Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bunkerläkaren kallas för "Sveriges Fritzl"

<p>Här är sängen som kvinnan i 30-årsåldern fick sova i. I rummet finns dessutom ett skrivbord och en stol.</p>Foto: Polisen
Den misstänkte läkaren packade en resväska åt kvinnan, som han tog med sig ner till gården utanför Kristianstad.Foto: Polisen
Läkaren jämförs nu i internationella medier som "Sveriges Fritzl". Bland annat jämför man med inredningen på bunkern och Fritzls källare.Foto: Polisen
Bunkern hade två säkerhetsdörrar och ett okänt antal elektroniska lås. Den är 60 kvadratmeter stor och innehåller både dusch och kök.Foto: Polisen
Läkaren skrev ut p-piller till kvinnan – som han skulle tvinga henne att ta. Foto: Polisen
Österrikaren Josef Fritzl låste in sin egen dotter i källaren i 24 år.Foto: All over press

Läkaren i Östra Göinge misstänks ha drogat och våldtaget en kvinna i 30-årsåldern.

Därefter låste han in henne i sin specialbyggda bunker på gården utanför Kristianstad och höll henne fången i nästan en vecka.

Nu kallas mannen för "Sveriges Fritzl" i internationella medier.

Läkaren bunker var försedd med säkerhetsdörrar av metall och elektroniska lås och konstruerades för att kunna hålla någon fången under lång.

Läkaren har erkänt att det också var planen. Efter att ha drogat kvinnan, våldtagit henne, låste han in henne i bunkern i en vecka.

Och nu jämförs läkaren med österrikiska Josef Fritzl.

I engelska tidningar som the Mirror, the Daily Mail och the Sydney Morning Herald rapporterar man om händelsen. Starka kopplingar dras till den man som låste in sin egen dotter i källaren i 24 år. Där våldtog Josef Fritzl henne – och fick sammanlagt sju barn tillsammans,

"Eko av Josef Fritzl"

The Daily Mail skriver bland att bunkern var inredd i "Josef Frtizl-stil" och the Mirror länkar artiklar som handlar just om österrikaren.

Den australienska tidningen The Sydney Morning Herald går man ett steg längre. Där beskriver man händelsen som ett "eko av Josef Fritzl, österrikaren som höll sin egen dotter fången i 24 år".

Men även världstidningar som the Huffington Post jämför läkaren från Östra Göinge med Josef Fritzl. Engelska The Sun beskriver bunkern, som kvinnan i 30-årsåldern låstes in i, som ett "Josef Fritzl-helvete". Och the Independent skriver att kvinnan "våldtogs och höll fången i en fängelseliknande bunker i något som påminner om Josef Fritzl"

Gick själv till polisen

Men medan Josef Fritzls dotter var inlåst i 24 år blev det en sex dagar lång sex dagar lång mardröm för kvinnan. Enligt åtalet ska hon bara ha fått lämna bunkern under kortare perioder – bland annat för att duscha. Men då ska hon alltid ha tvingats bära handfängsel.

Läkaren ska också ha hotat med att hålla kvinnan som sexslav i åratal och även tagit blodprover på kvinnan för att undersöka om hon bar på några sjukdomar.

Sex dagar efter bortförandet körde läkaren kvinnan tillbaks till Stockholm. Orsaken var att kvinnan nu var eftersökt av polisen. Läkaren hade beslutat sig för att de två tillsammans skulle uppsöka en polisstation och att kvinnan där skulle försäkra polisen att hon mår bra.

Men det beslutet blev läkarens fall. Efter att kvinnans förhörts i enrum greps läkaren.