Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bunkerläkaren kan
få ett hårdare straff

Martin Trenneborg på väg in i rättssalen.Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Martin Trenneborg och advokaten Mari Schaub.Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Tingsrätten dömdes bunkerläkaren Martin Trenneborg till 10 års fängelse för människorov.Foto: Privat
Under måndagen inleds hovrättsförhandlingar i Svea hovrätt.Foto: Polisen
Åklagaren anser att det finns utrymme för en straffskärpning och hoppas dessutom att hovrätten ska döma Martin Trenneborg för grov våldtäkt. Foto: Polisen
: Försvaret vill i stället att påföljden mildras och anser att bunkerläkaren ska dömas för olaga frihetsberövande i stället för människorov. Foto: Polisen
TOALETT I CELLEN. Bunkern hade både kök och toalett. Toaletten var inkopplad och fungerade. Däremot fick kvinna duscha på annan plats.Foto: Polisen
DISKBÄNK I CELLEN. Bunkern hade både kök och toalett. Hela bunkern beskrivs som en byggnad som har byggts i avsikt att hålla människor inspärrade under längre tid utan att det upptäcks. Den har varit både ljus- och ljudisolerad.Foto: Polisen
KÖRDES I RULLSTOL. När kvinnan var drogad till sömns körde läkaren henne i rullstol.Foto: Polisen
DROGADES MED CHAMPAGNE. Martin Trenneborg använde preparerade jordgubbar och champagne för att söva kvinnan.
SEXKONTRAKT. I Martin Trenneborgs dator hittades ett sexkontrakt, där olika regler och konsekvenser står uppradade. I ”kontraktet” står det att tidsfristen från början är tio år, och då ska personen tvingas ställa upp på samlag, på oralsex, på att raka könshåret och pierca sig. Olika sexuella handlingar skulle ge avdrag på vistelsetiden. Andra förseelser kunde göra att straffet förlängs, bland annat innebar att vägra ställa upp på sex ytterligare 100 dagar. Flyktförsök skulle rendera en addering med fem år.
DROGADES. När polisen gjorde husrannsakningar hittades bland annat kondomer och kanalyer.
1 / 13

När läkaren Martin Trenneborgs, 38, försök att hitta kärleken gång på gång misslyckades bestämde han sig för att kidnappa en kvinna och hålla henne inspärrad i sin specialbyggda bunker.

Under måndagen inleds förhandlingarna i hovrätten. Åklagaren vill att läkaren döms till ett ännu strängare fängelsestraff – försvaret vill se en mildare påföljd.

– Vårt yrkande är att min klient ska dömas för olaga frihetsberövande och att fängelsestraffet ska kortas, säger läkarens advokat Mari Schaub.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT I FALLET

10 SEPTEMBER: Läkaren och kvinnan, sedan tidigare obekanta med varandra, har kontakt per telefon och träffas senare hemma hos kvinnan och har sex. Läkaren döljer sin riktiga identitet och säger att han är amerikan och pratar engelska.

11 SEPTEMBER: Läkaren åker till sin gård i Skåne för att förbereda bortförandet.

12 SEPTEMBER: Läkaren kör till Stockholm med falska registreringsplåtar och träffar kvinnan på nytt. Han bjuder henne på champagne och jordgubbar preparerade med sömnmedel. När hon blir medvetslös sätter han henne i en rullstol.

13 SEPTEMBER: Läkaren kör den medvetslösa kvinnan ner till Skåne. Han stänger av hennes telefon för att undvika spårning och låser in henne i sin specialbyggda bunker.

15 SEPTEMBER: Kvinnan anmäls försvunnen.

16-17 SEPTEMBER: Läkaren är i bunkern tillsammans med kvinnan och ligger i sängen med henne.

17 SEPTEMBER: Läkaren besöker kvinnans lägenhet i Stockholm, men polisen har bytt låskolv och han inser att hon är eftersökt.

18 SEPTEMBER: Läkaren återvänder till gården. Sen åker han med kvinnan till Stockholm för att hon ska kunna hämta sina lägenhetsnycklar och berätta för polisen att hon är välbehållen. Poliserna blir misstänksamma, pratar med kvinnan enskilt och griper därefter läkaren.

23 FEBRUARI: Läkaren Martin Trenneborg, 38, döms till tio års fängelse för människorov av Stockholms tingsrätt - men frias från anklagelserna om grov våldtäkt.

29 FEBRUARI: Läkaren får framställan om förordnande av offentlig försvarare - eftersom han misstänks för förberedelse och försök till människorov i två fall som ska ha skett sommaren 2015.

14 MARS: Kvinnans advokat överklagar domen till hovrätten.

15 MARS: Åklagaren och läkarens försvarsadvokat överklagar domen till hovrätten.

4 APRIL: Rättegången i Svea hovrätt inleds.

Utåt sett var hans liv i det närmaste perfekt.

Han gick ut gymnasiet med toppbetyg, gjorde värnplikten som elitsoldat och blev fjälljägare och avslutade sin utbildning på Karolinska institutet som läkare.

Men Martin Trenneborg saknade en sak: Någon att dela sitt liv med.

Efter flera förhållanden som slutat med uppbrott valde han att flytta till en enslig gård i Skåne. Där började han bygga på ett magasin med ett skyddsrum.

Men hösten 2014 kom Martin Trenneborg i stället på idén att använda den hemliga bunkern för att hålla en kvinna inspärrad.

Han började finslipa på sin plan.

Testa läkemedel att använda i mat och dryck för att på lindrigast möjligt sätt få offret att somna. Metoden han fastnade för blev chockladdoppade jordgubbar preparerade med sömnmedel.

Provade metoden i Norge

I Oslo genomförde också Martin Trenneborg en "generalrepetition" mot en kvinna, men avbröt vid jordgubbarna.

I september i fjol satte han planen i verket.

Martin Trenneborg kom i kontakt med kvinnan via nätet. Två dagar innan kidnappningen träffades de i hennes lägenhet i centrala Stockholm och hade sex.

Kvinnan har själv berättat att läkaren gjorde ett gott intryck. De bestämde sig för att träffas igen redan lördagen därpå.

När läkaren dök upp den kvällen hade han med sig champagne och jordgubbar. Kvinnan kommer ihåg hur hon åt av jordgubbarna. Därefter är allt svart.

– När jag vaknade så hade jag två kanyler i ena armen som jag ryckte av. Han satt på stolen bredvid mig. Det kändes overkligt och jag intalade mig att det inte kunde vara på riktigt, har kvinnan berättat i polisförhör.

Gick till attack mot kidnapparen

Hon säger vidare att läkaren förklarade för henne att han kidnappat henne och tänkte hålla henne inspärrad i ett par år.

– Jag fick panik. Så ser jag två spikar som ligger på vänster sida om mig. Jag säger att han måste släppa mig och försöker anfalla honom.

Men läkaren avvärjer attacken genom att greppa tag i hennes handleder, enligt förhöret. Samtidigt förklarar han för henne att hon aldrig skulle komma ut levande om hon dödade eller skadade honom.

– Om hon hade satt de där skruvarna i halsen på mig hade hon inte kunnat komma ut. Då hade jag legat där i ett tämligen förruttnat tillstånd just nu. Hon hade sannolikt legat bredvid – utsvulten, säger Martin Trenneborg.

I nästan en vecka höll läkaren kvinnan inspärrad i bunkern.

Tillsammans åkte de sedan till Stockholm och på Norrmalms polisstation greps läkaren.

Försvaret: Ett olaga frihetsberövande

I februari i år dömdes läkare till tio års fängelse för människorov, men friades från misstankarna om grov våldtäkt.

När saken nu tas upp i Svea hovrätt vill chefsåklagare Peter Claeson att straffet skärps och att läkaren döms för grov våldtäkt. Åklagaren anser att straffet för människorov bör landa på mellan 12 och 14 år plus ytterligare ett par år för våldtäkten.

– Någonstans där. Det finns i alla fall utrymme för straffskärpning. Praxisen är inte fantastiskt på det här området. Det är också ett skäl att få det prövat av hovrätten, säger Peter Claeson till Kristianstadsbladet.

Försvaret vill att straffet sänks och yrkar på att läkaren döms för olaga frihetsberövande i stället för människorov.

Målsägandebiträdet: "Unikt på många sätt"

Under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt möttes offer och gärningsman för första gången sedan bortförandet. Men vid rättegången i Svea hovrätt kommer kvinnan inte att finnas på plats, utan enbart medverka genom inspelade förhör från tingsrätten.

– Med tanke på hur hon mår och hur jobbigt det var i tingrätten kommer hon inte att medverka, säger målsägandebiträde Charlotte Nordström.

Kvinnan välkomnar samtidigt att saken nu prövas i hovrätten.

– Men hon mår förstås fortfarande inte bra så länge det här inte är prövat och klart och hon kan lägga det bakom sig. Men hon känner att det finns ett slut i alla fall. Hon går fortfarande i behandling för det som har hänt, säger Charlotte Nordström.

Liksom åklagaren vill offret att läkaren döms för den grova våldtäkten och att fängelsestraffet skärps. De vill också att skadeståndet höjs.

– Det är ju ett svårt mål och unikt på många sätt. Vi har inte sett den här typen av människorov i Sverige tidigare och det finns inte så mycket att jämföra med varken straffvärde- eller skadeståndsmässigt. Det här är på detaljnivå så utstuderat från gärningsmannen, säger Charlotte Nordström.