Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busch Thor: Horribelt att S tillåter judehat

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, ser allvarligt på situationen för judar i Malmö. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

”Krossa sionismen”. Efter de orden anklagas SSU i Malmö för antisemitism – samtidigt som allt fler judar utsätts för hat i staden.

Ebba Busch Thor, partiledare för KD, kräver nu att Stefan Löfven tar ansvar för situationen och ungdomspartiets agerande.

– Det gör mig fullkomligt rasande att man från politiskt håll bidrar till att sätta en kultur där antisemitismen är okej, säger hon.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Malmö gick i ett demonstrationståg den 1 maj och ropade orden ”krossa sionismen”.

Samtidigt har Kvällsposten kunnat rapportera om att allt fler judar känner sig utsatta i Malmö.

Det fick Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, att skriva ett inlägg på Facebook. Där vänder hon sig till statsministern Stefan Löfven – och ifrågasätter hans tystnad efter den senaste veckans kritik.

– Det är en horribel situation, och att Socialdemokraterna tillåter den situationen i Malmö är verkligen horribelt, säger Ebba Busch Thor till Kvällsposten.

Ramsan har efteråt mötts av stor kritik – bland annat av SSU:s ordförande Philip Botström – och den har stämplats som antisemitisk. Men SSU Skånes ordförande Electra Ververidis försvarade orden, och menade i en intervju med SVT Nyheter Skåne att det rör sig om ett missförstånd.

Busch Thor: ”Gör mig otroligt sorgsen”

Antalet medlemmar i Judiska församlingen i Malmö har minskat med 80 procent på bara några årtionden – och nio av tio judar i Sverige upplever att antisemitismen blir värre.

– Vill jag leva ett öppet judiskt liv ser jag ingen framtid i Malmö, berättade judinnan Salomea, 19.

Den utsatta situationen för judar i Malmö får Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, att reagera kraftigt med tanke på SSU:s agerande.

– Det är helt fruktansvärt. Det gör mig otroligt sorgsen, men också fullkomligt rasande att man från politiskt håll bidrar till att sätta en kultur där antisemitismen är okej, säger hon.

”Från min familj och andra har jag alltid fått höra att jag inte ska visa min Davidsstjärna öppet”, säger 19-åriga Salomea. Foto: Privat

Billström (M): ”Förfärligt att höra”

– För att komma till bukt med antisemitismen måste man till att börja med säkerställa att man från politiskt håll signalerar att det inte är okej. Man kan inte se mellan fingrarna, men så är det nu. Socialdemokraterna säger en sak, men förmedlar en ”låt gå”-attityd, säger Busch Thor.

Moderaternas riksdagsledamot Tobias Billström säger även han att han reagerade starkt på Kvällspostens artikel om 19-åriga Salomea som berättar om judehatet i dagens Malmö. 

– Det är förfärligt att höra Salomeas berättelse, den är så personlig och berör på djupet hur antisemitismen slår rakt mot det egna familjelivet, säger han.

Tobias Billström (M), riksdagsledamot. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ställer krav på Stefan Löfven

Billström höjer rösten för att Stefan Löfven ska ta ställning i frågan och agera mot SSU i Malmö.

– Om man som parti vill göra anspråk på att ha på sig ledartröjan i kampen mot rasism, då kan man inte säga att man står på judarnas sida och ändå agera på det här sättet. Att titta åt andra hållet har bara förvärrat problemen.

SSU i Malmö polisanmäldes av en privatperson för hets mot folkgrupp efter orden ”krossa sionismen” i första maj-tåget. Efteråt har SSU gått ut med en formell ursäkt till Judiska församlingen i Malmö.

Kvällsposten söker Stefan Löfven men hans pressekreterare Gösta Brunnander hänvisar alla frågor till partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

”Arbetarrörelsen grundar sig på värderingen om allas likas värde. Stefan Löfven har varit oerhört tydlig i att antisemitism aldrig kan tolereras” skriver hon i ett mejl och fortsätter:

”Det finns inget utrymme i vår rörelse, varken i SSU eller i partiet, för antisemitism eller saker som kan tolkas som antisemitiska. Det är en självklarhet för oss.”

Stefan Löfven (S), statsminister och ordförande för Socialdemokraterna. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN