Mannen började inse att han "blivit ett monster" medan kvinnan var inlåst i bunkern. Foto: PolisenMannen började inse att han "blivit ett monster" medan kvinnan var inlåst i bunkern. Foto: Polisen
Mannen började inse att han "blivit ett monster" medan kvinnan var inlåst i bunkern. Foto: Polisen
Läkaren låste in kvinnan i en specialbyggd ljudisolerad betongbunker. Foto: PolisenLäkaren låste in kvinnan i en specialbyggd ljudisolerad betongbunker. Foto: Polisen
Läkaren låste in kvinnan i en specialbyggd ljudisolerad betongbunker. Foto: Polisen
Här är rastgården. Utgången dit ligger separerad från bunkern. Rastgården har en låst port. Rastgården saknar tak. Foto: PolisenHär är rastgården. Utgången dit ligger separerad från bunkern. Rastgården har en låst port. Rastgården saknar tak. Foto: Polisen
Här är rastgården. Utgången dit ligger separerad från bunkern. Rastgården har en låst port. Rastgården saknar tak. Foto: Polisen

Bunkerläkaren kan
ha planerat fler dåd

Publicerad

I förhör framkommer det hur den 38-årige läkare som misstänks för att ha kidnappat och låst in en ung kvinna i en specialbyggd bunker planerade och förberedde sitt dåd minutiöst.

Nu utreder polisen hur han planerat att föra bort andra kvinnor tidigare.

På måndag inleds rättegången där läkaren åtalas för grov våldtäkt och människorov.

Händelserna avslöjades tidigt i höstas när läkaren och den unga kvinnan gick in på en polisstation i Stockholm. Syftet var att kvinnan skulle intyga att hon var okej, men strax avslöjades att hon under nära på en vecka hållits inspärrad i en ljudisolerad betongbunker i skånska Östra Göinge.

Enligt åtalet har de två träffats för att ha sex. Två dagar senare träffas de igen. Denna gång söver läkaren kvinnan med hjälp av sömnmedelspreparerade jordgubbar. enligt åtalet våldtar han sedan kvinnan innan han kör henne till bunkern i Skåne och låser in henne. Hon hölls sedan inlåst i nästan en vecka, tills mannen kom på andra tankar och körde tillbaks henne upp till Stockholm.

Noggrann planering

Förhör och polisens förundersökning visar att dådet var mycket välplanerat. Efter det första mötet har han bestämt sig för vad han ska göra och sedan, enligt honom själv, på ett närmast militärt sätt kartlagt offrets bostad och området där omkring för att planera logistiken kring själva bortförandet.

– Det är som i armén. Jag har ju ett visst militärt bruk, berättar mannen i förhör.

Mannens plan var att han skulle hålla kvinnan inlåst under flera år och att hon skulle leva som hans flickvän.

Enligt vad mannen berättar i förhör har han tidigare haft liknande kontakter med personer för att utröna om de kan vara lämpliga för hans syften. Men kidnappningsplanerna av dessa personer, som av olika anledningar inte uppfyllt de krav han ställer eller på andra sätt varit "ointressanta”, har inte förverkligats.

Exakt hur långt dessa förberedelser har gått är oklart, då det är pågående brottsutredningar omfattas av sekretess.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag