Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bromölla förbjuder bön på arbetsplatsen

Bromölla kommunhus.
Foto: JENS CHRISTIAN

Bromölla kommun förbjuder bönestund på arbetstid. Enligt nya riktlinjer får anställda inte lämna arbetet för religiösa böner, oavsett vilket religion de tillhör. 

– Våra politiker har fattat beslutet att det inte är tillåtet att be på arbetstid, säger Marie Wäppling, kommunchef. 

Beslutet om de nya riktlinjerna, som Kristianstadsbladet var först med att skriva om, kom i förra veckan och gäller för anställda på kommunala arbetsplatser i Bromölla. De syftar till hur man bör förhålla sig till religionsutövning under arbetstid. 

–Våra politiker har fattat beslutet att det inte är tillåtet att be på arbetstid, säger Marie Wäppling, kommunchef. 

Grunden till beslutet är att ingen kommunal verksamhet ska anpassa sig efter en medarbetares religion, säger Marie Wäppling. 

– Den anställda ska inte lämna arbetsplatsen för att gå och be eller göra andra saker, vad de än kan vara. Man får inte röka på arbetstid i Bromölla heller, till exempel. Men vad man gör på sin rast kan inte arbetsgivaren lägga sig i. 

Får be - om det inte stör arbetet 

Hon säger också att man får lov att be så länge det inte stör arbetet. 

– Är det så att man kan be och det inte stör arbetet, om man gör det tyst för sig själv eller så, så kan ju arbetsgivaren inte kontrollera det. Detta gäller oavsett vilken religion man tillhör, säger Marie Wäppling. 

Kristianstadsbladet skriver vidare att kommunen fastlagit att Bromöllas arbetsgivarhållning baseras ”på ett bejakande av mångfald och pluralism”, men även att religionsfriheten också innebär rätten att ”slippa religiösa manifestationer”.