Sveriges HVB-hem ska skydda och vårda barn i utsatta livssituationer. Men på tisdagen avslöjade Veckorevyn att det har kommit in över 100 anmälningar om sexuella övergrepp på flera HVB-hem de senaste fyra åren – totalt 106 stycken.
Nu berättar personer med insyn för Veckorevyn om vad som har hänt bakom stängda dörrar på tre HVB-hem, som drivs av ett och samma bolag, i Malmö:
Våldtäkter, misshandel och hot. Fysiska, psykiska och sexuella övergrepp.
https://twitter.com/Veckorevyn_/status/1108247102499495936Larm om sexövergrepp på HVB-hem
I september 2017 kom en anonym och detaljerad anmälan in till IVO, och strax därpå började medier rapporter om våldtäkter och droger inne på HVB-hemmen. Malmö socialförvaltning tvingades akut flytta barn och ungdomar som var placerade i de tre hemmen.
Sex andra kommuner valde att följa efter.
Samtidigt framkom uppgifter om att de sexuella övergreppen tystades ner av bolagets ledning.
Enligt Veckorevyn blev en anställd på ett av de tre HVB-hemmen vittne till en gruppvåldtäkt. Men när hon larmade ledningen ska hon ha fått sparken. I stället stämdes hon för förtal – och bolaget höll inne hennes innestående löner.
Bolaget ska ha fått hög ersättning från kommunerna, samtidigt som oerfaren personal jobbade på boendena och därmed inte kunde erbjuda barnen och ungdomarna den hjälp de behövde.
– Barnen lämnades till att ta hand om sig själva. Och det var nästan alltid fler inskrivna ungdomar än vad verksamheten hade tillstånd att ta emot, säger en tidigare anställd till Veckorevyn.
Flera dömda driver HVB-hemmen
En annan tidigare anställd berättar hur huvudmännen bakom bolaget kunde leva lyxliv för pengarna.
– Det är två män i trettioårsåldern som driver själva huvudbolaget. De har fina bilar, dyra klockor och har inga problem med att ta till både våld, hot eller lura myndigheter för sin egen vinnings skull, säger han till Veckorevyn.
Flera personer vittnar också om hur de hotats av vårdbolagets ledning, och varnats för att gå ut i medier.
När Veckorevyn har granskat de som sitter på maktpositioner i bolaget har det visat sig att flera är dömda för grova brott:
Två av bolagets styrelsemedlemmar har bland annat narkotikadomar bakom sig. I brottsregistret förekommer också rattfylleri och brott mot knivlagen.
En annan högt uppsatt medarbetare var inblandad i en av Malmös största kopplerihärvor och dömdes efter det för köp av sexuellt tjänst 2013.
På ett av bolagets HVB-hem jobbar en behandlingsassistent som regelbundet ska ha kränkt och misshandlat sin tidigare flickvän och dömts för grov kvinnofridskränkning, skriver Veckorevyn.
Har hittat kryphål – fortsätter driva HVB-verksamhet
Trots det har HVB-verksamheten kunnat fortsätta.
Bolaget har upprepade gånger anmälts till IVO, men har kunnat fortsätta efter att ha hittat kryphål genom att använda olika bolag med snarlika namn. I dag driver bolaget sju olika verksamheter, bland annat träningslägenheter för unga personer med särskilda svårigheter och stödbehov.
Bolaget har bytt både namn, styrelse och adress. Enligt Bolagsverket sitter i dag en 60-årig affärsman i styrelsen – även han tidigare dömd. Han har avtjänat ett femårigt fängelsestraff för grovt bedrägeri och är dömd för flera grova skattebrott.
När Veckorevyn söker mannen svarar han i ett mejl att HVB-verksamheterna lades ner efter en orosanmälan till IVO 2017, och att lokalerna i stället används för välgörande ändamål för socialt utsatta barn och familjer. Men IVO uppger att bolaget fortfarande driver två av de tre HVB-hemmen.
Komplicerad ägarstruktur bakom bolaget
Joonas Terje, enhetschef för avdelning syd på IVO, känner till att bolaget startar nya företag när det får kritik. Enligt honom präglas bolaget av en komplicerad ägarstruktur.
– Trots att det är olika företag så är det i huvudsak samma personer som ligger bakom de här verksamheterna, säger han till Veckorevyn.
Veckorevyn har sökt de två män som tidigare satt i styrelsen. En av dem säger att han har lämnat verksamheten bakom sig och därför inte vill uttala sig. Båda nekar till alla anklagelser.
Det här är ett HVB-hem
HVB-hem står för ”Hem för vård eller boende”, och är en plats för barn och unga som behöver vård och stöd dygnet runt. Det finns i dag över 650 HVB-hem i Sverige som riktar sig till personer under 25 år. Där placeras barn och unga som av olika orsaker behöver hjälp. Det kan vara personer med psykisk ohälsa, självskadebeteende, missbruk eller unga som inte kan bo kvar hemma. Även barn och ungdomar som kommit ensamma till Sverige från krigsdrabbade länder bor ibland på HVB-hem eftersom de ofta behöver både tak över huvudet och traumabehandling.