ANNONSInnehåll från Visit Denmark

Koppla av med kultur och natur i Århus

Foto: Robin Skjoldborg

I år har det blivit allt mer populärt att ha naturen som sitt resmål. I danska Århus finns flera fina naturupplevelser på nära håll – men också ett kulturutbud i toppklass. Där går att kombinera det bästa av två världar under en och samma weekend!

Kultur för alla

Århus är Danmarks andra största stad, men den första när det kommer till kulturupplevelser. 2017 var Århus Europas kulturhuvudstad och sedan dess har kulturutbudet vässats ytterligare. Stadens mest kända kulturella sevärdhet är ARoS, Aarhus Kunstmuseum. Här visas alltid fascinerande utställningar och installationer, men museets främsta publikmagnet är ”Your Rainbow Panorama”, ett regnbågsfärgat glaskonstverk på toppen av byggnaden. Det är skapat av den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson och bjuder på både utmärkta selfiespots och fin utsikt över staden.

ARoS, Århus Konstmuseum.
Foto: Robin Skjoldborg

Århus har också ett av världens få museer som är helt tillägnat kvinnor. På Kvinnomuseet visas intressanta utställningar som belyser genusfrågor, och från mars 2021 visas en utställning om Astrid Lindgrens kamp för barns rättigheter.

Stadens mest populära museum är dock Den gamle by, ett Skansenliknande friluftsmuseum där man kan promenera runt i den danska historien. Här kan du till exempel uppleva H.C. Andersens era eller hur det var ett besöka en jazzbar på 1970-talet.

Ett annat museum värt ett besök är Momu, Moesgaard museum, som ger besökarna en resa till förhistorisk tid. Museet har en spektakulär arkitektur och ligger vackert i den nordjylländska skogen söder om Århus. 

Moesgaard museum.
Foto: Kim Wyon

Utforska stadens matkultur

Matkulturen är en annan anledning att resa till Århus. Här finns allt från pölsevagnar till michelinrestauranger. Domestic, Frederikshøj och Gastromé är tre stadens främsta gourmetkrogar och samtliga har en stjärna i Michelinguiden. Dessutom finns Pondus och Hærværk, två restauranger som guiden lyfter fram som särskilt prisvärda. 

En bra utgångspunkt för hungriga är annars Latinerkvarteret, en av Aarhus mysigaste stadsdelar. Här väntar kullerstensgator kantade av kaféer, vinbarer och högklassiga restauranger. 

Ett annat tips är den året runt-öppna matmarknaden Aarhus Street Food. Den ligger i ett före detta bussgarage mitt i staden och har något för alla smaker, dieter och budgetar.

Missa inte Den uendelige bro i Århus.
Foto: Dennis Bomp Jakobsen

Natur på nära håll

Århus har nära till både hav och skog, vilket gör att det är lätt att kombinera ett par dagars cityliv med naturupplevelser. I nationalparken Mols Bjerge kan man få vildmarkskänsla mindre än fem mil från Århus centrum. Utforska parken på egen hand till fots eller på cykel (cyklar kan hyras hos Karpenhøj Naturcenter) eller boka en guide som kan berätta mer om områdets flora och fauna.  

Missa inte heller det vackra sjödistriktet runt Silkeborg, känt som Danmarks outdoormecka. Här finns möjlighet att utöva en rad friluftsaktiviteter, men också flera mysiga byar för den som vill fokusera mer på avkoppling och hygge. 

Vid Den uendelige bro kan man bada.
Foto: Robin Skjoldborg

Runt Århus finns också fler riktigt fina golfbanor. För den spelsugne finns möjligheter att prova nya banor varje dag med olika stil och känsla. Exempelvis Aarhus Golf Club som är en av Danmarks allra äldsta banor, eller Odder Golf Club som ligger vackert intill Åkjærskogen

Visit Denmarks hemsida kan du hitta fler upplevelser i och kring Århus.