I augusti 1980 mördades två svenska kvinnor. 26-åriga Teresa Thörlings hittades i en rivningskåk i Malmö. Gertie Jensen, 31, påträffades död tidigt en morgon i Göteborg.
Morden är fortfarande olösta och numera preskriberade, men nu – efter 36 år – kan polisen ha hittat nycklar som kan lösa mordgåtorna.
I september förra året fick kriminalkommissarie Bo Lundqvist på polisregion Syds Kalla fall-grupp en skrivelse från polisen i West Yorkshire i England.
Det handlade just om det olösta mordet på Teresa Thörling.
Skrivelsen kom från en grupp utredare vid West Yorkshire-polisen som på nytt börjat granska mord som skulle kunna misstänkas ha begåtts av lastbilschauffören Peter Sutcliffe. Han dömdes i maj 1981 för att ha mördat 13 kvinnor på ett rått och våldsamt brutalt sätt.
Då var han en nästan bildskön ung man. I dag är han 70 år, oigenkännlig med stort grått skägg och kraftig övervikt.
I Sverige är morden som brittisk polis vill ha information om preskriberade eftersom de inträffade i slutet av augusti 1980.
– Mord före juli 1985 är preskriberad enligt svensk lag men inte enligt brittisk lagstiftning, säger Bo Lundqvist.

Sista spåret: En bussbiljett
Teresa Thörling hittades under en matta en måndagseftermiddag, den 1 september 1980, i en rivningskåk på Ringgatan 19 i Malmö. Lördagen den 30 augusti hade hon löst en biljett, klockan 16.40, på en buss i Malmö.
Sent på eftermiddagen såg en kvinnlig bekant hur hon åkte i väg med en man från Exercisgatan i Malmö.
– Jag minns honom väl. Han var så konstig och otäck. Han verkade aggressiv, berättade kvinnan för Kvällsposten.
Den mannen har dock aldrig blivit identifierad.
Det andra mordet som britterna nu ställer frågor om, inträffade i Göteborg. Offret, den 31-åriga småbarnsmamman Gertie Jensen, hade mördats på ett sätt som liknar hur Teresa Thörling dödades. Gertie Jensen hittades den 12 augusti 1980 vid sjutiden på morgonen vid en byggarbetsplats vid Kilsgatan i Göteborg.

Bo Lundqvist beskriver den situation som uppstått som en något komplicerad juridisk fråga eftersom morden har begåtts här, och preskriberats i Sverige, om det nu skulle visa sig att det är Peter Sutcliffe som begått morden.
Men Lundqvist agerade ändå på britternas brev.
– Jag anser att man måste vara beredd att gå långt för att söka den sanningen när det ändå finns en så stark omständighet som talar för att det skulle kunna vara Peter Sutcliffe. Då kan man inte låta det bli hängande i luften. Det handlar om en ung kvinna som har blivit mördad, säger Bo Lundqvist.
Vad är det brittisk polis vill ha hjälp med?
– De vill ha svar på ett antal frågor, om vi har ett sådant mord, om det finns forensisk bevisning och om det finns något som kan undersökas med ny teknik, berättar Bo Lundqvist.
– De vill också veta om Peter Sutcliffe omnämnts i någon utredning, säger han.
När Bo Lundqvist fått fram det rättsmedicinska protokollet från Rättsmedicinalverkets arkiv, pratat med Kalla Fall-gruppens kontakt vid regionala forensiska centret och hämtat ut den nedlagda förundersökningen hade han svaret på alla frågorna.
Han kunde dra en intressant slutsats om en eventuell koppling mellan Peter Sutcliffe och mordet på Teresa Thörling.
– Det bär hans signum och jag syftar då på brutaliteten. Han har begått mord och överfall på olika sättet men brutaliteten är genomgående. Det finns en sexuellt laddad brutalitet, säger Bo Lundqvist.

Sutcliffe förekom i utredningen – redan då
Han kunde svara ja på samtliga frågor, och fann även att Peter Sutcliffe faktiskt är omnämnd i utredningen av mordet på Teresa Thörling.
– Jag kan då se att Malmöpolisen i januari 1981 skrev till engelsk polis. Då har svensk media gjort svensk polis uppmärksam på att det i engelsk press står att Peter Sutcliffee ska ha varit i Malmö vid tidpunkten för mordet på Thörling, säger Bo Lundqvist.
Skrivelsen från svensk polis sammanföll med att Peter Sutcliffe åtalades och senare dömdes.
Interpol svarade Malmöpolisen i februari samma år. De skrev att det inte stämde, att Sutcliff varit i Malmö – något som sedan visade sig vara fel.
– Under tiden kommer det in ny information från Interpol som kontrollerat uppgifterna att Sutcliffe kan ha varit i Sverige. På vems uppdrag är oklart. Men det visar sig att över den här brottstiden i augusti, en dag innan mordet och en dag efter så finns Sutcliffe på ett färjemanifest på färjan mellan Limhamn i Malmö och Dragör i Danmark, säger Bo Lundqvist.

Men när den informationen kommer händer ingenting.
– Att det inte blev gjort något då beror på det avvisande svaret från engelsmännen och de har sannolikt inte fått det här telexet från Interpol. Brittiska polisen tror troligen att de ger svensk polis ett korrekt svar, säger Bo Lundqvist.
Men när West Yorkshirepolisen förra året inledde en ny genomgång av olösta mord som kan kopplas till Peter Sutcliffe hände något. Mördaren som var brutal i sitt tillvägagångssätt, som nästan enbart gav sig på ensamma kvinnor och prostituerade.
I sin begäran till Malmöpolisen förra hösten nämner brittisk polis just den här uppgiften och skriver "”we became aware of a telex from Interpol indicating that Sutcliffee had traveled with a lorry on the car ferry Limhamn, Sweden-Dragör."
– Jag har skickat mina svar till brittisk polis men har ännu inte fått någon reaktion, säger Bo Lundqvist.

Beviset som kan fälla mördaren: Ett hårstrå
Kalla Fall-gruppen i Göteborg och dess chef, samt Bo Lundqvist, har fört samtal om de två morden. Även om det finns likheter så finns skillnader när det gäller möjligheterna att efter 36 år knyta Peter Sutcliffe till morden.
– När det gäller mordet i Göteborg finns inte den typ av forensiska spår som finns när det gäller mordet på Teresa Thörling, säger Bo Lundqvist.
Han vill inte uppge vilken forensisk bevisning som finns men Malmöpolisen har tidigare lämnat uppgifter om den saken. På Teresa Thörlings döda kropp hittades ett hårstrå som kan vara mördarens.
De forensiska spår som hittades på Teresa Thörlings kropp har bevarats på ett korrekt sätt hos Malmöpolisen. Bo Lundqvist anser att det bör finnas goda möjligheter att jämför det med Peter Sutcliffes DNA.
Sedan är det en annan fråga hur och på vilket sätt brittisk polis ska få tillgång till bevismaterialet.
– Det blir troligen en fråga för svenska justitiedepartementet, säger Bo Lundqvist.
Kvällsposten har varit i kontakt med mordoffrens familjer innan publicering.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android