Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brottsrubriceringen mot Madsen skärps

Peter Madsen.Foto: / AFP / Scanpix Denmark
Den hemmabyggda ubåten bärgades från Öresunds botten.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Försvunna Kim Wall.

Tingsrätten ändrar brottsrubriceringen för den häktade ubåtsägaren Peter Madsen, skriver Ekstrabladet.

Han misstänks nu för den danska motsvarigheten till grovt vållande till annans död på den försvunna svenska journalisten Kim Wall – ett brott som kan ge upp till åtta års fängelse.

– Han är givetvis mycket påverkat av detta, säger advokaten Betina Hald Engmark.

Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att ha orsakat den 30-åriga svenska journalisten Kim Walls död. Det var under natten mellan torsdag och fredag som Kim Wall anmäldes försvunnen efter att ha varit ute tillsammans med Peter Madsens på hans ubåt i Öresund.

 

LÄS MER: Peter Madsens bror: Leif GW Persson har fel

 

Peter Madsen greps och har sedan i lördags varit frihetsberövad för det som på danska heter "oaktsamt mansdrab". Men nu ändras rubriceringen.

Grovt vållande till annans död

Enligt Ekstrabladet misstänks Peter Madsen för "oaktsamt mansdrab" under särskilt försvårande omständigheter. Det motsvarar ungefär svenskans grovt vållande till annans död och kan, enligt den danska tidningen, ge fängelse i upp till åtta år.

– Att översätta det till det svenska grovt vållande till annans död är adekvat, säger före detta överåklagare Sven-Erik Alhem.

Inför häktningsförhandlingen i lördags var Peter Madsen misstänkt för mord/dråp. Det rubricerades dock ner till den rubricering som nu fastslagits: grovt vållande till annans död.

– Det uppsåtliga dödandet är så klart mycket allvarligare, men man har uppenbarligen inte funnit belägg för att misstanken kan grunda sig på det brottet. Man har i stället stannat för den lägre rubriceringen, men man kan ju häktas även för grovt vållande, säger Sven-Erik Alhem.

Den nya brottsrubriceringhen mot Peter Madsen motsvarar den svenska grovt vållande till annans död, enligt rättsexpert och före detta överåklagare Sven-Erik Alhem.Foto: TOMAS LEPRINCE

Exakt vad det är i Peter Madsens uttalande som fick rätten att häkta honom som misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död är okänt.

– Det kan till exempel vara att han misstänks ha varit ovarsam vid ombordtagandet av henne. Att han inte tagit sitt garantansvar som skeppare, det garantansvar man som skeppare har för de som finns på båten, säger Sven-Erik Alhem.

 

Bilder från den sista kända rörliga filmen på Peter Madsen och Kim Wall i ubåten från 20-tiden i torsdags kväll.Foto: LÄSARBILD

Den felaktiga brottsrubriceringen grundade sig enligt uppgift i ett protokollfel, och protokollet från häktningsförhandlingen nu har korrigerats.

 

LÄS MER: Här är sista rörliga bilderna på Kim Wall och Peter Madsen

 

– Det handlar om ett skrivfel. Den här brottsrubriceringen har varit klar för oss sedan i lördags, så det ändrar ingenting, säger Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark.

Uttalade sig för rätten

Enligt henne gav Madsen ett uttalande under häktningsförhandlingen i lördags, men då detta skedde bakom stängda dörrar är uttalandet sekretessbelagt.

– Jag kan inte kommentera eller säga någonting om vad han berättade för rätten, säger advokat Betina Hald Engmark. 

Sjöräddningen sökte på måndagen vid platsen där ubåten bärgades.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den aktuella brottsrubriceringen används bland annat vid trafikförseelser, när exempelvis en person som är påverkad av alkohol ligger bakom en annan människas död.

Under onsdagen fortsätter ökandet efter Kim Wall ute på Öresund. Enligt Sven-Erik Alhem kan det vara direkt avgörande för saken hur det går med sökarbetet.

– Det är frågan om det kan leda till något mål eller inte. Om hon inte lever och man inte hittar en kropp så är jag mycket tveksam. Det vore fruktansvärt, säger Sven-Erik Alhem.

Expressen söker åklagaren.