Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brittiske seriemördaren kan ha slagit till i Malmö

"Ripper victims" – Peter Sutcliffe är dömd för 13 kvinnomord i Storbritannien. Han dömdes också för att ha attackerat sju kvinnor.
"The rippers" tillvägagångssätt var brutalt och känns igen i samtliga mordfall.
Foto: Okänd
Kvällsposten, dagen efter att Teresa Thörling mördades.
Foto: Arkiv
Mördade Gertie Jensen på en bild från 17 dec 1975
Foto: Arkiv
Här hittades 26-åriga Teresa Thörling på eftermiddagen, måndagen 1 september 1980 – under en matta i porten till en rivningsfastighet på Ringgatan 19 i Malmö. Sista dokumenterade livstecknet är när Teresa köpte en bussbiljett vid Dalaplan i Malmö nära bostaden. Biljetten är stämplad 16.40 och busschauffören kände igen henne. Kl 23.00: på lördagskvällen hörde vittnen ett kvinnoskrik som tros ha kommit från området kring Ringgatan 19.
Foto: OKF
Polisen har utan framgång försökt lösa mordet på 26-åriga Teresa Thörling och Gertie Jensen.
Foto: Arkiv
Teresa Thörling var född i Göteborg. Hon var döpt till Margareta men använde Teresa som förnamn. Efter flytten till Malmö var hon skriven hos sin mamma men bodde också hos sin pojkvän.
Foto: Arkiv
1 / 7

Den sadistiske sexmördaren Peter Sutcliffe, The Yorkshire ripper, är dömd för 13 kvinnomord i England. 

Brittisk polis undersöker sedan en tid om han kan knytas till två kvinnomord i Sverige.

Peter Sutcliffe var bevisligen i Malmö när 26-åriga Teresa Thörling hittades mördad i en rivningskåk för 36 år sedan. 

Och på offrets kropp lämnade mördaren ett hårstrå.

I augusti 1980 mördades två svenska kvinnor. 26-åriga Teresa Thörlings hittades  i en rivningskåk i Malmö. Gertie Jensen, 31, påträffades död tidigt en morgon i Göteborg.

Morden är fortfarande olösta och numera preskriberade, men nu – efter 36 år – kan polisen ha hittat nycklar som kan lösa mordgåtorna.

I september förra året fick kriminalkommissarie Bo Lundqvist på polisregion Syds Kalla fall-grupp en skrivelse från polisen i West Yorkshire i England.

Det handlade just om det olösta mordet på Teresa Thörling.

Skrivelsen kom från en grupp utredare vid West Yorkshire-polisen som på nytt börjat granska mord som skulle kunna misstänkas ha begåtts av lastbilschauffören Peter Sutcliffe. Han dömdes i maj 1981 för att ha mördat 13 kvinnor på ett rått och våldsamt brutalt sätt.

Då var han en nästan bildskön ung man. I dag är han 70 år, oigenkännlig med stort grått skägg och kraftig övervikt. 

I Sverige är morden som brittisk polis vill ha information om preskriberade eftersom de inträffade i slutet av augusti 1980.

– Mord före juli 1985 är preskriberad enligt svensk lag men inte enligt brittisk lagstiftning, säger Bo Lundqvist.

Gertie Jensen var 31 år gammal när hon hittades mördad i augusti 1980 vid en byggarbetsplats i Göteborg. Mordet på henne är preskriberat med ingår i en ny granskning som brittisk polis gör av olösta mord som eventuellt kan kopplas till Peter Sutcliffe.
Foto: OKÄND

Sista spåret: En bussbiljett

Teresa Thörling hittades under en matta en måndagseftermiddag, den 1 september 1980, i en rivningskåk på Ringgatan 19 i Malmö. Lördagen den 30 augusti hade hon löst en biljett, klockan 16.40, på en buss i Malmö.

Sent på eftermiddagen såg en kvinnlig bekant hur hon åkte i väg med en man från Exercisgatan i Malmö.

– Jag minns honom väl. Han var så konstig och otäck. Han verkade aggressiv, berättade kvinnan för Kvällsposten.

Den mannen har dock aldrig blivit identifierad.

Det andra mordet som britterna nu ställer frågor om, inträffade i Göteborg. Offret, den 31-åriga småbarnsmamman Gertie Jensen, hade mördats på ett sätt som liknar hur Teresa Thörling dödades. Gertie Jensen hittades den 12 augusti 1980 vid sjutiden på morgonen vid en byggarbetsplats vid Kilsgatan i Göteborg.

Teresa Thörling, i början av 70-talet. 1981 hittades hon mördad i Malmö – ett mord som ännu inte klarats upp, och som har preskriberats.
Foto: Privat

Bo Lundqvist beskriver den situation som uppstått som en något komplicerad juridisk fråga eftersom morden har begåtts här, och preskriberats i Sverige, om det nu skulle visa sig att det är Peter Sutcliffe som begått morden.

Men Lundqvist agerade ändå på britternas brev.

– Jag anser att man måste vara beredd att gå långt för att söka den sanningen när det ändå finns en så stark omständighet som talar för att det skulle kunna vara Peter Sutcliffe. Då kan man inte låta det bli hängande i luften. Det handlar om en ung kvinna som har blivit mördad, säger Bo Lundqvist.

Vad är det brittisk polis vill ha hjälp med?

– De vill ha svar på ett antal frågor, om vi har ett sådant mord, om det finns forensisk bevisning och om det finns något som kan undersökas med ny teknik, berättar Bo Lundqvist.

– De vill också veta om Peter Sutcliffe omnämnts i någon utredning, säger han.

När Bo Lundqvist fått fram det rättsmedicinska protokollet från Rättsmedicinalverkets arkiv, pratat med Kalla Fall-gruppens kontakt vid regionala forensiska centret och hämtat ut den nedlagda förundersökningen hade han svaret på alla frågorna.

Han kunde dra en intressant slutsats om en eventuell koppling mellan Peter Sutcliffe och mordet på Teresa Thörling.

– Det bär hans signum och jag syftar då på brutaliteten. Han har begått mord och överfall på olika sättet men brutaliteten är genomgående. Det finns en sexuellt laddad brutalitet, säger Bo Lundqvist.

Kvällsposten skrev 1981 om mordet på Teresa Thörling, då 26. En väninna berättade i tidningen: "Jag såg henne försvinna". Det var sista gången hon sågs i livet.
Foto: Arkiv

Sutcliffe förekom i utredningen – redan då

Han kunde svara ja på samtliga frågor, och fann även att Peter Sutcliffe faktiskt är omnämnd i utredningen av mordet på Teresa Thörling.

– Jag kan då se att Malmöpolisen i januari 1981 skrev till engelsk polis. Då har svensk media gjort svensk polis uppmärksam på att det i engelsk press står att Peter Sutcliffee ska ha varit i Malmö vid tidpunkten för mordet på Thörling, säger Bo Lundqvist.

Skrivelsen från svensk polis sammanföll med att Peter Sutcliffe åtalades och senare dömdes.

Interpol svarade Malmöpolisen i februari samma år. De skrev att det inte stämde, att Sutcliff varit i Malmö – något som sedan visade sig vara fel.

– Under tiden kommer det in ny information från Interpol som kontrollerat uppgifterna att Sutcliffe kan ha varit i Sverige. På vems uppdrag är oklart. Men det visar sig att över den här brottstiden i augusti, en dag innan mordet och en dag efter så finns Sutcliffe på ett färjemanifest på färjan mellan Limhamn i Malmö och Dragör i Danmark, säger Bo Lundqvist.

Seriemördaren Peter Sutcliffe är dömd för 13 mord på kvinnor. Och han var bevisligen i Malmö, natten som Teresa Thörling mördades. Tillvägagångssättet påminner om mördarens tidigare tillvägagångssätt. Peter Sutcliffe var lastbilschaufför. Ett sedan många år bortglömt dokument visar att han var i Malmö dagen innan och dagen efter att Teresa Thörling mördades.
Foto: Okänd

Men när den informationen kommer händer ingenting.

– Att det inte blev gjort något då beror på det avvisande svaret från engelsmännen och de har sannolikt inte fått det här telexet från Interpol. Brittiska polisen tror troligen att de ger svensk polis ett korrekt svar, säger Bo Lundqvist.

Men när West Yorkshirepolisen förra året inledde en ny genomgång av olösta mord som kan kopplas till Peter Sutcliffe hände något. Mördaren som var brutal i sitt tillvägagångssätt, som nästan enbart gav sig på ensamma kvinnor och prostituerade.

I sin begäran till Malmöpolisen förra hösten nämner brittisk polis just den här uppgiften och skriver "”we became aware of a telex from Interpol indicating that Sutcliffee had traveled with a lorry on the car ferry Limhamn, Sweden-Dragör."

– Jag har skickat mina svar till brittisk polis men har ännu inte fått någon reaktion, säger Bo Lundqvist.

Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i syd, jobbar vidare med mordutredningarna.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Beviset som kan fälla mördaren: Ett hårstrå

Kalla Fall-gruppen i Göteborg och dess chef, samt Bo Lundqvist, har fört samtal om de två morden. Även om det finns likheter så finns skillnader när det gäller möjligheterna att efter 36 år knyta Peter Sutcliffe till morden.

– När det gäller mordet i Göteborg finns inte den typ av forensiska spår som finns när det gäller mordet på Teresa Thörling, säger Bo Lundqvist.

Han vill inte uppge vilken forensisk bevisning som finns men Malmöpolisen har tidigare lämnat uppgifter om den saken. På Teresa Thörlings döda kropp hittades ett hårstrå som kan vara mördarens.

De forensiska spår som hittades på Teresa Thörlings kropp har bevarats på ett korrekt sätt hos Malmöpolisen. Bo Lundqvist anser att det bör finnas goda möjligheter att jämför det med Peter Sutcliffes DNA.

Sedan är det en annan fråga hur och på vilket sätt brittisk polis ska få tillgång till bevismaterialet.

– Det blir troligen en fråga för svenska justitiedepartementet, säger Bo Lundqvist.

Kvällsposten har varit i kontakt med mordoffrens familjer innan publicering.

Peter Sutcliffe är i dag 70 år gammal. 1981 dömdes han för mord på 13 brittiska kvinnor. Han erkände under rättegången men hävdade att han tvingats av Gud. Han är dömd till livstids fängelse.
Foto: Arkiv

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!