Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busschaufför fälls för misshandel ombord

Här går busschauffören till attack på bussen. Foto: PRIVAT
Misshandeln ombord på bussen filmades och nyheten fick stor spridning. Foto: PRIVAT
Filmen kom att utgöra viktig bevisning i utredningen. Foto: PRIVAT

Med slag och sparkar gick busschauffören till attack mot Mohamad Al-Hariri  på bussen.

Misshandeln filmades av medpassagerare.

Nu har  busschauffören dömts i domstol.

Händelsen inträffade på en linjebuss på Öland sommaren 2016. Samtidigt som chauffören misshandlade Mohamad Al-Hariri, 32,  skrek han  "jag hatar "era djävla svin", Mohamad Al-Hariri var asylsökande från Syrien.

Han berättade efter bråket att han skulle gå ombord på bussen när chauffören plötsligt stängde dörrarna framför näsan på honom och körde i väg. Via en bekant som körde honom kunde han dock hoppa på vid nästa hållplats.

Blev misshandlad. Mohamad Al-Hariri misshandlades av chauffören på bussen på Öland. Foto: PRIVAT

Sparkar och slag

Då tog han en bild av chauffören med sin mobilkamera varpå chauffören följde efter honom i bussen innan föraren valde att köra vidare.

Efter en stunds körning kom chauffören dock tillbaka till Mohamad Al-Hariri och både slog och sparkade honom. Delar av förloppet fångades på film.

Chauffören togs efter händelsen ur tjänst och avskedades senare.

Han har också berättat i lokaltidningen Östra Småland om hur det under en lång tid funnits en förbittrad stämning mellan en grupp av de asylsökande och de chaufförer som kör länstrafikens bussar. Bland annat ska flera personer inte ha använt de vanliga hållplatserna utan ha krävt att få gå av både här och där längs vägarna.

Han tar också avstånd från att vara rasist.

– Jag är definitivt ingen rasist, flera av mina vänner kommer från andra länder. Det jag menar i det där upprörda ropet är den grupp som inte kan sköta sig, sade han till Östra Småland.

Villkorlig dom

Han har under utredningen nekat och hävdat att han agerade i självförsvar, att Mohamad Al-Hariri i första läge slog honom hårt över armen och att han därefter slog tillbaka.

Inga vittnen har dock sett något sådant slag.

Enligt vittnen ombord på bussen var stämningen mellan de båda männen uppjagad, ett vittne beskriver i rätten hur männen ”munhöggs”. 

Kalmar tingsrätt konstaterar i domen, enligt Barometern, att mannen utsattes för en viss provokation när han blev filmad av Mohamad Al-Hariri men fäller honom för misshandel och dömer honom till villkorlig dom.

Straffet lindras av att han förlorade jobbet till följd av händelsen.

Skadeståndet sänks

Eftersom misshandeln föregåtts av ett ”visst mått av provokation” sänks även skadeståndet, från 21 200 kronor till 6 200.

Mohamad Al-Hariris målsägarbiträde, Gun Thorstenson, säger att hennes klient tycker det är skönt att ha fått ett avslut.

– Det har varit jobbigt för honom. Också eftersom det har tagit så lång tid från att det hände tills domen kom, säger hon till ”Brottscentralen".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!