Det är mycket som ska göras innan det är dags för bröllopskyssen. Foto: ShutterstockDet är mycket som ska göras innan det är dags för bröllopskyssen. Foto: Shutterstock
Det är mycket som ska göras innan det är dags för bröllopskyssen.  Foto: Shutterstock
Kyrka ska bokas, lokal ska hyra... Puh, vägen till bröllopsdagen är lång. Foto: ShutterstockKyrka ska bokas, lokal ska hyra... Puh, vägen till bröllopsdagen är lång. Foto: Shutterstock
Kyrka ska bokas, lokal ska hyra... Puh, vägen till bröllopsdagen är lång.  Foto: Shutterstock
Linda Nilsson friade i januari och bröllopet ägde rum i Sälen, i november samma år. "Men då hade jag fundera mycket innan, haha. Jag visste att jag ville ha ett superromantiskt vinterbröllop. Vi hade bara levande ljus i kyrkan, och ett fackeltåg och bara levande ljus i festlokalen". Foto: PrivatLinda Nilsson friade i januari och bröllopet ägde rum i Sälen, i november samma år. "Men då hade jag fundera mycket innan, haha. Jag visste att jag ville ha ett superromantiskt vinterbröllop. Vi hade bara levande ljus i kyrkan, och ett fackeltåg och bara levande ljus i festlokalen". Foto: Privat
Linda Nilsson friade i januari och bröllopet ägde rum i Sälen, i november samma år. "Men då hade jag fundera mycket innan, haha. Jag visste att jag ville ha ett superromantiskt vinterbröllop. Vi hade bara levande ljus i kyrkan, och ett fackeltåg och bara levande ljus i festlokalen". Foto: Privat
Det är mycket som ska göras inför ett bröllop. Med nio månader kvar bör du köpa, eller beställa, din bröllopsklänning. Foto: Sottero And MidgleyDet är mycket som ska göras inför ett bröllop. Med nio månader kvar bör du köpa, eller beställa, din bröllopsklänning. Foto: Sottero And Midgley
Det är mycket som ska göras inför ett bröllop. Med nio månader kvar bör du köpa, eller beställa, din bröllopsklänning.  Foto: Sottero And Midgley
Med sex månader kvar kan det vara läge att beställa ringar. Foto: Thinkstock ImagesMed sex månader kvar kan det vara läge att beställa ringar. Foto: Thinkstock Images
Med sex månader kvar kan det vara läge att beställa ringar.  Foto: Thinkstock Images

Bröllopssugen? Här är 69 saker du behöver tänka på

Publicerad

Det är en hel del att tänka på och fixa innan ett bröllop. A och O är planering. Experten Linda Nilsson delar med sig av de bästa tipsen och avslöjar senaste trenderna.

– Det är ett ökat intresse för att göra något utanför boxen, säger Linda Nilsson.

Linda Nilsson från Höllviken driver bröllopsbutiken Festingen och arbetar också som bröllopskoordinator. Det var när hon för snart tio år sen planerade sitt eget vinterbröllop i Sälen som hon insåg att utbudet när det kom till exempelvis bröllopsdekorationer lämnade en hel del att önska.

– Jag letade efter en tårtfigur och tyckte att alla var hemska, de såg bleka och nästan döda ut. Så det slutade med att jag beställde en handmålad från USA. Sen började jag beställa mer och mer och lade ut till försäljning och såg att det gick åt, säger hon.

Linda Nilsson förklarar att bröllop i dag handlar om så mycket mer än att knyta banden.

– Man satsar väldigt mycket på ett genomtänkt tema och vill ha en jättestor fest. Det är ett ökat intresse för att göra något utanför boxen, säger hon.

Många har svårt att hinna

De som behöver hjälp att spåna idéer och som själva inte hinner fixa med allt vänder sig till Linda.

– Att arbeta med bröllop innebär i de allra flesta fall – jag har hittills inte mött någon bridezilla – att ha att göra med glada människor. Det ska bli en minnesvärd dag och man vill satsa allt på att det ska bli så fantastiskt som möjligt. Och de gästerna ser fram emot festen.

Ett vanligt misstag många gör är att sätta i gång med planeringen för sent, förklarar hon.

– Har du inte bokat ett datum för tårta, fotograf, band lokal ett år innan så kan det vara kört. Många bestämmer för sent vilken klänning de ska ha eller lägger inte tillräckligt med tid på att leta ring, den är ju viktigast för den ska du ha hela livet, säger hon.

Exklusiva bröllop trendigt

De senaste åren har präglats av miljötänk och vintagetrenden. Exempelvis att använda porslin som fyndats second hand, att sy om och återanvända en släktings gamla klänning och hämta inspiration från och i naturen.

– Nu går det lite mer åt exklusivare bröllop, man lägger mer pengar på det. Det har tidigare varit mycket lavendel och syrenlila som temafärg. I år är det mer åt det aprikosa hållet, och ljusrosa som ju alltid är populärt. Många satsar på musiken, med liveband och bra dj:s och det har blivit populärt att dansa brudvalsen på moln. Tårtorna går mer åt det amerikanska hållet med topping av sockerpasta.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag