Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brottsmisstänkt munk på Miljöpartiets lista

Marcus Bongart.
Foto: Ronny Johannesson

Turerna kring den brottsmisstänkte miljöpartistiske munken Marcus Bongart fortsätter. Efter påtryckningar från de egna leden väntas Miljöpartiet i Hörby inom några dagar fatta beslut om Bongarts politiska framtid.

– Tills vidare står han kvar på listan. Men många har hört av sig och vi kommer att fatta ett beslut, förhoppningsvis redan i helgen, säger Edvin Roslund, Miljöpartiets ordförande i Hörby.

Marcus Bongart är munk i buddisttemplet Yangtorp. Men han står även på Miljöpartiets lista till kommunalvalet.

Det var först i onsdags som Edvin Roslund, Miljöpartiets ordförande i Hörby, fick reda på att Marcus Bongart åtalats för ekonomisk brottslighet.

– Jag visste att det fanns misstankar men inte att det gått till åtal. Tyvärr hade jag missat det. Det ska inte få hända.

Det betyder att lokalavdelningen i Hörby missat åtalet - i nästan tre månader. Det var nämligen den 23 april som Marcus Bongart åtalades för grov ekonomisk brottslighet vid Lunds tingsrätt. Brotten, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, tros ha begåtts i samband med driften av Yangtorp. Åklagaren kräver bland annat att Marcus Bongart ska beläggas med näringsförbud.

Får stå kvar på listan

Efter möten med både den lokala partiledningen i Hörby och i Miljöpartiets krishanteringsgrupp på orten kommer beskedet under fredagen: Marcus Bongart har fortsatt förtroende och får stå kvar på partiets lista till kommunalvalet.

– Vi är väldigt överens om att vi inte har någon rätt att agera domstol. Marcus Bongart kommer att stå kvar på listan av den enkla anledningen att han inte är dömd. Så länge man inte är dömd är man att betrakta som oskyldig, säger Edvin Roslund.

Men några timmar senare hör Edvin Roslund av sig igen. Efter att flera partimedlemmar hört av sig har man nu beslutat att återigen diskutera åtalet mot Marcus Bongart under ett extrainsatt möte.

– Det är bland annat styrelsemedlemmar som hört av sig. Vi hoppas fatta ett beslut i frågan under de närmaste dagarna.

När Kvällsposten pratade med Bongart i maj kommenterade han åtalet så här:

– Det vet jag ingenting om, jag har inte hört något om ett åtal.

Marcus Bongart har tidigare förhörts om brotten men då nekat till alla anklagelser.

Kvällsposten har utan framgång sökt Marcus Bongart för en ny kommentar.

FAKTA

Templet i Yangtorp: Uppgång, fall och återuppståndelse:

1990 köper Marcus Bongart Yangtorp och börjar med kinesisk medicin på plats. I samma veva blir Marcus Bongart personlig lärare till den förre detta Abba-stjärnan Anni-Frid Lyngstad-Reuss.

Abba-Frida kommer under de kommande åren att pumpa in miljontals kronor i verksamheten, bland annat tillsammans med sin nya partner Henry Smith. Paret investeringar uppges uppgå till sammanlagt 46,2 miljoner kronor.

2010 försöker paret stämma Bongart på pengarna och hävdar att det är ett lån. Marcus Bongart ser det som en gåva. Marcus Bongart vinner rättegången.

2011 går Bongarts företag i konkurs.

2013 köper Bongart åter Yangtorp för fem miljoner kronor genom bolaget Yangtorp Service AB.

I våras avslöjade Bongart att han ska starta verksamheten på Yangstorp igen. Planerna är att skapa ett center för qigong-undervisning och kinesisk läkekonst.

I april 2014 åtalas Bongart för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, grovt brott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!