Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

800 danskar tros ha smittats av mutation

Forskarens oro för den nya mutationen: ”Troligt att det påverkar vaccinet”
Tyra Grove Krause, överläkare vid SSI.
Foto: EMIL HELMS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Viruset har spridits snabbt i Storbritannien.
Foto: ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK / ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Mutationen av covid-19 som har satt skräck i Storbritannien fortsätter att spridas i Danmark.

Sedan mitten på november har 86 fall av mutationen konstaterats i Danmark – och nära 800 danskar tros ha smittats, visar en ny rapport av Statens Serum Institut.

Den brittiska virusvarianten bedöms vara mellan 50–74 procent mer smittsam än det tidigare kända coronaviruset, skriver SSI i ett pressmeddelande.

Mutationens framfart i Storbritannien har fått landet att införa striktare restriktioner, och Sverige införde inreseförbud från landet inför julen. Samma dag kom regeringen även med besked om att gränsen mellan Sverige och Danmark stängs.

I Sverige har endast elva fall av virusvarianten konstaterats – men i Danmark fortsätter mutationen att spridas i högre takt. 

Nio gånger högre

Mellan mitten på november och slutet på december har 86 fall av viruset förekommit i Danmark, enligt en ny rapport av Statens Serum Institut. 

SSI skriver också i ett pressmeddelande att eftersom endast 11 procent av de positiva proverna har analyserats förväntas det faktiska antalet fall vara ”cirka nio gånger högre”.

– Spridningen av en mer smittsam virusvariant kan leda till en brantare epidemikurva med en högre toppunkt. Det nya viruset kommer säkert fortsätta sprida sig och det betyder att vi ska stärka våra smittförebyggande åtgärder och hålla fast vid dem en längre tid för att hålla pandemin under kontroll, säger Tyra Grove Krause, överläkare vid SSI, i pressmeddelandet.

Enligt SSI kan det alltså bli aktuellt att behöva förlänga de strikta restriktionerna som råder i Danmark. 

– Lyckligtvis är Danmark så gott som nedstängt nu. Vi hoppas att det också minskar spridningen av detta virus, men med tiden kommer det att utkonkurrera andra virus vi har i omlogg, för det är mer smittsamt. Det kan betyda att smittan snabbt blossar upp igen när man upphäver restriktioner, säger Tyra Grove Krause.

TV: Se när skånska Karin, 89, fick vaccinet: ”Känns skitbra!”