Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brutalt gatugäng i spillror – 15 män riskerar livstid

Loyal To Familia har på kort tid utmärkt sig för att hamna i blodiga och våldsamma uppgörelser. Men nu riskerar de att ytterligare försvagas när 15 medlemmar står inför rätta för mordförsök. Om de fälls kan de dömas till livstids fängelse.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN / KVÄLLSPOSTEN
Flera skottlossningar som har inträffat i Köpenhamn har skett i området Nørrebro, och i flera fall har polisen misstänkt medlemmar i Loyal To Familia. För att få stopp på det blodiga våldet infördes visitationszoner.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN / KVÄLLSPOSTEN

Den 24-årige mannen överlevde med en hårsmån det våldsamma angreppet av gänget Loyal To Familia.

Nu riskerar 15 medlemmar i gänget livstids fängelse efter att den danska regeringen skärpt straffen för gängvåld i utsatta områden.

Sent på eftermiddagen den 23 oktober förra året svängde två personbilar upp vid trottoaren på Hothers Plads i det utsatta bostadsområdet Mjølnerparken på Nørrebro i Köpenhamn. Totalt hoppade tolv män beväpnade med knivar och påkar ut ur bilarna, en Mercedes och en Hyundai, och sprang in bland husen.

Enligt åklagaren var männen från Loyal To Familia på jakt efter sina rivaler i gatugänget ”Brothas” när de kom till Mjølnerparken.

Åklagaren: Gänget ville mörda rivalerna

Måltavlorna var fem personer som beskrivs tillhöra toppskiktet i det rivaliserande gänget. 

Syftet var att mörda, hävdar polisen. 

Men LTF-männen misslyckades, området var på tomt på folk och gänget körde vidare. Men bara kort därpå slog de till igen. De körde upp bredvid en ung man som gick på Tagensvej. Åtta män rusade ut ur bilarna, beväpnade till tänderna, och gick till besinningslös attack på 24-åringen.

Han överöstes med slag, hugg och sparkar. Bland annat höggs han i ryggen minst nio gånger och i huvudet. Efter överfallet körde de från platsen i hög fart. Bakom sig lämnade de 24-åringen i en blodpöl, kritiskt skadad. Mannen kom dock snabbt till sjukhus där läkarna kunde rädda hans liv.

Mannen tillhör inget gäng utan passerade bara förbi när männen från Loyal To Familia kom. I en intervju med Ekstrabladet efter attacken sa han själv:

– Jag var bara på fel plats vid fel tillfälle. Jag har inget att göra med något alls, sa han då.

Nu är 15 personer från Loyal To Familia misstänkta för mordförsök.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN / KVÄLLSPOSTEN

Loyal To Familias konflikter om knarkhandeln

Efter den våldsamma attacken kunde 15 män med kopplingar till Loyal To Familia identifieras och senare gripas och nu har de ställts inför rätta. 

Samtliga misstänks för mordförsök, anklagelserna inkluderar även inrusningen i Mjølnerparken trots att de inte hittade sina offer.

De båda gängen har upprepade gånger de senaste åren drabbat samman i mycket våldsamma uppgörelser. Polisens teori är att konflikterna kan härledas till ett krig om marknadsandelar i den lukrativa narkotikahandeln och annan kriminell verksamhet.

Om de fälls för anklagelserna kan de i enlighet med en ny lag dömas till mycket hårda straff. Lagen ingår i det så kallade ”gettopaketet” och ger domstolarna möjlighet att dubbla straffen om brotten begåtts som en del i ett pågående gängkrig.

Konkret innebär detta för de 15 åtalade männen från Loyal To Familia att de kan dömas till livstids fängelse eller ett tidsbestämt straff på 20 år.

Exakt hur åklagaren Tomas Hugger kommer att yrka vill han inte kommentera än. 

– Men det rör sig om långvariga fängelsestraff som vi går efter om det slutar med att de döms för det här, säger han enligt Ekstrabladet.

Gängman fick 20 års fängelse

Så sent som för en och en halv månad sedan blev en medlem ur Loyal To Familias toppskikt dömd till ett långt fängelsestraff för mordförsök på två förbipasserande cyklister på Nørrebro.

Mannen avfyrade 11 skott och försatte därmed även andra i livsfara. Då yrkade åklagaren på livstids fängelse men Köpenhamns tingsrätt valde att bestämma straffet till 20 år.

 

LÄS MER: Intern maktkamp skakar gatugänget

 

Om de 15 åtalade skulle dömas till så långa straff skulle det få stora konsekvenser för gängets fortsatta expansion och maktstatus. Sedan tidigare har gänget fått någon av en krisstämpel över sig, bland annat drabbades de av inre splittringar efter en maktkamp.

Loyal To Famila expanderade till Sverige

Vad som händer i det danska gatugänget följs noga av polisen i både Danmark och Sverige. Gänget har etablerats på den här sidan av Öresund och finns bland annat i Malmö och Helsingborg. 

Exakt hur många medlemmar som finns i Sverige är oklart, bland annat eftersom de sällan visar sig ute i sina gängtröjor.

– Den svenska etableringen har inte satt sig riktigt, det är ytterst sällan de visar sig ute med sina attribut, har Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Region Syd tidigare sagt till Kvällsposten.

Grundades 2013

Loyal To Familia grundades i området kring Köpenhamn under 2013 och utmärkte sig snabbt. Bland annat bildade de tillsammans med andra gäng en front mot de utpekade huvudrivalerna i Hells Angels.

Konflikten mot mc-gänget kom att handla om makten över cannabishandeln på Köpenhamns gator.

Efter kriget mot Hells Angels har Loyal To Familia i stället hamnat i flera blodiga sammandrabbningar med andra gatugäng och löst sammansatta nätverk

Uppgörelserna har i flera fall präglats av kraftigt våld och vilda skottlossningar.