Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brukare lämnades i vatten med avföring

Brukare lämnades i vatten med avföring. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: SANNA WIKSTRÖM

Boende med funktionsnedsättningar ska ha lämnat i badvatten i avföring, de ska ha bestraffats och blivit slagna på stjärten ”på skoj”.

Nu byter boendets ut delar av av sin personal.

– Man har haft en bristande arbetsmoral, ansvarskänsla och kompetens, säger Katarina Malmborg, tf verksamhetschef för boende och LSS i Lund till Sydsvenskan.

Det var en anställd som tidigare i år larmade om missförhållanden på det aktuella boendet i Lund. Enligt anmälarens beskrivning kränktes brukare på flera sätt.

Vuxna med funktionsnedsättningar ska ha lämnats i badvatten med avföring. De ska också ha hotats med bestraffningar och fått utstå slag på stjärten. Enligt Lokaltidningen ska personalen gjort det ”på skoj”. 

Personal byts ut

Katarina Malmborg beskriver för Sydsvenskan att det rört sig om en kultur på arbetsplatsen – och personalomsättning ligger till grund för missförhållandet.

– Det har varit väldigt stor omsättning på personal. Det kom in nya hela tiden, men de stannade inte. Jobbet var inte vad de tänkte sig, säger hon. 

– Det viktigaste vi gör är att ha fokus på brukarna och deras behov. De ska ha det bra och få det de fått insats för. Sedan är det viktigt att personalen är kvar och trivs och kan förändra sin kultur i gruppen, att man vill jobba.

Ny byts delar av personalen ut, uppger Sydsvenskan.

– Ungefär sjuttio procent ska vara kvar. Trettio procent blir utflyttade till olika verksamheter. Och så anställer vi nya, säger Katarina Malmborg, tf verksamhetschef för boende och LSS i Lund.

IVO utredde

Eftersom Lunds kommun lät missförhållandet pågå i ett år utreddes händelsen av Inspektionen för vård och omsorg – som riktat skarp kritik. Men eftersom man vidtagit åtgärder – bland annat bytt ut personal – lägger IVO nu ner utredningen, enligt Sydsvenskan.