Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bröstknölen utreddes inte – var bröstcancer

En 32-åring kvinna sökte vård för en knöl i bröstet men utreddes inte – nu anmäler sjukvården missen. Bilden är fotograferad vid ett tidigare tillfälle. Foto: Colourbox

Två gånger sökte den 32-åriga kvinnan vård för en knöl i ena bröstet.

Men någon utredning gjordes aldrig och först ett år senare visade det sig att kvinnan hade bröstcancer.

Nu anmäler sjukvården missen enligt lex Maria.

Den 32-åriga kvinnan hade upptäckt en knöl i bröstet och sökte sig till en hälsocentral i Kalmar län för att bli undersökt. Men trots att hon besökte hälsocentralen vid två olika tillfällen gjordes aldrig någon utredning.

Tiden gick och först ett år senare undersöktes knölen ordentligt. Kvinnan fick då genomgå röntgen, ultraljud och vävnadsprover och undersökningarna visade att hon led av bröstcancer med dottersvulster.

Cancerdiagnosen ledde till att kvinnan opererades och just nu behandlas hon med cellgifter.

Anmält enligt lex Maria

Men med anledning av den fördröjda diagnosen har landstinget i Kalmar nu valt att anmäla misstaget enligt lex Maria. I sin anmälan till inspektionen för vård och omsorg (IVO) pekar sjukvården på att missen hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada om den inte hade upptäckts.

Landstinget i Kalmar har även gjort en intern utredning av händelsen och sett över sina rutiner, men några förslag till åtgärder finns inte i anmälan.

Incidenten kommer nu att utredas vidare av IVO.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!