Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Britta Nielsens två döttrar misstänkta i svindelhärvan

Britta Nielsens barn dras alltmer in i mammans misstänkta bedrägerier. Hon har själv magrat och färgat håret. Här fotograferad i Sydafrika innan hon utlämnades till Danmark.Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Britta Nielsen fotograferad innan han flydde Danmark. I dag är hon en mager och har mörkt hår.Foto: WIEGAARDEN
Döttrarna Samina Hayet, 31 år, och Jamilla Hayet, 34, berättar i en intervju som sändes kl 21 på onsdagskvällen i danska Kanal 5 om sin mamma. Döttrarna misstänks för häleri. Båda nekar till brott.Foto: Discovery Networks

Bedrägerimisstänkta Britta Nielsens två döttrar, Samina och Jamilla Hayat, utreds av dansk polis för inblandning av mångmiljonbedrägeriet mot danska Socialstyrelsen.

Båda nekar till att de känt till mammans bedrägerier.

– Vi vill gärna berätta vår version, säger Samina Hayat till danska Kanal 5.

Samina Hayet, 31,  och Jamilla Hayet, 34, har varit misstänkta för grovt häleri sedan i oktober efter att polisen spårat pengar till deras bankkonton, pengar som deras mamma Britta Nielsen, 64, misstänks ha stulit av danska Socialstyrelsen. Hon räknades som en av Socialstyrelsens trotjänare och har fått medalj av danska drottningen. 

Brottet grovt häleri enligt dansk lag motsvaras i Sverige av penningtvättsbrott.

Döttrarna berättar i intervjun att de aldrig haft några misstankar att pengarna som deras mamma gett dem skulle vara resultatet av bedrägerier.

– Man ifrågasätter inte något när man får det av sin mor. Man litar på sin mor, säger Jamilla Hayet till danska Kanal 5.

– Det är henne vi litar mest på i hela världen, tillägger hennes lillasyster.

Båda framträder kl 21 i kväll i en intervju i kväll i danska Kanal 5. De beskriver i intervjun bland annat hur familjens ekonomi förändrades efter att deras pappa avled 2005.

Mamman ska enligt döttrarna bland annat sagt att det är pengar som deras pappa sparat åt familjen. Han avled 2005.

Britta Nielsen misstänks ha börjat lura danska Socialstyrelsen två år innan maken avled.

LÄS MER: Misstänkta svindlerskan Britta Nielsens förvandling 

Danska Socialstyrelsen ska enligt revisorer som granskat Britta Nielsen lurats på cirka 147 miljoner kronor.

Döttrarnas inblandning har tidigare varit sekretessbelagd men den hemligstämpeln har nu hävts av dansk åklagare.

Köpte och sålde dyra hästar

Under onsdagskvällen och med egna ord berättar de om hur de använt pengarna som de fått av sin mamma.

Samina Hayet ska enligt intervjun med Kanal 5 uppgett att hon sedan 2007 köpt och sålt cirka 60 hästar. Vissa hästar har kostat cirka 1 miljon kronor.

Hennes mamma ska enligt Samina Hayet ha försett henne med kapital för att kunna genomföra hästaffärerna.

Svindel med statliga miljoner

Britta Nielsen misstänks ha fört över sammanlagt cirka 147 miljoner kronor till sina privata konton genom att manipulera danska Socialstyrelsens datasystem.

Hon bytte ut mottagarnas kontonummer mot sitt eget bankkonto. Efter att överföringen genomförts ändrade hon i datasystemet och skrev in det ursprungliga kontonumret.

Britta Nielsen ska ha gjort minst 270 dataintrång och ändrat på utbetalningar.

I augusti kom de första varningssignalerna att det fanns felaktigheter. 

24 september visade den interna utredningen att myndigheten utsatts för ett omfattande bedrägeri.

25 september polisanmäldes Britta Nielsen. Hon hade då lämnat Danmark och flytt till Sydafrika.

9 oktober kallade Danmarks socialminister barn- och socialminister Mai Mercado till en presskonferens och avslöjade att Socialstyrelsen lurats på cirka 147 miljoner kronor.

5 november tidigt på morgonen meddelade sydafrikanska myndigheter att Britta Nielsen gripits i en lägenhet i Johannesburg. Hon ska ha haft cirka 700 000 sydafrikanska rand, omkring 480 000 svenska kronor, i lägenheten.

9 november anlände hon till Danmark efter att ha utlämnats från Sydafrika.

Den äldre dottern, Jamilla, medger att hon fått mer än en halv miljon kronor av mamman för att köpa en bil.

Båda nekar till att de känt till att Britta Nielsen stulit pengarna. En av döttrarna äger en lägenhet som tagits i beslag av polisen.

Britta Nielsen ovetande om intervjun

Deras bror är också häktad som misstänkt för häleri. Han är precis som sin mamma häktad. Döttrarna är på fri fot.

Britta Nielsen utlämnades för en kort tid sedan från Sydafrika till Danmark.

Hon ska enligt Peter Secher, advokat som företräder hennes äldsta dotter, vara helt ovetande om att döttrarna framträder i Kanal 5.

– Det är deras beslut, och de har inte varit i kontakt med sin mor sedan hon blev häktad, säger Peter Secher till danska tidningen B.T.

Systrarnas bror, Britta Nielsens äldsta barn, är också misstänkt. Han ska enligt danska myndigheter ha tagit emot sammanlagt 4,6 miljoner kronor som mamman överfört till honom. Han greps precis som sin mamma i Sydafrika och har utlämnats till Danmark.