Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brandmannen Dans vädjan: ”Viktigt – lek inte låtsaspolis”

Dan Gustavsson har jobbat som deltidsbrandman i tio år. Foto: Privat
Arkivbild. Det är ett tufft jobb som räddningspersonal har och varje sekund räknas efter ett larm. Foto: ALEX LJUNGDAHL

När ett akut larm kommer måste deltidsbrandmannen Dan Gustavsson, 38, ta sig till brandstationen så fort som möjligt.

Det händer dock allt för ofta att andra trafikanter medvetet hindrar hans framfart, vilket innebär livsfara.

– Om trafikanter leker ”låtsaspoliser” när man åker på ett hjärtstopp kan det innebära liv eller död, säger han.

I tio år har Dan Gustavsson i Ängelholm jobbat som deltidsbrandman. Ett arbete som ofta innebär att läget snabbt kan bli skarpt. 

– Tjänsten som deltidsbrandman innebär att man måste vara tillgänglig 24 timmar om dygnet var tredje vecka och ständigt hålla sig max sex minuter från brandstationen. För det har man en låg timlön. Men man gör det för att man mår bra av att hjälpa andra, säger Dan Gustavsson, 38.

Dan skrev ett uppmärksammat inlägg om situationen på Facebook. Foto: Privat

När ett trängande larm kommer har han sex minuter på sig att ta sig in till brandstationen, men olyckligtvis händer det att han inte hinner, på grund av sina medtrafikanter.

– Det är ju väldigt frustrerande att veta att du är på väg till stationen på grund av ett trängande larm och så är den en bil före, som hindrar dig medvetet, så att du kanske inte hinner i tid. Till exempel genom att köra extra sakta framför en eller köra ut på vägbanan så att man hindras från att köra om. Det händer också att personer hytter med näven eller ger en fingret. 

Skrev inlägg på Facebook

När det kommer ett akut larm, till exempel en drunkning, får deltidsbrandmän lov att köra fortfarare än tillåtet, och det är hastigheten som Dan tror att flest reagerar på.

– Vi måste fortfarande köra med extrem aktsamhet men om det är ett trängande fall och heltidsstyrkan är ute på annat så måste vi komma fram så fort som möjligt. Det handlar ju om livräddning där varje sekund räknas, säger Dan Gustavsson.

Att Dan och andra brandmän ibland hindras av medtrafikanter leder till mycket frustration, vilket fick Dan att till slut skriva ett långt inlägg med rubriken ”En brandmans önskan”, i en lokal facebookgrupp.

 

LÄS OCKSÅ: Brandmannens ilska efter attackerna: ”Lägg bara av” 

 

I inlägget förklarar hur situationen för brandmän ser ut och vädjar till Ängelholmarna att tänka på att släppa fram sina medtrafikanter.

Inlägget fick stor uppbackning och spridning, vilket gjort att flera medier skrivit om Dans vädjan, bland annat Helsingborgs Dagblad.

– Jag är trött på vissa trafikanters beteende men jag trodde inte alls att det skulle bli så här stort. Jag har fått väldigt många positiva reaktioner från människor som tycker det är bra att jag informerar.

”Det här är väldigt allvarligt”

Han hoppas att uppmärksamheten som inlägget lett till ska göra fler medvetna om situationen.

– Jag vill att personer tänker till och om man ser en person bakom sig som försöker köra om, släpp fram den då. Det står i trafikförordningen att man ska släppa fram andra i trafiken, inte hindra dem. Det behöver inte vara personer som buskör även om den kategorin finns också så klart. Det är enklare att i så fall släppa fram men ringa polisen och berätta att det är en bilist som kör fort genom stan, man ska inte ta lagen i egna händer.

Deltidsbrandmän hindras ofta i trafiken när de behöver komma fort fram. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Inom branschen diskuteras det att räddningspersonal borde ha någon form av nationell markering på bilen, som ett blixtljus, för att kunna signalera nödläget till andra trafikanter.  Än så länge finns det dock inte och att räddningspersonal stoppas på vägen till jobbet kan få allvarliga konsekvenser, menar Dan, speciellt i de kommuner som bara har en deltidsstation.

– Då är ju deltidsbrandmännen den första styrkan ut på larmet och där är det extremt viktigt att andra trafikanter inte leker ”låtsaspoliser” och försöker hindra dem som kör snabbt. Det kan ju innebära att en trafikant sätter stopp för en styrka som åker på ett hjärtstopp så att de inte hinner fram i tid. Då handlar det ju om liv och död. Så det här är väldigt allvarligt, säger Dan Gustavsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!