Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen fortsätter att utföra gränskontroller

Polisen utför gränskontroller vid Öresundsbron. Foto: Tomas Leprince
I morse stoppades en buss full med flyktingar. Foto: Tomas Leprince

Polisen fortsätter att utföra gränskontroller i södra Sverige.

Efter ett dygn hade ett 50-tal fått vända vid svenska gränsen.

– Vi har inte märkt om det är fler eller färre asylsökande som tar sig till Sverige, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör vid Migrationsverket.

Öresundsbron ser ut precis som vanligt för bilister som rullar mot Sverige från Danmark. Förutom de sista metrarna. Där arbetar polisen för fullt tillsammans med tullen och länsstyrelsen, alla iklädda tydliga och gula västar för att kontrollera de fordon och personer som kommer in i landet.

– Folk vet att vi gör de här kontrollerna, och de förstår det, säger Håkan Jonsson, polisinspektör vid brofästet.

I Hyllie, vid den första tågstationen på den svenska sidan, går polisen igenom alla tåg från Danmark.

Enligt polisens pressekreterare Lars Förstell fick ett 50-tal personer vända vid gränsen under det första dygnet efter att de informerats om att de inte kan åka vidare till Norge eller Finland. Vid 22-tiden på fredagen anlände minst ett hundratal flyktingar med ett tåg till Hyllie.

– De flesta sökte asyl i Sverige och bussades till Migrationsverket. En del vände tillbaka när de fick höra att de inte får använda Sverige som transitland. Det är hård belastning för polisen, det här tar resurser från den vanliga verksamheten, säger polisens pressinformatör Stephan Söderholm.

Ygeman: Fungerar bra

Från måndag ska polisen i Skåne få förstärkning från övriga landet.

– Jag tycker att polisen gör ett fantastiskt arbete. De har haft väldigt kort tid på sig för att förbereda sig. Men har redan från början gjort en omfattande insats med bra resultat, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

TT: Har du varit oroad för att det kunde bli stökigt?

– Självklart har det funnits en oro för att göra något i Sverige som inte funnits på många, många år, eftersom varken de materiella förutsättningarna funnits i form av bommar och sådant och där de personella förutsättningarna har varit ansträngda.

– Det har funnits en risk att folk inte vetat om att de här kontrollerna ska ske. Därför har polisen skött det bra organisatorisk och bemötandemässigt och lyckats upprätthålla gränskontroller som är nästintill hundraprocentiga utan att det är störningar i trafiken.

TT: Ska kontrollerna på Öresundsbron vara heltäckande?

– Det får vara en polisär bedömning. Det finns förutsättningar i regeringens beslut att göra det, men det är polisen som bedömer behovet och omfattning.

Färre i Rostock

För en vecka sedan väntade hundratals flyktingar i 14 läger i Rostock, men i dag håller bara två öppet, enligt TT. Nu planerar volontärorganisationen Rostock Helps att bara behålla en öppen.

– Vi brukar ha 400 personer som väntar på färjan här. Sedan Sverige införde gränskontroller har vi bara 20, men ingen av dessa är på väg mot Sverige, säger volontären Marcel, som inte vill uppge sitt efternamn, till TT.

I stället för att ta färjan från Rostock till Sverige väljer nu flyktingar utan ID-handlingar att ta tåg och buss från Flensburg mot Fredericia och Köpenhamn.

– De flesta säger att de vill till Sverige. Vi informerar om att det nu finns gränskontroller, men många utan pass vill vidare i alla fall. Alla blir ju inte kontrollerade på tåget, utan det räcker att ha en biljett, säger Pia Knies på hjälporganisationen Refugees Welcome Flensburg till TT.

1 600 asylsökande under torsdagen

Drygt 1 600 personer registrerades som asylsökande av Migrationsverket under torsdagen. Ytterligare runt 300 hann inte registreras av verkets tjänstemän som pressas hårt av arbetsbördan.

– Vi har inte märkt om det är fler eller färre asylsökande som tar sig till Sverige. Däremot har vi ett större tryck vid vår mottagningsenhet i Malmö dit polisen nu slussar folk som söker asyl och där folk får vänta på att bli registrerade, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör vid Migrationsverket.

En effekt av gränskontrollerna kan dock bli att färre flyktingar söker sig till Sverige för vidare resa till Norge och Finland.

– Vi brukar ha mellan 150 och 200 personer hos oss per natt. I går var det bara ett femtiotal, säger Sofie Malm på organisationen Kontrapunkt som driver ett transitboende i Malmö till TT.

"Man kan faktiskt söka asyl i Tyskland och Danmark"

Migrationsminister Morgan Johansson (S) bemötte också Vänsterledaren Jonas Sjöstedts kritik om att ID-krav ombord på färjor stänger vägen för människor att söka asyl.

– ID-handlingar ser jag som en säkerhetsfråga. Man ska upprätta passagerarlistor, man ska veta vem som finns på båten. Det där har dessvärre inte praktiserats under ganska lång tid. Det är en sjösäkerhetsfråga att man vet vem som färdas på båten, säger Morgan Johansson.

Men det hindrar ju människor från att söka asyl?

– Ja, men man kan faktiskt söka asyl i Tyskland, man kan söka asyl i Danmark. Europa är större än bara Sverige när det gäller asylansökningar.