Bröder med visum sattes på Förvaret – har avvisats

Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

De senegalesiska bröderna Ibra Lo och Pape Matar sattes i Förvaret i Åstorp trots att de hade visum – där har de sedan suttit i över 2 månader.

Nu har de avvisats från Sverige och befinner sig i Dakar, Senegal.

”Ja, de är hemma i Dakar nu”, skriver Julia Brandelius, brödernas kusins sambo, i ett sms.

Bröderna hade familjevisum, pappa och syskon i Holland, försäkringar och en betald biljett hem till Senegal. Men inget av det räckte när Ibra Lo och Pape Matar skulle turista i Sverige.

I Malmö bor en kusin som de skulle träffa. 

– Jag har aldrig tidigare haft problem i Europa, alltid återvänt till Senegal i tid. Vi har familj i Malmö men behandlades genast som kriminella och fick sova i en cell på arresten, har Pape Matar tidigare berättat för Kvällsposten.

”Ja, de är hemma”

Kort efter att de klivit av bussen i Sverige den 24 juli fann polisen tungt vägande skäl att ”anta att viseringen erhållits på ett bedrägligt sätt”. 

Enligt polisen fanns det oklarheter i deras handlingar. Migrationsverket drog därför in deras visum och tog bröderna till Förvaret i Åstorp. 

Där har de också suttit i 9 veckor fram till i går, tisdag. Det vill säga över 2 månader sammanlagt. Eftersom deras ärende har överklagats det dragit ut på tiden. Och nu är de tillbaka i Dakar, Senegal.

Det bekräftar brödernas kusins sambo Julia Brandelius. 

"Ja, de är hemma i Dakar nu”, skriver hon i ett sms. 

Överklagade beslut 

Ett av polisens skäl för att inte släppa in bröderna i landet var att de uppgett fel uppgift om vem de skulle besöka. Till polisen sa senegaleserna att de skulle träffa en bror i Malmö och uppgav hans smeknamn – och att de skulle bo hos honom och hans fru. 

Att kalla sin kusin för bror är vanligt i Senegal. Precis som att det enligt kultur i Senegal inte bor ihop utan att vara gifta. 

Dessutom angav bröderna att de skulle till Europa via Portugal men i stället rest till Spanien. Vilket bröderna förklarat med att de först reserverat en resa men sedan hittat något billigare via Spanien.

Bröderna överklagade beslutet om att de skulle hållas i förvar. 

Från Migrationsverkets beslut: 

Beslutet att männen ska hållas i förvar fattades efter att deras visum upphävts. Därmed saknade de rätt att befinna sig i Schengenterritoriet. Beslutet att de ska avvisas är därmed fattat på korrekta grunder. Likaså att de ska hållas i förvar.”

Polisen: "Resan fullföljdes"

Polisen bekräftar att avvisningen genomförts och att bröderna befinner sig i Dakar.

– Avvisningen skedde igår och resan fullföljdes och gick bra, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig vid polisen region Syd.

Ewa-Gun Westford, pressansvarig vid polisen region Syd.
Foto: EMIL LANGVAD/TT

Hon menar att brödernas överklagan ledde till att det tog längre tid innan avvisningen kunde fullföljas.

– När ett beslut om avvisning är klart handlar det om logistik och planering. Säkerheten och viktigt och det humanitära så att det går värdigt till. Det är en ganska stor apparat att genomföra en avvisningsresa med tvång, så det går inte att bara ta första bästa plan, säger Ewa-Gun Westford.

Hon kan inte säga exakt vad som ledde fram till att överklagan inte ändrade beslutet.

– Migrationsverket har fattat sina beslut och vi har fattat våra baserat på de uppgifter vi fått, säger Ewa-Gun Westford. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!