Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busschauffören kan vara tillbaka inom en månad

Busschaufför i Malmö har tagits ur tjänst
David Erixon, presschef på Nobina.
Foto: Photographer Johan Töpel / Photographer Johan Töpel
Skånetrafiken har utrett händelsen.
Foto: Colourbox

Busschauffören kastade ut Amanda, 19, från bussen för att hon var ”för lättklädd”.

Han fick därefter en skriftlig varning och togs ur tjänst.

Nu ska han skickas på en utbildning och ha samtal med sin arbetsgivare – som säger att han kan köra buss igen inom en månad.

– Vi har pratat om vikten av bemötande och lite om varför det blev som det blev, säger Per Karlsson, chef på Nobina i Malmö.

Förra fredagen sparkades Amanda, 19, av bussen i Malmö för att busschauffören tyckte att hon ”visade för mycket hud”.

Amanda själv reagerade kraftigt på händelsen som blev föremål för en hätsk debatt på sociala medier där bland andra riksdagsledamoten Hanif Bali (M) uttalade sig. 

Det har också skrivits om det i flera svenska såväl som internationella medier, däribland brittiska The Sun.

Arbetsgivaren tvingades i veckan fick gå ut och dementera att chaufförens agerande skulle ha att göra med religiösa eller politiska motiv.

– Han är djupt ångerfull och självklart mår han inte bra. Om du själv har läst en del kommentarer kan du förstå det. Han känner sig inte glad och det är jobbigt för honom, säger Per Karlsson, chef för bussbolaget Nobina i Malmö.

Fick en skriftlig varning

I början av veckan hade arbetsgivaren ett första möte med chauffören om händelsen.

– Vi har pratat om vikten av bemötande och lite om varför det blev som det blev. Vi har också satt honom på en vidareutbildning, säger Per Karlsson.

Efter att han har gått igenom utbildningen kommer man att hålla nya samtal med föraren. Fram till dess är han tagen ur tjänst som chaufför.

Dessutom har han fått en skriftlig varning av bussbolaget.

– Han kommer inte att köra buss inom den närmaste tiden. Sedan om det blir igen om två veckor eller en månad får vi se.

”Har tidigare varit helt klanderfri”

Den senaste veckan har föraren även pratat med Amanda personligen och bett om ursäkt till henne. 

– I grund och botten bekräftar utredningen och samtal vi har haft med föraren, samt dialogen med Amanda, precis det som har beskrivits från början, säger David Erixon, presschef för Nobina.

Vad händer nu framöver?

– Efter vidareutbildningen gör vi en ny bedömning om han är lämplig att köra buss. Då tar vi hänsyn till att han har jobbat som busschaufför i nästan 20 år, varav tio år för oss på Nobina, och tidigare har varit helt klanderfri utan klagomål från resenärer eller arbetsgivare.

Hat och hot på sociala medier

Kommer han att få jobba kvar?

– Han kommer att jobba kvar för Nobina, men också ha andra arbetsuppgifter under tiden. Vi måste följa en korrekt arbetsrättslig hantering av en av våra medarbetare.

David Erixon betonar också att efterspelet som har uppstått i sociala medier har påverkat hanteringen av situationen.

– En del av vårt ansvar är att samtidigt som en förare har agerat felaktig är det också en person som just nu mottar fruktansvärt mycket hat och hot. Vi måste ge stöd till vår medarbetare, han mår inte bra över det som inträffat och hur det pratas om det, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!