Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busschaufförer får utbildning i kampsport

76 busschaufförer i Köpenhamn fick träning i Aikido.

Foto: COLOURBOX
Busschaufförerna kan mer än att köra buss. Foto: COLOURBOX

76 chaufförer på företaget Arriva i Danmark har fått utbildning i kampsporten Aikido för att klara av våldsamma situationer på bussarna.

– Chaufförerna får ett verktyg som kan underlätta arbetet om det blir stökigt bland passagerarna, säger driftchefen René Frylund.

Att köra buss i linjetrafik i städerna anses som ett utsatt arbete i dag. Bussbranschen rapporterar ständigt om händelser där passagerare antingen bråkar med varandra eller med chauffören.

I Danmark tog cheferna i det brittiska företaget Arriva beslutet att låta 76 chaufförer som jobbar på de mest utsatta busslinjerna träna kampsport på arbetstid.

Tränade i två år

I två år fick chaufförerna utbildning i Aikido - en japansk kampsport som utövats i Danmark sedan 1964. Aikido påminner mycket om juijitsu och beskrivs mest som en självförsvarskonst.

– Chaufförerna lär sig att avväpna situationen och skulle de ha oturen att hamna i konflikt med någon kan de förflytta sig på ett sätt som gör det svårare för angriparen att få in ett slag, säger driftchefen René Frylund till DR.

De 76 vältränade chaufförerna tjänstgör i dag på fem busslinjer i centrala Köpenhamn.

Arriva är ett brittiskt bolag med huvudkontor i Sunderland som bedriver persontransporter på järnväg, buss, handikappstrafik och färjor i ett stort antal länder. Arriva är sedan 2010 ett helägt dotterbolag till Deutsche Bahn.