Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

23-årig man häktad för inblandning i mordet

Under fredagen häktades en 23-årig man misstänkt för inblandning i mordet på Karolin Hakim.
Polisen söker information om den här bilen som mördarna försökte elda upp efter att ha skjutit Karolin Hakim.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden på Karolin Hakim, 31, publiceras med föräldrarnas medgivande. Karolin Hakim var läkare och hade två månader innan fått sitt första barn. Hon höll barnet i sina armar när hon sköts ihjäl på Sergels väg i Malmö.Foto: Privat / Privat
Här på Sergels väg stod mördarna och väntade den 26 augusti. När Karolin Hakims sambo kom ut på gatan såg han mördarna och började springa på gatan.Foto: Privat

Under fredagen häktades en 23-årig man som misstänks vara inblandad i mordet på läkaren Karolin Hakim, 31. 

Han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord och medhjälp till grovt vapenbrott. 23-åringen har tidigare arbetat som fritidsledare.

– Hans uppfattning är att han inte har med detta att göra, säger hans advokat Jesper Montan. 

Polisen kommer närmare mördarna som väntade på Sergels väg. De använde en metod som länge använts av knarkhandlare: En bulvan, enligt misstankarna.

Hetaste spåret är en ljusgrå Mercedes som köpts i en annan persons namn. Affären gjordes upp i Malmö den 21 augusti, fem dygn innan Karolin Hakim, 31, sköts ihjäl med sitt barn i famnen.

– Vi söker vittnen som sett bilen, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Under fredagen inleddes häktningsförhandlingar mot en 23-åring som misstänks vara inblandad i mordet. Den misstänkte mannen har tidigare arbetat som fritidsledare på en skola i Malmö. Han har bland annat dömts för misshandel.

Enligt Pär Andersson är 23-åringen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord och medhjälp till grovt vapenbrott.

– Han förnekar gärningen och motsätter sig häktning, säger 23-åringens advokat Jesper Montan.

– Han vill inte att jag ska ge kommentarer till media, men han är väldigt ledsen. Hans uppfattning är att han inte har med detta att göra.

Chefsåklagare Pär Andersson.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Intresserade av alla slags uppgifter

I andra utredningar av grova brott i Malmös under värld har Pär Andersson och polisen mötts av betydande svårigheter att få vittnen att berätta.

– I den här utredningen har vi många som berättat vad de sett, och det är ovanligt, säger Pär Andersson.

Utredarna får också ständigt ny information och nya vittnesmål. Nu efterlyser Pär Andersson personer som kan lämna information om mördarnas ljusgrå Mercedes.

– Vi vill få kontakt med personer som sett bilen efter att den såldes på den 21 augusti. Vi vill veta vilka personer som varit i bilen, eller haft kontakt med personer i bilen eller sett bilen stå parkerad. Vi är intresserade av alla slags uppgifter kring bilen, säger Pär Andersson.

Dokument från Transportstyrelsen visar att bilen såldes cirka klockan 21 på onsdagskvällen den 21 augusti. Så står det i varje fall på det registreringsbevis som skickades med post till Transportstyrelsen.

Dokumentet är undertecknat av två personer. En är säljaren som polisen sannolikt förhört men som inte är misstänkt. Köparen är enligt dokumentet en 19-åring från Helsingborg. Han greps samma dag som Karolin Hakim mördats efter att den silverfärgade Mercedesbilen hittats brinnande på Stadiongatan i Malmö.

Fakta om mordbilen

Den ljusgrå bilen, en Mercedes-Benz C 200, är av årsmodell 2001. När den såldes på kvällen den 21 augusti var den avställd men hade besiktigats den 14 augusti i Malmö. Trots att den varit avställd från och med april i år har den körts i Malmö. I juli fick den en parkeringsbot på 400 kronor som omedelbart betalades.

Bilen har haft sammanlagt 19 ägare. Bilen har en motor på 163 hk.

Förfalskade 19-åringens namn

Ett skrivtest visade dock att det inte var han som undertecknat registreringsbeviset. Namnteckningen är en förfalskning.

23-åring som häktats misstänks ha varit bulvanen som förfalskade 19-åringens namn.

Flera vittnen hade innan dess sett den silverfärgade Mercedes som Pär Andersson och polisen vill ha information om. Bilen stod parkerad på gatan och flera vittnen såg föraren. Han var inte maskerad.

– Vi har en god uppfattning om vad som hände på Sergels väg, säger Pär Andersson.

Nätverk använde bulvaner

Frågan är vad som hände innan dess. Det är därför polisen efterlyser vittnen som sett billen mellan den 21 augusti och fram tills att den hittades på Stadiongatan den 26 augusti, kort efter mordet. Polisen vill också få kontakt med vittnen som sett bilen innan den 21 augusti.

Metoden att använda en bulvan som köper en bil som senare ska användas för att begå brott är vanlig i en kategori av brottslingar – knarkgrossisterna som tagit in narkotika till Skåne. Bilar köps in av bulvaner som sedan lämnar bilen till en person som man inte namnger.

Sköts ihjäl på öppen gata i Malmö.