Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brittas och Lennarths kupp – gifte sig på 100-årsfesten

Du behöver inte ens befinna dig på land.
Britta Persson, 91, och Lennarth Nilsson, 100, firar bröllopsdagen och Lennarths 100-årsfest. I bakgrunden: äldsta barnbarnsbarnet Felix, 19, som ryckte in som best man. Foto: Privat
”Vi hade ju pratat om att gifta oss i 27 år tid, men det blev aldrig av”, säger Britta. Foto: Privat
Den vackra brudbuketten! Foto: Privat

Hipp Hipp Hurra för landets äldsta brudpar.

Efter att varit tillsammans i 27 år bestämde sig äntligen Lennarth Nilsson, 100, och Britta Persson, 91, för att ingå äktenskap.

– Det känns bra. Kärleken brinner för evigt, säger Britta.

Det var när det skulle bjudas in till Lennarths hundraårs-kalas som det strävsamma paret återigen förde äktenskapsstankarna på tal.

– Vi hade ju pratat om att gifta oss i 27 år tid, men det blev aldrig av, säger Britta. 

Fast den här gången uppstod skarpt läge. Brittas dotter Helen fick uppdraget att hjälpa till med vigselringen och barnbarnet Hanna, 26, landskapsarkitekt, tog på sig uppgiften att binda brudbuketten.

När Lennarth bjöd in till 100-årsfest passade han även på att gifta sig med sin Britta, 91. I bakgrunden barnbarnsbarnet Felix , 19, som fick agera best man. Foto: Privat

– I övrigt var det bara några få som kände till planerna, säger Britta.

När de 50 gästerna anlände till parets servicelägenhet i Hässleholm för att fira Lennarths 100-årsdag var det i själva verket också en inbjudan till bröllopet.

Paret blåste alla med sin kärlekskupp - som i förväg fått den största välsingnelsen av prästen.

Agerade best man

– Det såg ut som om flera tappade hakan när prästen, som var bjuden till kalaset, reste sig upp och sa att nu händer det nog något speciellt, berättar Britta.

Äldsta barnbarnsbarnet Felix, 19, fick agera best man och en stund senare hade prästen vigt de lyckliga tu och önskat landets troligen äldsta brudpar stort lycka till i det fortsatta livet. 

– Det kom glädjetårar från alla möjliga håll, intygar Brittas dotter Helen Johansson.

Lennarth och Britta hade båda varit gifta tidigare och har var sin kull barn. Så började Britta i PRO-kören som Lennarth ledde.

Framför de församlade gästerna på 100-årskalaset passade Lennarth och Britta på att gifta sig. Hipp hipp hurra! Foto: Privat

– Han uppskattade min fina röst och jag såg bara hans ögon, säger Britta.

Resultatet blev den bästa PRO-kören av dem alla, tyckte båda.

Britta och Lennart började träffas i smyg och åkte efterhand på gemensamma charterresor. Förlovningen stod 1992 och året efter flyttade de ihop.

Samma intressen

– Vi har samma intressen och har alltid hållit kärleken högt till varandra, säger Britta.

Men äktenskapet har ändå låtit vänta på sig i det längsta.

– Fast den som väntar på något gått väntar aldrig för länge, säger både Britta och Lennarth.

På bröllopsfesten bjöds gästerna på både smörgåstårta och vanlig tårta. Som kronan på verket serverades dessutom skånsk spettekaka.

– Nu vill vi leva livet som man och hustru många år till, säger Britta.

Paret har hittills klarat sig i stort sett utan hjälp. Britta lagar maten varje dag och städningen får de ibland hjälp med av ett av barnbarnen.

Hur ska man hålla kärleken vid liv på äldre dagar?

– Man ska visa att man fortsätter bry sig om varandra, att lyssna är en bra egenskap. Sedan är det bra om man har samma intressen också. Vi är så otroligt lika i det avseendet, säger Britta. 

Här är tre nyheter att hålla koll på.