Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Britta Nielsens dom: sex och ett halvt år

Den danska storsvindlaren Britta Nielsen dömdes på tisdagen till sex år och sex månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

Hon görs även återbetalningsskyldig för en summa på 168 miljoner kronor. 

Britta Nielsen accepterade sin dom och tänker inte överklaga.

Domen avkunnades klockan 16.30 i Københavns byret av rättens ordförande Vivi Sønderskov Møller.

Rättegången mot Britta Nielsen, 65, hade pågått sedan den 24 oktober förra året. Hon stod åtalad för att ha försnillat stora summor från den danska socialstyrelsen.

Åtalspunkterna var grovt bedrägeri, urkundsförfalskning samt missbruk av ställning.

Under perioden 1993-2018 genomförde hon transaktioner på runt 170 miljoner svenska kronor. Hon hade 66 bankkonton i minst nio olika banker.

Britta Nielsen, 65, har fått sin dom efter den gigantiska svindelhärvan i Danmark.Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Rättegången har pågått i Københavns byret sedan den 24 oktober förra året.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Fifflet upptäcktes i augusti 2018. Då hade Britta Nielsen tagit sin tillflykt till Sydafrika, men den 5 november greps hon i Johannesburg och utlämnades senare till Danmark.

Krav på hårt straff

Åklagaren krävde ett mycket hårt straff – åtta års fängelse – bland annat för att det handlat om brottslighet som pågått länge, att hon varit en betrodd person och att hon inte har hjälpt till att klara upp brotten.

Ingen i Danmark har tidigare dömts till mer än sju års fängelse för ekonomisk brottslighet.

Mot åklagarens krav på minst åtta år – med möjlighet att förlänga till tolv år – ställde Britta Nielsens advokat ett yrkande på fyra till sex års fängelse.

Häktad 15 månader

Om Britta Nielsen sköter sig under fängelsetiden kan hon friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Dessutom får hon räkna av 15 månader från strafftiden hon har suttit häktad så länge.

Även Britta Nielsens son och två döttrar har åtalats för delaktighet i svindelhärvan eftersom de anses ha haft ekonomisk vinning av mammans fifflande.

I deras fall handlar det också om mångmiljonbelopp. Barnen riskerar flera års fängelse för häleri. Rättegången mot dem startar den 4 mars.

Vid slutet av den sista rättegångsdagen, den 10 februari, fick Britta Nielsen möjlighet att vända sig direkt till domstolen med ett sista ord innan förhandlingarna avslutades.

– Jag avstår, var allt hon ville säga.