Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brodern om Madsen: ”Sin egen värsta fiende”

Benny Langkjær Egesø, bror till Peter Madsen. Foto: PRIVAT
Sökandet efter den svenska frilansjournalisten Kim Wall fortsätter i vattnen utanför Köpenhamn. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Det här är en av de sista bilderna på Kim Wall ombord på Peter Madsens ubåt innan hon försvann.

KÖPENHAMN. Peter Madsen misstänks för Kim Walls försvinnande. 

Nu förklarar vänner och anhöriga varför de avfärdar polisens misstankar om att forskaren sänkt sin ubåt för att dölja spår. 

– Han är väldigt annorlunda, och det gör att han kanske är sin egen värsta fiende just nu, säger brodern Benny Langkjær Egesø. 

Sökandet efter den svenska frilansjournalisten Kim Wall, 30, försvunnen sedan hon följt med forskaren Peter Madsen på en ubåtsfärd i Öresund, fortsätter i vattnen utanför Köpenhamn. Madsen har häktats misstänkt för att ha bragt henne om livet, men den bärgade ubåten undersöktes av polisen och ingen kropp har hittats. Den tekniska undersökningen visar dock på att ubåten sänkts med avsikt, har polisen meddelat. Men Peter Madsens arbetskollega och vän Gwaino Razz tror inte på uppgiften.

– Ubåten var som hans barn. Han hade lagt ned flera år av arbete på den. Han skulle aldrig sänka den avsiktligt, säger Gwaino Razz. 

Ubåten var som hans barn

Han får medhåll av brodern Benny Langkjær Egesø.

Båda menar att Peter Madsen har en så annorlunda personlighet att det kan påverka utredningen. 

– Peter är unik, men han är inte en social varelse, säger Gwaino Razz. Han är en ingenjör. Du kan inte ha ett normalt samtal med Peter. Men samtidigt, om du ger Peter svarta tavlan så kan du samtala med honom för han kan uttrycka sig med ritningar. Men om han ska föra ett samtal från A till B så går han vilse. Du kan fråga honom samma sak tre gånger i rad och få tre helt olika svar. 

Brodern Benny Langkjær Egesø:

 – Han är väldigt annorlunda, och det gör att han kanske är sin egen största fiende just nu.

LÄS MER: Peter Madsens vändning i utredningen kring försvunna Kim Wall 

Kim Wall är försvunnen. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Pratade inte känslor med sin pappa

Peter Madsen föddes i fattig familj. När han var liten separerade föräldrarna och mamman flyttade ut med hans tre äldre bröder. Själv bodde han kvar med en gammal pappa. När Peter Madsen blev tonåring fyllde hans far 76 år. 

Pappans stora intresse var farkoster, krigsflyg och historia. Det påverkade Peter Madsen.

– Jag tror inte de pratade om någonting annat än vetenskap. Inte så mycket känslor, mer vetenskap, säger Benny Langkjær Egesø.

Inte så mycket känslor, mer vetenskap

Peder Madsen gillade inte hur pappan uppfostrade hans bröder. 

– Han var väldigt strikt och för Peter var det ok, men jag vet att han fördömde sin far för hur han uppfostrade oss. Han tyckte att det var orättvist.

LÄS MER: Peter Madsens bror: GW Persson har fel 

Det här är en av de sista bilderna på Kim Wall ombord på Peter Madsens ubåt innan hon försvann.

"Hans experiment kostade några möbler och mattor"

I boken ”Raket-Madsen”, skriven av Thomas Djursing, berättar forskaren att han var han en nörd med få vänner under skolåren.

När han blev äldre hade han varken pengar, kontakter eller utbildning för att kunna tillverka raketer och ubåtar. Men han hade ett extremt driv. 

Det har aldrig försvunnit.

– Hans experiment kostade några möbler och mattor, säger Benny Langkjær Egesø. 

Det har alltid varit svårt att hitta tid att umgås med Peter

Är ni nära varandra?

– Att vara nära varandra är ett konstigt ord när man pratar om Peter. Väldigt nära skulle vara om man träffade varandra oftare än en gång i månaden, säger Benny Langkjær Egesø.

– Men jag skulle säga att jag är den som är närmast av bröderna. Vi levde tillsammans sex år, och efter separationen har jag fortsatt att umgås med Peter för vi var ju bröder. Men det har alltid varit svårt att hitta tid att umgås med Peter och allt han har velat göra är att diskutera teknik. Jag har ofta försökt bjuda in honom till helgdagar som jul och nyår, men det har varit riktigt svårt att få tag i honom och om han kom så blev det en teknisk jul. Det var hans liv. Det summerar hans liv.

Han fyller i.

– Men kom ihåg att han också är en upptagen man. Alla vill se Peter, träffa Peter, segla med Peter och uppleva hans karma. För han är speciell och alla som varit tillräckligt nära honom upptäcker att han är en speciell person.

LÄS MER: Sista rörliga bilderna på Kim Wall och Peter Madsen 

Den danska uppfinnaren Peter Madsen är misstänkt för att ha vållat den svenska journalisten Kim Walls död. Foto: AFP / Scanpix Denmark

"Hans temperament är bara passion"

Många talar om hans temperament.

– Hans temperament är bara passion. Om man brinner för något, verkligen brinner inombords, det är den typen av temperament han visade upp. Han visar temperament när han är övertygad om hur man ska göra saker, men man måste vara väldigt nära honom för att få se hans temperament. Man ser det inte om man bara är en gäst.

Gwaino Razz håller med.

– Han har ett temperament, men man är aldrig rädd för honom. Det värsta han gör är att kasta i väg en sten. 

Leif GW Persson har tidigare slagit fast i Expressen att Kim Walls mystiska försvinnande sannolikt inte var planerat, men att han tror att Madsen är inblandad

– Det måste ju ha hänt någonting mellan dem på den där båten. Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger Leif GW Persson.

Det sannolika är att han har dumpat kroppen

Peter Madsens bror Benny Langkjær Egesø slår tillbaka mot påståendet. 

– Jag förstår varför han tror det, men han känner inte min brors personlighet, säger Benny Langkjær Egesø. 

– Men en kille som kan hantera stora projekt som raketuppskjutningar och att bygga ubåtar, hur många gånger har han varit i svåra situationer. Jag minns när en raket exploderade under ett test en gång. Det var folk i närheten. Borde han inte ha fått panik då? Borde han inte ha tagit fel beslut då?

Benny Langkjær Egesø fortsätter ivrigt. 

– Det andra är det känslomässiga. Han är en person som alltid hittar empati för andra människor så om något gick fel, varför skulle han förvandlas till en cynisk mördare som vill dölja sina spår? Det är inte ett rationellt sätt att agera, säger brodern bestämt.

LÄS MER: Peter Madsens plan: Skicka sig själv ut i rymden 

Sökandet efter försvunna Kim Wall fortsatte in på natten mot onsdag. Foto: JENS CHRISTIAN

Beskriver sin bror som en fritänkare

Benny Langkjær Egesø beskriver sin bror som en fritänkare helt uppslukad av teknik och sina projekt.  Han är inte förvånad om Peter Madsen haft problem att förklara för utredarna var han befann sig tiden då Kim Wall försvann. 

– Peter har inte en klocka. Han bryr sig inte om tid. Så när polisen frågar vilken tidpunkt han var på olika platser så tror jag att han får tiderna fel för han är inte en tidsmänniska, säger Benny Langkjær Egesø.  

Det Peter gjorde är inte underligt om man vet hur Peter var

Han ifrågasätter de som menar att Peter Madsen uppträdde konstigt då Kim Wall försvann. 

– Det Peter gjorde är inte underligt om man vet hur Peter var. Att segla i havet mellan stora skepp utan lampor är till exempel inte mystiskt. Det finns inga lampor på den båten. Han släckte dem inte för det finns inga lampor på den. Allt han gjorde, förutom att båten sjönk, är fullständigt normalt för Peter. 

– Peter har ibland tagit båten, gått ned på botten, sovit där hela natten, rensat hjärnan och kommit upp nästa morgon.