Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breiviks hyllning till seriemördaren Mangs

Peter Mangs hyllas av Anders Behring Breivik.
Foto: Tomas Leprince
"Peter Mangs anammade en intelligent strategi", säger Breivik i ett samtal med Mattias Gardell.
Foto: Frank Augstein
Peter Mangs i hovrätten.
Foto: Lasse Svensson

Författaren och professorn Mattias GardellI, 56, är den förste någonsin som intervjuat den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.

I boken hyllar norrmannen som dödade 77 personer den svenske seriemördaren.

"Peter Mangs anammade en intelligent strategi", säger Breivik i ett samtal med Mattias Gardell.

Mattias Gardell har under sitt arbete med sin bok "Raskrigaren. Seriemördaren Peter Mangs", som på måndag utkommer på Leopard förlag även träffat Behring Breivik. Han är den förste som intervjuat den norske massmördaren.

Anders Behring Breivik, 35, sköt ihjäl 69 personer i juli 2011 på ön Utøya efter att ha detonerat en sprängladdning Oslos i regeringskvarter som dödade åtta personer.

Gardell ska ha genomskådat Breivik

Under den kommande rättegången var Mattias Gardell själv involverad som expertvittne. Breivik ska ha sagt till Gardell att den svenske religionshistorikern var den förste som genomskådade honom

"Du kallade mig fascist. Det var ju helt rätt" ska Breivik ha sagt till Mattias Gardell.

Gardell träffade Breivik i Telemark fengsel i Skien, den 19 juni 2014. Där avtjänar Breivik sin dom, 21 års fängelse. Straffet kan förlängas fem år i taget om han fortfarande skulle anses vara farlig när strafftiden gått ut.

"När jag som första besökare som varken var hans förälder eller advokat fick besöka honom i Telemark fengsel, Skien, i juni 2014, ville han gärna tala om Mangs. Båda var således nyfikna på varandra, gav varandra respekt." skriver Mattias Gardell i sin bok.

Gardell och Breivik har också brevväxlat. Gardell har däremot haft avsevärt fler möten med Peter Mangs på anstalten Saltvik.

Olika metoder men samma mål

När Peter Mangs valde metoden att ensam skjuta i skydd av mörkret hade Breivik en annan metod, konstaterar Mattias Gardell i sin bok.

Breivik talar om Peter Mangs som "broder i samma kamp, den störste motståndsmannen i Skandinavien efter det andra världskriget fram till den 22 juli" i Gardells intervju med honom.

Breivik berömmer den svenske seriemördaren:

"Peter Mangs anammade en intelligent strategi. Hans mord gav andra skulden. Skapade oro och tog ett steg närmare raskriget" har han sagt till Mattias Gardell.

Norrmannens beundran för Peter Mangs ledde till att han skrev brev till svensken. Men han fick aldrig något svar.

Kastade Breiviks brev

Peter Mangs har senare sagt att han kastade Breiviks brev.

Breivik har berättat för Gardell att han trott att brevet stoppas av myndigheterna. Men så var det alltså inte.

Både Mangs och Breivik har sett sig som raskrigare med uppdrag att mörda. Breivik utvecklar för Mattias Gardell sin syn på hur ett sådant så kallat krig ska föras.

"Han valde det ena, jag det andra. Jag tycker att Mangs dödade fel personer. Han skulle ha dödat underlättarna."

Breiviks modell ska enligt Gardell vara samma som den amerikanske högerextremisten Timothy James McVeigh använde i april 1996.  Han utförde ett bomdåd i Oklahoma City i USA som krävde 168 människoliv, 19 var barn.

Breivik vill sprida sitt budskap

Till skillnad från Peter Mangs gjorde Breivik sitt yttersta under rättegången för att sprida det han uppfattade som sitt budskap. När Mangs teg gjorde Breivik allt för att göra sin röst hörd.

Breivik kan därmed ha skapat en situation som gjorde att norsk media känt att alla tänkbara frågor redan fått ett svar.

Det kan också vara förklaringen till att ingen journalist gjort någon intervju med Breivik.

–Det har kanske inte funnits frågor att ställa, säger Kjersti Marie Løken Stavrum, generalsekreterare i Norsk Presseforbund.

Hon menar också att det är journalistens uppdrag att ställa frågor och söka svaren.

Men Kjersti Marie Løken Stavrum utesluter inte heller att det kan finnas en annan förklaring, att norska journalister helt enkelt känner motvilja att intervjua massmördaren Breivik.

Kvällsposten har sökt Mattias Gardell för att få en kommentar om hans möte med Breivik.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!