Ett och ett halvt år innan Olivia Nevelin och hennes man skulle gifta sig hittade de Stallgården på nätet. De bokade in en träff och fick ett trevligt bemötande av ägarna.
– Vi bestämde oss för att köra! Men vi var tvungna lägga en hög handpenning på runt 10 000 kronor samma dag.

Sammanlagt betalade paret en summa på 35 000 kronor till Stallgården och i kontraktet stod det enligt Olivia Nevelin även att kunden skulle betala en pant 8 000 kronor när nyckeln hämtades ut.
Ingen möjlighet att få tillbaka pengarna
Sedan slog coronapandemin till och Olivia Nevelin och hennes man försökte komma fram till en lösning för att ha ett coronaanpassat bröllop på Stallgården.
– Vår kock hoppade av på grund av pandemin och i Stallgårdens kontrakt står att man måste ha med sig ett kockteam. Vi försökte lösa det med att ha kallskuret i stället, men fick nej på det.
Olivia Nevelin berättar att paret in i det sista ville fullfölja sin bokning på Stallgården, men att de var tvungna att avboka på grund av företagets regler kring arrangemang om ombokningar.
Vigseln skedde i stället på stranden i Ystad med middag på en närliggande restaurang. Efter det tog Olivia upp kontakten med Stallgården om möjligheten att få pengar tillbaka eller ändra datumet till ett år framåt för att kunna ha en ettårsfest.
– Det gick inte. Om vi skulle byta datum skulle vi betala samma summa igen.
Allt fler par att nu börjat reagera på Stallgårdens bemötande och vissa valde att gå ut i tidningen och berätta som sina upplevelser. Sydsvenskan skrev om ett par som försökte få till en förlikning utan framgång.
– Så när medierna kom in bilden sa Stallgården plötsligt att vi kunde få omboka. Men bara på en onsdag under vinterhalvåret.
Till slut gick Olivia Nevelin till Allmänna reklamationsnämnden, ARN ,för att få hjälp.
Fick tillbaka 60 procent av summan
Exakt samma erbjudande fick paret Emelie Johansson och Michael Sjöberg som skulle ha gift sig den 13 maj 2020.
– Det var inte ett alternativ för oss när vi skulle ha många långresande gäster. Vi frågade om vi kunde boka om till en onsdag nästa sommar, men det gick inte, säger Emelie Johansson.

Paret försökte hitta olika lösningar, men fick nej från Stallgården på alla förslag och beslöt sig då för att ta in en jurist.
– Vi försökte utifrån kontrakten få tillbaka pengarna, men det fanns inget gehör alls. Som en sista åtgärd skickade vi in en ansökan till ARN.
Paret fick slutligen tillbaka 60 procent av de 48 000 kronor de investerat i Stallgården.
– ARN tyckte även att handpenningen på 40 procent var oskälig och att det inte framgick i kontraktet vad kunden har för rättigheter att avboka.
Stallgården motsätter sig ARN:s krav på återbetalning
Företaget anser att riskfördelningen mellan parterna i enlighet med avtalet är skälig. De skriver i besluten som Kvällsposten tagit del av att 95 procent av företagets utgifter utgörs av fasta kostnader och om bokningar skulle kunna bokas om med kortare än ett års varsel eller avbokas med kortare än åtta månaders varsel skulle företaget snabbt bli konkursmässigt.
Bröllopsparen mår dåligt
Kvällsposten har tagit del av sex anmälningar där ARN i samtliga fall rekommenderar att Stallgården ska betala tillbaka pengarna till paren.
Pernilla Bohman, en av ägarna på Stallgården, vill inte kommentera ARN:s anmälningar till Kvällsposten.
– Det är ARN som borde granskas, inte vi på Stallgården.
Ulf Rönndahl som är delägare av Stallgården skriver i en kommentar till Kvällsposten att varje ärende är unikt och har unika avtal med olika villkor.
– Ett ärende är redan prövat i domstol där bolaget valde att inte återbetala någon hyresersättning och blev stämda. Där valde kunden att återta sin stämning efter ett möte i rätten.
Olivia berättar att många av paren har gått in i väggen under kampen att få tillbaka pengar från Stallgården. Hon tycker det är märkligt att Stallgården i en intervju med SVT lovat att följa ARN:s beslut.
– Alla har mått jättedåligt. Dels har vi förlorat pengar och vi har också förlorat minnet från vår dag.