Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busschaufför allvarligt skadad i trafikolycka

En busschaufför skadades allvarligt när en buss med bland andra hemresande EU-migranter från tiggarlägret i Högdalen körde av vägen vid midnatt i närheten av Alvesta.Foto: Carl Carlert

Här vilar resenärerna i olycksbussen ut på hotell Royal corner i Växjö efter nattens krasch.

En guide skadades allvarligt och en chaufför skadade ryggen när en buss med bland andra hemresande EU-migranter från tiggarlägret i Högdalen körde av vägen vid midnatt i närheten av Alvesta.

– De är chockade och väldigt tagna av upplevelsen, säger Bienvenido Flores, kontaktperson för EU-migranterna.

Polisen fick larm om olyckan strax efter midnatt, natten mot söndagen. En buss med 43 passagerare hade kört av vägen strax norr om Sjöatorpsrondellen på riksväg 27, väster om Alvesta.

Enligt räddningstjänsten skadades bussens guide allvarligt, men ej livshotande, och fördes med ambulans till centrallasarettet i Växjö. Senare under natten fick ytterligare en person, en av bussens chaufförer, föras till sjukhuset med ryggsmärtor.

– Det var väldigt halt i natt och bussen har fått möte av en personbil som enligt uppgift är sladdande på vägen. De får väja för att inte kollidera med bilen och då går de av vägen och ner i diket, säger Pär Stensson, ställföreträdande operativ chef vid Värends räddningstjänst.

På väg till Bukarest

Enligt räddningspersonal som kom till platsen hade passagerarna tur att bussen inte välte utan blev stående på alla fyra hjulen.

Ingen av passagerarna eller den chaufför som körde bussen vid tillfället ska ha skadats enligt polisens uppgifter.

– Det var väldigt lugnt och samalt på platsen, men man har givetvis varit tagen av situationen, säger Pär Stensson.

Den olycksdrabbade bussen kommer från Rumänien och var på väg från Cityterminalen i Stockholm till Bukarest i Rumänien. Resenärerna har övernattat på ett hotell i Växjö.

– En extrabuss har plockat upp dem och kört dem till Växjö, säger Jörgen Gustavsson, inre befäl vid polisen i Växjö.

Räddningstjänsten valde direkt efter olyckan att gå upp i stabs-läge och kopplade in socialtjästen i kommunen och ordnade med hotell och ersättningsbussar.

Personal från ett kris-team har funnits på hotellet från klockan 03 i natt. Bussbolaget svarar för alla ekonomiska utlägg, enligt Pär Stensson.

"Försökte undvika krock"

Bienvenido Flores är kontaktperson för EU-migranterna och blev i natt uppringd av en av passagerarna som berättade hur hon märkte hur bussen plösligt började kränga.

– Hon reste sig upp i bussen och såg att chauffören försökte undvika att krocka med en personbil, säger Bienvenido Flores.

"Helt tagen"

Enligt passageraren tappade bussen därefter ett av hjulen och körde av vägen.

– Hon slog larm till alla så att de skulle vakna. Eftersom hon reste sig blev hon omtumlad och ramlade på golvet. Nu är hon svullen på flera ställen och har mycket smärta. Hon säger att hon såg "döden i vitögat". Hon är helt tagen av händelsen. De andra är också chockade och väldigt tagna av upplevelsen, säger Bienvenido Flores.

Räddningstjänsten kan inte bekräfta att bussen tappade ett hjul.

– Bussen var nästan helt ny. Det var deras finaste och bästa buss, säger Pär Stensson.

Reser vidare i dag

Enligt Socialtjänsten i Stockholm hade ett 90-tal av de EU-migranter som bland annat tvingats försörja sig med tiggande och som bott i det omtalade lägret i skogen i Högdalen i södra Stockholm tackat ja till erbjudandet att resa tillbaka till Rumänien med biljett som kommunen erbjöd.

Det var alltså en av de bussar som avreste i går som kraschade utanför Alvesta.

Resenärerna kommer att resa vidare under söndagen och olycksbussen kommer att bärgas.