Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brian Sandberg
visar upp sitt liv i tv

Brian Sandberg.
Foto: Bonnerup Claus
Han var tidigare medlem av Bandidos.
Foto: Unger Anthon

Brian Sandberg, 48, är Danmarks mest kända gängmedlem. Med förflutet i både Bandidos och Hells Angels uppges han nu söka sig till mc-gänget Satudarah.

– Han kommer aldrig bära klubbens färger, har Satudarahs talesman Ole Bonnesen sagt till Ekstrabladet.

Han lämnade nyligen Bandidos i bad standing efter en uppmärksammad sexchatt på Facebook med exfrun till en annan klubbmedlem.

Nu rullas Sandberg liv upp i en unik tv-dokumentär som beskriver de kriminella mc-gängen inifrån.

Brian Sandberg har dominerat förstasidorna i danska kvällstidningar den senaste tiden. Nyligen kastades han ut ur danska Bandidos med buller och bång. Sandberg hade sexchattat på Facebook med exhustrun till en medlem. Så gör man inte i Bandidos, inte ens med en exfru.

Brian Sandberg sparkades utan några goda vitsord, milt sagt, vilket betyder att han är ovän med klubben och riskerar repressalier.

- Från dags dato är Brian Sandberg utkastad från Bandidos i bad standing. Det innebär att han inte längre får ha kontakt med någon i eller omkring vår miljö, förklarade Michael "Kokken" Rosenvold, europapresident i Bandidos, för Ekstrabladet den 31 mars.

Smärre sensation

I torsdags kunde samma tidning, liksom Kvällsposten, rapportera att Brian Sandberg haft hemliga möten med Satudarah-bossen Mohammad Nadim Khan. Uppgifterna bekräftades av Nadim Khan personligen.

Att Sandberg, med förflutet i både Bandidos och Hells Angels, nu skulle söka sig till det rivaliserande gänget från Holland är en smärre sensation i den kriminella världen. Men många skakar sina huvuden.

- Jag tror inte han blir medlem i en ny biker-klubb. Och blir han det säger det mer om dem än om honom, säger Michael Rosenvold till Ekstrabladet.

Brian Sandberg, eller "Gucci-rockeren" och "Jet set-rockeren" som han kallats på grund av sin pråliga klädstil, är Danmarks i särklass mest kändE gängmedlem. I veckan startade en ny dokumentär på danska TV3 med titeln "Frontalt". Tv-producenterna har följt Sandberg under ett halvår och tittarna får bland annat vara med när han jobbar med att driva in skulder. Det är pengar han själv lånat ut till diverse personer. Och det är inga minusräntor om man säger så.

"Mycket pengar"

Enligt egen utsago tjänade Sandberg ihop sitt kapital på den tiden han var livvakt åt Stein Bagger, en skandalomsusad affärsman som 2009 dömdes till sju års fängelse för ekonomisk brottslighet. Sandbergs månadslön var 280 000 danska kronor (cirka 360 000 svenska kronor).

- 280 000 är mycket pengar, men jag skulle själv betala vaktbolaget. Efter skatt återstod 60 000 i månaden och det var en riktigt god lön till mig, uppger han i TV3-programmet.

I dokumentärserien följer tv-teamet även med Sandberg när han deltar i det sociala livet i Bandidos klubbhus i Köpenhamn.

Men när han strax före påsk svartlistades av gänget, på grund av sexchatten, krävde Bandidos att alla logotyper, ryggmärken och dylikt skulle suddas i tv-programmen, skriver Ekstrabladet. Man vill inte bli förknippad med honom.

Ville bli proffsboxare

Den obändige Brian Sandberg har faktiskt lyckats med att bli utslängd ur både Bandidos och Hells Angels med bad standing.

I sin ungdom drömde Sandberg om att bli proffsboxare. Han jobbade också som dörrvakt i hemstaden Slagelse på Själland och därifrån var steget inte långt till kriminell verksamhet. 1991 dömdes Brian Sandberg till sju års fängelse för grovt narkotikabrott. Det handlade bland annat om ett parti amfetamin, totalt 3,5 kilo.

Under fängelsetiden lärde han känna Hells Angels-medlemmen Rene Nøddeskov Ludvigsen, som satt inne för mordet på Bullshit-presidenten Anker Walther "Hövding" Marcus. Det var också Ludvigsen som senare hjälpte Sandberg att bli medlem i Hells Angels.

Drog till Teneriffa

Men 1998 fick han lämna HA med bad standing. Det handlade om flera tillfällen där han brutit mot klubbens stränga regler. Bland annat ska han ha lurat en provmedlem på pengar.

Efter det drog Sandberg till Teneriffa där han försörjde sig som livvakt åt en spansk gangster.

Därefter blev han, trots visst internt motstånd, åter antagen som medlem i Hells Angels och jobbade upp sig till en ledande position. Han lärde också känna Stein Bagger som erbjöd honom det välbetalda jobbet som säkerhetschef/livvakt. Bagger åkte senare dit i IT Factory-skandalen, ett svindleri i miljardklassen.

Några år senare tyckte Brian Sandberg han gjort sitt i Hells Angels och meddelade på sin Facebooksida i december 2012 att han gått över till rivalklubben Bandidos. Det fanns uppgifter om att Sandberg skulle starta en ny Bandidosavdelning på andra sidan sundet, i Malmö. Men till slut hamnade han i en avdelning utanför Helsingør.

Nu är han körd i Bandidos och inte heller Hells Angels vill ha med Brian Sandberg att göra. När han lämnade "till vänster" 2012 innebar det att HA inte hade något otalt med Sandberg. Men efter turerna med sexchatten sade HA-talesmannen Thomas Gramstrup till Ekstrabladet:

- Sandberg kommer inte tillbaka till oss. Han kastades ut, och är fortfarande oönskad i vår miljö. Det är hans person, han passar inte in hos oss och uppenbarligen inte hos Bandidos.

mc-klubbarnas egna regler - klubbmärket kan avlägsnas med slipmaskin

Att lämna en mc-klubb, som Bandidos eller Hells Angels, i bad standing kan få allvarliga konsekvenser för ex-medlemmen.

Först måste alla märken, tröjor och västar lämnas tillbaka. Tatueringar med klubbmärket ska avlägnas, vilket i några kända fall gjorts med våld medelst slipmaskin.

Den före detta medlemmen är sedan "allmänt villebråd" enligt klubbarnas synsätt, och riskerar olika repressalier, exempelvis misshandel, om han inte håller sig undan.

Den som slängs ut ur gängen med bad standing har brutit mot reglerna. Det kan handla om att någon blåst en klubbmedlem på pengar eller ännu värre, misstänks ha tjallat.

Att uppvakta en annan medlems kvinna är tabu. Även om det handlar om ett ex.

Mc-gängen har en strikt och föga jämställd kvinnohierarki. Över står fruar och sambor till medlemmar av hög rang. Därefter kommer fruar och sambor till vanliga medlemmar.

Under dem kommer flickvänsmaterial, pålitliga tjejer som har kortare förhållande med medlemmar.

Längs ner på skalan finns kvinnor som bara är välkomna på fester. "Västhoror" kallas de ibland. De ses som förbrukningsvaror - strippor och modeller.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!