

Från och med måndag till onsdag den här veckan kommer inga bussar att gå hela vägen till Kävlinge efter 19.30 på kvällarna. 

Busslinjerna 122 och 123 påverkas, och de kommer nu att vända redan i Löddeköpinge respektive Furulund. I vanliga fall går sista bussen till Kävlinge vid 23.30-tiden.

– Vi måste sätta säkerheten först. Är det någon som kastar sten så att rutor går sönder är det farligt för både resenärer och förare. Så kan vi inte ha det, säger Theresia Swanholm, kommunikationsansvarig för buss vid Skånetrafiken.

Skånetrafiken: ”En gång för mycket”

Först var det tänkt att bussarna trots allt skulle köra längre in mot Kävlinge. Men efter den senaste stenkastningen beslutade Skånetrafiken att bussarna ska vända ännu tidigare.

– När några få kastar sten går det ut över många. Det som är tråkigt är att det inte går några bussar alls till Kävlinge på kvällarna nu, säger Swanholm och fortsätter:

– En gång är en gång för mycket. Om det är någon som blir skadad är det förfärligt, och därför måste vi agera nu.

Mikael Rosengren som är affärschef för buss vid Skånetafiken förklarar beslutet i ett pressmeddelande.

– Att kasta sten mot bussar är inte bara dumt utan utgör också en fara för både våra resenärer och våra förare. Därför har vi valt att inställa turerna genom samhället, säger han.

Polisen utsatta för stenkastning

Beslutet kommer inte från busschaufförerna själva, utan det är Skånetrafiken som ligger bakom. Men Theresia Swanholm säger att de drabbade chaufförerna tycker att den senaste tidens händelser är obehagliga.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse, men det finns i nuläget ingen misstänkt.

Efter onsdagen kommer Skånetrafiken att utvärdera läget tillsammans med polisen.

– Polisen i Kävlinge har haft liknande problem med att det kastas sten mot polisbilar. Vi måste hjälpas åt för att göra det säkert för resenärer, säger Theresia Swanholm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!