Boken kommer ut i början av januari. Den är skriven under psudonym.Boken kommer ut i början av januari. Den är skriven under psudonym.
Boken kommer ut i början av januari. Den är skriven under psudonym.
Martin Trenneborg dömdes i hovrätten till åtta års fängelse för människorov.Martin Trenneborg dömdes i hovrätten till åtta års fängelse för människorov.
Martin Trenneborg dömdes i hovrätten till åtta års fängelse för människorov.
Martin Trenneborg hade byggt en dold bunker på sin gård i Skåne för att hålla "Isabell Eriksson" fången. Foto: JENS CHRISTIANMartin Trenneborg hade byggt en dold bunker på sin gård i Skåne för att hålla "Isabell Eriksson" fången. Foto: JENS CHRISTIAN
Martin Trenneborg hade byggt en dold bunker på sin gård i Skåne för att hålla "Isabell Eriksson" fången. Foto: JENS CHRISTIAN
"Bunkerläkaren" tänkte dölja sig och sitt offer bakom ruskiga masker. Foto: POLISEN"Bunkerläkaren" tänkte dölja sig och sitt offer bakom ruskiga masker. Foto: POLISEN
"Bunkerläkaren" tänkte dölja sig och sitt offer bakom ruskiga masker. Foto: POLISEN
"Bunkerläkaren" tänkte dölja sig och sitt offer bakom ruskiga masker. Foto: POLISEN"Bunkerläkaren" tänkte dölja sig och sitt offer bakom ruskiga masker. Foto: POLISEN
"Bunkerläkaren" tänkte dölja sig och sitt offer bakom ruskiga masker. Foto: POLISEN
Så här presenteras boken på förlaget Lind & Co:s hemsida.Så här presenteras boken på förlaget Lind & Co:s hemsida.
Så här presenteras boken på förlaget Lind & Co:s hemsida.

Bunkerläkarens offer har skrivit en bok

Publicerad

Kvinnan som förra hösten fördes bort av den så kallade "bunkerläkaren" Martin Trenneborg, 39 – som dömdes till åtta års fängelse för människorov – har skrivit en bok.

Den heter "I bunkerläkarens våld" och kommer ut strax efter nyår. Kvinnan, som egentligen heter något annat, skriver under pseudonymen "Isabel Eriksson".

"När Isabel Eriksson vaknar vet hon först inte var hon befinner sig.  Det första hon ser är ett plåttak med träbjälkar", skriver hon bland annat.

Kriminalfallet och rättegångarna som följde kan ha varit de mest uppmärksammade under 2015. I centrum för det hela stod en kvinna som hela tiden förblev anonym.

Hon var bara uppförd som "Sekretess" i rutan för målsägare i åtalet och förblev anonym genom båda rättegångarna. Enligt förlaget Lind & Co, som ger ut boken, lever hon i dag med skyddad identitet.

"Isabel Eriksson" sövdes i september förra året ner av läkaren Martin Trenneborg med chokladdoppade jordgubbar och juice som innehöll ett narkotiskt sömnmedel. Han förde henne till en ljudisolerad bunker han byggt på sin gård i Skåne.

Fick lova sex under pistolhot

Där hotade han henne med pistol och tvingade henne att skriva under ett kontrakt som bland annat stipulerade att hon skulle ha oskyddat sex med sin fångvaktare. Han hotade med att hon skulle hållas kvar i åratal. 

Efter åtta dygn insåg han att hon var efterlyst och körde henne till polisen i Stockholm och ville att hon skulle intyga att hon mådde bra. Men där bröt hon ihop och berättade vad som hade hänt.

Trenneborg dömdes först till tio års fängelse men straffet minskades till åtta år av Svea hovrätt som hänvisade till att han lider av en psykisk störning. 

Fortsatt hemlig identitet

"Isabel Erikssons" identitet har fortsatt hållits hemlig – men nu skriver hon alltså en bok om sina upplevelser. Boken heter "I bunkerläkarens våld" och ges ut av förlaget Lind & Co den 5 januari.

Kvällsposten har varit i kontakt med förlagets produktionsansvarige Fredrik Rydbeck och sälj- och marknadschefen Jessica Parkenberg men ingen av dem vill ge någon kommentar.

Förlagschefen Kristoffer Lind har inte gått att nå.

Förlagets egen beskrivning

Så här skriver förlaget om boken på sin hemsida:

"Jag snurrar runt på stället. Vacklar till. Ser mig omkring.  Utrymmet är grått, dammigt och stökigt. Som ett litet garage ungefär,  eller en byggarbetsplats. Eller som ett skyddsrum, en … en …
En bunker. När Isabel Eriksson vaknar vet hon först inte var hon befinner sig.  Det första hon ser är ett plåttak med träbjälkar, i armen har hon en  kanyl och bredvid sängen hon ligger i sitter en man och stirrar på  henne.
Han berättar att han kidnappat henne och tänker hålla henne inlåst. Hon  ska vara hans flickvän – kanske släpper han henne om ett par år, kanske  inte.
Isabel inser att det enda sättet för henne att komma därifrån är att på  något sätt förmå mannen att släppa henne, och det blir en psykologisk  kamp där det gäller att spela korten rätt, eller för alltid bli kvar i  bunkern. Den 38-årige läkaren Martin Trenneborg, som i september 2015 drogade  och förde bort Isabel Eriksson och höll henne inlåst i sex dygn, blev  känd i media som ”bunkerläkaren”. Han dömdes så småningom till tio års  fängelse, vilket han överklagade och domen sänktes till åtta år.
För Isabel Eriksson lever mardrömmen vidare. En del av henne kommer  alltid vara kvar i bunkerläkarens våld. Här berättar hon för första  gången om sin fruktansvärda upplevelse i bunkern och hur hon lyckades ta  sig därifrån."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag