Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröt mot interna reglerna – åkte utomlands över julen

Tobias Billström.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Boriana Åberg.
Foto: RIKSDAGEN
Cecilie Tenfjord Toftby.
Foto: JENS L'ESTRADE

De tre moderata riksdagsledamöterna Hans Wallmark, Cecilie Tenfjord Toftby och Boriana Åberg fick på tisdagen be om ursäkt för sina utlandsvistelser inför partiets riksdagsgrupp.  

Moderaternas riksdagsgrupp har nu fattat beslut om en ny instruktion där gruppledaren Tobias Billström redan på förhand ska få vetskap om planerade utlandsresor.

Samtidigt visar det sig att partiets andra vice ordförande Anna Tenje varit på skidsemester under pandemin.

I helgen gick moderata riksdagsledamoten Hans Wallmark ut på Facebook och bad om ursäkt för att han rest till Las Palmas över jul- och nyårshelgen trots rådande reserekommendationer. Därefter har det kommit till partiets kännedom att även Cecilie Tenfjord Toftby och Boriana Åberg befunnit sig utomlands över jul- och nyårshelgen. 

På tisdagen bad samtliga om ursäkt inför partiets riksdagsgrupp. 

I ett mejl berättar Tobias Billström, gruppledare för Moderaternas riksdagsgrupp, att två av ledamöterna dessutom har brutit mot föreskrifterna: 

”Arbetsordningen för den moderata riksdagsgruppen föreskriver att ledamöter som ska företa utlandsresor på förhand ska registrera detta. Det har inte gjorts av Cecilie Tenfjord Toftby och Boriana Åberg.”

Hade inte godkänt resorna

Vidare meddelar han att riksdagsgruppen fattat ett beslut om en ny instruktion när det kommer till planerade utlandsresor.

 ”Om man överväger att genomföra en utlandsresa så måste detta ske i samråd med gruppledaren. 

Samtidigt är Tobias Billström tydlig med att han inte hade godkänt resorna om han fått vetskap om dem. 

”Rekommendationerna från mig som gruppledare har varit tydliga och bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendation om att avstå onödiga utlandsresor. I mitt tycke visar det på dåligt omdöme att företa sig sådana resor under rådande omständigheter.”

Boriana Åberg ska enligt uppgift gjort en utlandsresa till Portugal. 

Cecilie Tenfjord Toftby firade i sin tur jul och nyår i Spanien, vilket P4 Sjuhärad var först med att rapportera om.

– Min familjs bedömning var att vi inte bidrar till smittspridning, har Cecilie Tenfjord Toftby sagt till P4 Sjuhärad.

SVT Nyheter rapporterar att hon kritiserade Löfvens besök i en galleria samtidigt som hon själv var i Spanien.

M-topp på skidsemester över nyår

På onsdagen bad ytterligare en toppmoderat om ursäkt för sitt resande kring jul och nyår. Det handlar om partiets andra vice ordförande Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö. Hon berättar via Facebook att hon varit i fjällen över nyår, vilket Smålandsposten var först med att berätta.

”Att åka på skidsemester är inget jag försökt dölja men heller inget jag skyltat med av säkerhetsskäl. Hela kommunledningen både i politiken och bland tjänstepersoner var informerade om min resa. Att åka på skidresa är inte en nödvändig resa och har förtroendet för mig blivit skadat ber jag om ursäkt för det”, skriver Anna Tenje på sin Facebooksida.


Se mer: MSB om förtroendet för myndigheten: ”Väldigt märkligt om det inte påverkades”

MSB om förtroendet för myndigheten: ”Väldigt märkligt om det inte påverkades”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!