Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Passagerare i fara när buss besköts

Bussens bakruta träffades när flera skott avlossades.
Foto: / MIKAEL NILSSON
Polisen spärrade av en lång sträcka av Dalbyvägen i centrala Arlöv.
Foto: MIKAEL NILSSON

Ett tiotal personer svävade i livsfara när en buss blev beskjuten i Arlöv på torsdagskvällen.

Bakrutan krossades men ingen människa träffades.

– Det är ett riktigt vapen som har använts. Inget luftgevär, säger Rickard Lundqvist vid ledningscentralen för polisen i Region syd. 

Skånetrafikens buss 172 var på väg från Genarp in mot Malmö när den besköts på Dalbyvägen i Arlöv. Larmet om skottlossningen kom in till polisen klockan 19.12.

– Vittnesuppgifter säger att flera skott har hörts och vi kan bekräfta att minst en kula har träffat bussen, säger Rickard Lundqvist.

– Men vi vet inte med säkerhet att skotten varit riktade mot bussen. Det kan finnas flera anledningar till att skott avlossats och det kan vara en förlupen kula som träffat.

Enligt polisen befann sig ett fem till tio passagerare plus chauffören ombord på bussen när den träffades – men ingen ska ha skadats i samband med skottlossningen.

När bussen blev träffad körde den på Dalbyvägen, mellan en rondell vid Segevägen/Torngatan och korsningen med Lundavägen.

Hela den aktuella vägsträckan spärrades av, liksom den närliggande Byggmästaregatan.

– Vi har spärrat av ett stort område och söker spår både med specialsökhund och med vanlig hund, säger Rickard Lundqvist.

– Vi har kriminaltekniker på plats för spårsäkring och vi har förhört många människor. Vi har gjort flera fynd som kan sättas i samband med skjutningen.

Bussen fortsatte vidare 

Efter beskjutningen fortsatte bussen med krossad bakruta till nästa hållplats, vid biblioteket i Arlöv. Den körde sedan vidare längs Lundavägen in mot Malmö där polisen kom i kapp och stoppade färden.

– Vi har tagit bussen i beslag. Den ska också undersökas av kriminaltekniker, säger Rickard Lundqvist.

Passagerarna som fanns ombord när bussen stoppades har kontrollerats och förhörts. Men en eller flera kan ha stigit av vid biblioteket.

Passagerare kan ha gått av

Om bussen var försedd med övervakningskamera ombord kommer bilderna från den att visa de passagerare som eventuellt steg av.

– Sådana filmbilder ingår i den bevisning som regelmässigt tas om hand i samband med misstänkta brott, säger Rickard Lundqvist.

– Vi betraktar detta som ett grovt och allvarligt brott. Här är skjutvapen involverade och människor har kunnat bli träffade.

Ännu sent på torsdagskvällen hade polisen inte gett händelsen någon formell brottsrubricering. Den beskrevs bara som "skottlossning"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!