Bryssel-terroristen hade kontakter med Sverige

Osama Krayems mobiltelefon har tagits i beslag.
Foto: Arkiv
Explosionerna utanför tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel.
Foto: NO CREDIT/EPP

Säkerhetspolisen slog i onsdags till mot en lägenhet i Malmö och beslagtog flera mobiltelefoner och datorer som anses tillhöra den terrormisstänkte Osama Krayem, 24, från Malmö.

I telefonerna ska det finnas flera viktiga spår som avslöjar Krayems kontakter med Sverige både före och efter terrordåden i Bryssel.

På fredagen beslutade Malmö tingsrätt att lämna ut materialet till Belgien.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman vid åklagarkammaren för säkerhetsmål hade begärt att det skulle hållas en så kallad beslagsförhandling. Den ägde rum i Malmö tingsrätt under fredagsförmiddagen.

– Vi har fått en begäran om rättshjälp från Belgien och gjorde husrannsakan i en lägenhet  i Malmö i onsdags, berättade åklagaren under förhandlingen.

Vid husrannsakan beslagtogs sammanlagt fem mobiltelefoner och två datorer. 

En efterföljande genomgång av materialet har redan visat att både telefoner och datorer kan innehålla spår av kommunikation mellan Osama Krayem och personer i Sverige.

I telefoner och datorer ska det även ha hittats bilder som skickats mellan den misstänkte terroristen och personer i Sverige.

– Den här utredningen syftar till att kartlägga vilka kontakter Osama Krayem haft efter att han lämnat Sverige, säger åklagaren Hans Ihrman.

Fyra telefoner och två datorer ska lämnas ut till Belgien, enligt det nya beslutet som togs på fredagen.

– Den här är en av de mest omfattande terroristutredningar som gjorts i Europa och vi gör allt vi kan för att bistå belgiska myndigheter i ärendet, säger Ihrman vidare till Kvällsposten.

– I det här fallet är det ju dessutom så att det är en svensk medborgare som är huvudmisstänkt.  

Greps förra året

Osama Krayem greps i april förra året och har sedan dess suttit häktad i Bryssel. Han blev senast omhäktad i december.

Är det inte konstigt att beslaget av de aktuella telefonerna och datorerna görs nästan ett helt år efter att gärningen ägt rum?

– Det kan man kanske som utomstående tycka. Jag har inget svar på den frågan, men det finns säkert skäl till att det sker just nu, säger åklagaren.

Belgisk åklagare misstänker Osama Krayem för att ha varit med om attacken mot flygplatsen och en tunnelbanestation den 22 mars. 

Sammanlagt 35 personer omkom och över 300 skadades, många av dem svårt. 

Under utredningen har det framkommit uppgifter att IS-terroristerna i Bryssel planerat att utföra ett nytt attentat i Paris men sedan ändrat sig.

– Flera delar i utredningen har visat att terroristgruppen ursprungligen hade intentionen att slå till mot Frankrike igen. Men till slut, överraskade av de snabba framstegen i den pågående utredningen, tog de snabbt beslutet att slå till mot Bryssel i stället, har den belgiske åklagaren Thierry Werts tidigare uppgett.

Anslöt sig till IS

Osama Krayem lämnade Malmö 2014 och försvann till IS i Syrien. Malmöpolisen kände till honom och han förekom i kretsar som polisen anser vara en del av stadens gängkriminalitet. Han gick på byggprogrammet på Norra Sorgenfri gymnasium. Där slutade han med godkända betyg.

Hyllade IS

Efter att han lämnat Malmö dök han upp på bilder i sociala medier som visade honom med vapen framför IS flagga. Osama Krayem publicerade också bilder. Han återvände till Europa året därpå från IS i Syrien med falskt syriskt pass. Med hjälp av det falska passet kom han från Grekland till Ulm i Tyskland. Där hämtades han av Salah Abdeslam i oktober som körde honom i bil till Bryssel.

Osama Krayem blev sedan en del av ett nätverk bestående av IS-terrorister som misstänks för inblandning i attentatet i Paris den 13 november samma år. Vid attacken dödades 130 människor.

Mannen som hämtade honom i Ulm, Salah Abdeslam, skottskadades i Paris men tog sig med bil till Bryssel där han greps i mars förra året kort före terrorattentatet mot flygplatsen Zaventem i Bryssel.

Samma dag som attentatet i Paris inträffade tog Osama Krayem tillsammans med en annan man buss från Bryssel till Amsterdam. Där misstänks de ha planerat ha planerat utföra ett attentat mot flygplatsen Shiphol. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!