Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Britta Nielsens barn delade på 17 miljoner

Brittas nya liv – från lyx till cell på bara 7 kvadrat.
Före avslöjandet. Britta Nielsen drack champagne och levde högt på Socialstyrelsens pengar.Foto: WIEGAARDEN
Efter avslöjandet. En sydafrikansk domstol beslutade att utlämna Britta Nielsen till Danmark där hon häktades.Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

Misstänkta storbedragaren Britta Nielsen – som ska ha lurat till sig motsvarande omkring 165 miljoner svenska kronor – ska ha skänkt omkring tio procent till sina barn.

Sonen och de två döttrarna krävs nu på 17 miljoner. Sonen sitter häktad och den ena dottern har gått i konkurs.

I över ett år har polisutredningen pågått mot danskan Britta Nielsen. Att hennes barn fått pengar av mamman har varit känt sedan i november förra året.

Men döttrarna har tonat ner summorna och hävdat de aldrig insett att det var något misstänkt med den ekonomiska hjälpen de fått av mamma.

– Det är svårt att förstå att det handlat om så stora pengar. Det känns overkligt, sa den äldre dottern i en tv-intervju 2018.

Hon hade vid ett tillfälle fått en Audi, berättade hon.

”Lånat till småsaker”

– Och så har jag lånat till lite småsaker. När jag skulle köpa en dator fick jag överfört lite pengar, inte särskilt mycket.

Av de cirka 17 miljoner svenska kronor som gått till barnen ska döttrarna ha fått hälften. Storasystern har tagit emot lite drygt 800 000 – resten har gått till yngsta dottern.

Det framgår av dokument som danska TV2 har tagit del av.

Under loppet av åtta år, 2007–2015, har den nu 31-åriga kvinnan fått nästan åtta miljoner från modern. Enbart under 2011 fick hon drygt 1,8 miljoner.

Har gått i konkurs

Ställd inför kravet på återbetalning har hon tvingats i konkurs. Men hon vill inte låta sig intervjuas när danska TV2 konfronterar henne med hur stora belopp hon tagit emot.

– Vill du vara snäll och sticka härifrån. Fuck off! säger hon och smäller igen dörren.

Båda döttrarna misstänks för grovt häleri, men ingen av dem har frihetsberövats.

Det har däremot sonen. Både han och mamman sitter häktade som misstänkta för grovt bedrägeri.

Utlämnad från Sydafrika

Britta Nielsen misstänks ha fört över sammanlagt cirka 165 miljoner kronor till sina privata konton genom att manipulera danska Socialstyrelsens datasystem.

Den 25 september förra året polisanmäldes Britta Nielsen. Sex veckor senare, den 9 november, kom hon till Danmark efter att ha utlämnats från Sydafrika.

Sedan dess har hon suttit häktad, liksom sonen. Han ska ha tagit emot motsvarande över fem miljoner från sin mamma.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!