Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Birks kniv såldes för 36 000 kronor

Birks kniv var huvudgestalt i bråket mellan Ronja och Birk.
Foto: Skärmdump Tradera
Kniven såldes för nästan 36 000 kronor på Tradera.
Foto: Skärmdump Tradera

En kvinna kom över Birks ryktbara kniv från inspelningen av Ronja Rövardotter.

Nu har hon sålt den för nästan 36 000 kronor på Tradera.

I sin annons skriver kvinnan att hon hellre vill ha katt och därför söker ett bättre hem till kniven.

En kvinna från Sankt Olof på Österlen, Simrishamn kommun,  har under något bisarra omständigheter lyckats komma över Birks borttappade kniv från Ronja Rövardotter, vilket även Lokaltidningen skrivit om.

Det vill säga den kniv som användes i filminspelningen av Ronja Rövardotter och figurerade som huvudperson i en scen med ett bråk mellan Ronja och Birk med den berömda frasen "var är kniven".

Den aktuella filmscenen från Ronja Rövardotter.

https://www.youtube.com/watch?v=Xr4qzIr86zw

Efter inspelningen ska kniven ha hamnat hos en i filmteamet och där ska den sedan ha legat och samlat damm i en låda på hans vind – tills nyligen.

"Fick kniven under en blöt kväll"

I sin annons skriver säljaren:

"En bekant till mig jobbade på filminspelningen 1983-1984 och fick med sig kniven hem efter att sista scenen var filmad. Den har sedan dess legat och samlat damm i en låda på hans vind, det fram tills för några veckor sedan. Efter en blöt kväll, mycket tequila, någon pinata, en sombrero och många vadslagningar senare så var kniven plötsligt min".

Ronja och Birk spelades av Hanna Zetterberg och Dan Håfström i filmen från 1984. Ronja Rövardotter är en filmatisering av Astrid Lindgrens bok.
Foto: VIASAT


Hon la upp kniven till försäljning på auktionssajten Tradera och uppger att hon säljer kniven eftersom hon tycker att den förtjänar ett bättre hem hos någon som bryr sig om den. Själv vill hon hellre ha en katt skriver hon.

Hade slående säljargument

I annonsen går säljaren så långt att hon kallar kniven " Svensk films heliga graal" och skriver vidare att det är en unik chans att "bli ägare till ett av svensk filmhistorias mest mytomspunna, legendariska och omtalade föremål." 

Uppenbarligen gick den något udda annonsen hem. På några dagar ökade budgivningen lavinartad och slutade sen på den otroliga summan 35 800 kronor – det vill säga nästan 36 000.