Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröderna Alija åtalas för brandattacken mot Lars Vilks

Bröderna Mentor Alija och Mensur Alija misstänks för attentatet mot konstnären Lars Vilks hus.
Foto: Lasse Svensson och Joachim Wall

Bröderna Mentor Alija, 21, och Mensur Alija, 19 från Landskrona åtalas för brandattacken mot konstnären Lars Vilks bostad i Nyhamnsläge norr om Höganäs. 

Natten till den 15 maj anlade de enligt åtalet en brand som innebar fara för omfattande förstörelse. Bröderna åtalas för mordbrand.

En köksruta krossades och brandfarlig vätska sprutades in i köket. En gardin började brinna och branden spred sig till ett köksskåp, väggen och taket, men slocknade sedan av sig själv.

 I bevisningen mot männen ingår två brandskadade jackor, en kniv, två plastflaskor och en tändare, liksom ett par kalsonger och en fällkniv.


Blev brännskadad

 I en av jackorna som polisen hittade på brottsplatsen fanns en nyckel, med vilken dörren till den ena broderns bostad kunde öppnas.

 Av åtalet framgår att Mensur Alija under brandnatten kom till sjukhuset iklädd sönderbrända byxor. Han luktade också mycket bensin, enligt en sjukhusanställd, som chefsåklagare Eva-Marie Persson åberopar som vittne.

 Med hjälp av en beslagtagen dator anser sig åklagaren också kunna bevisa att Mentor Alija sökt på konstnärens adress.


Bröderna nekar

 Lars Vilks kommer inte att föra talan i rättegången och har inte begärt någon ersättning.

 - Jag kom ju undan med en brandskadad krukväxt.

 Så förklarar Lars Vilks sitt beslut att inte begära skadestånd. Det är inte heller han som äger huset.

 Rättegången, som ska hållas i Helsingborgs tingsrätt, är viktig, anser han:

 - Det är väsentligt att samhället visar att sådant här inte går för sig. Det är en allvarlig historia att bli utsatt för mordbrand, säger Lars Vilks.

 De båda bröderna nekar till brott och enligt chefsåklagare Eva-Marie Persson har utredningen inte visat på något motiv för att de skulle anlägga brand hemma hos konstnären.

 - Det har inte framkommit något motiv eller att de skulle vara särskilt emot Lars Vilks, säger hon till TT.


Skyller på grillolycka

 Mensur Alija förklarar sina brännskador på bland annat händer och lår med en olycka i samband med grillning på stranden i Landskrona. Han har dock inte kunnat namnge vem han grillat med och uppgiften har inte gått att kontrollera.

 Att en nyckel hem till den lägenhet där bröderna bor med sin mamma hittades i en jacka på brottsplatsen har bröderna inte kunnat förklara. Enligt dem har jackan varit försvunnen sedan tre månader tillbaka.


Riskerar åtta års fängelse

 Den antända köksgardinen ramlade ner i vasken och slocknade och därför blev det inga omfattande skador på det hus som Lars Vilks bor i. Men det var inte givet att det skulle gå så, enligt räddningstjänstens sakkunnigutlåtande.

 - Branden kunde precis lika gärna ha gått över i nästa gardinlängd och då hade vi kanske fått ett annat förlopp. Enligt räddningstjänsten fanns det risk för att brand och rök skulle spridas i hela byggnaden, säger Eva-Marie Persson.

 Straffskalan för mordbrand är två till åtta års fängelse. Att ingen människa fanns i bostaden är enligt åklagaren en förmildrande omständighet.


"Uppenbart hämndmotiv"

 Lars Vilks anser det uppenbart att det finns ett hämndmotiv bakom branden, att det var en hämnd mot honom till följd av hans konstnärsverksamhet.

 - Få saker är mer uppenbara.

 Efter en turbulent vår har det nu lugnat ner sig något, men hoten mot honom fortsätter att strömma in. Vilks kallar dem "dödshotsarian". Han planerar inga aktiviteter kopplade till de omtalade rondellhundarna under sommaren, men till hösten är nya föreläsningar inplanerade.

 - Det är bra att det får lugna ner sig, så att jag kan få lite distans till det som skett, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!