Brandmannen avråder Åkesson till Skånevisit

GENOMFÖR BESÖKET. Enligt SD:s presstalesman Linus Bylund kommer Jimmie Åkesson, trots avrådan från brandmän i Malmö, att genomföra det planerade besöket.
Foto: Sven Lindwall

MALMÖ. Anställda på Skåne universitetssjukhus i Malmö har protesterat mot SD-ledaren Jimmie Åkessons besök på deras arbetsplats.

Nu uttrycker även Malmös brandmän oro inför besöket.

I ett öppet brev till Jimmie Åkesson uppmanas partiledaren att ställa in sitt studiebesök på Centrumstationen.

Inför Jimmie Åkessons besök på akutmottagningen i Malmö på onsdag har drygt 250 vårdanställda i ett öppet brev protesterat mot att han släpps in på sjukhuset. Efter det har flera av de anställda utsatts för mordhot och det har även uttryckts farhågor om demonstrationer och motdemonstrationer utanför akutmottagningen.

Sverigedemokraternas partiledare ska på onsdag även besöka polisen och Räddningstjänsten Syds Centrumstation i Malmö.

I ett öppet brev på Facebook, undertecknat "Brandman och skåning", uppmanas Jimmie Åkesson att ställa in sitt besök på brandstationen.

Kvällsposten pratade under söndagskvällen med en anställd vid Räddningstjänsten Syd, som bekräftade att många är kritiska till besöket.

Brandmännens riksförbund ställer sig dock inte bakom uppmaningen till Jimmie Åkesson att inställa sitt besök.

- Vi har nolltolerans mot kränkningar, diskriminering och rasism, säger förbundsordföranden Peter Bergh. Men vi är också partipolitiskt obundna, oavsett vad någon tycker så finns Sverigedemokraterna i det demokratiska systemet. Vi behandlar dem som vilket parti som helst.

- Som fackförbund har vi dock uttryckt vårt stöd för "Brandmän mot rasism", så om SD gör eller säger något som innebär kränkningar, diskriminering eller rasism kommer vi att agera. Under det här besöket kommer vi också att berätta vad vi står för.

"Står helt bakom"

"Brandmän mot rasism" bildades i samband med Sverigedemokraternas besök på Botkyrka brandstation den 25 mars.

Brandmannen Erik från Stockholm är en av medlemmarna.

- Vi står helt bakom det öppna brevet på Facebook, säger han.

På Räddningstjänsten Syd är man väl medveten om de anställdas kritik mot besöket.

- Vi vet att det finns personer som uttryckt sin oro och att de inte tycker om det här, och det är naturligtvis tråkigt, säger kommunikationsstrateg Anna-Maria Havskogen. Men vi har ju politikerbesök då och då och med tanke på att vi är en skattefinansierad verksamhet så kan vi inte säga nej till folkvalda politiker som vill besöka oss.

"Polisen har bra koll"

Hon säger sig inte känna någon oro för säkerheten.

- Inte än så länge i varje fall. Här har vi inga patienter att tänka på som borta på sjukhuset. Dessutom vet vi ju att polisen har bra koll på det här.

Turbulensen kring Jimmie Åkessons besök i Malmö på onsdag har inte fått Sverigedemokraterna att ändra sina planer.

- Vi kommer att genomföra de besök som är inplanerade, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund. Och det gör vi därför att vi som politiker har ett ansvar gentemot väljarna att vara ute i verkligheten. Det är en grundläggande förutsättning för att politiker ska kunna göra vettiga bedömningar och genomföra en politik som gagnar både brandmän och de som tar del av räddningstjänstens olika tjänster.

"Det är inte acceptabelt"

Enligt Linus Bylund ligger det enbart politiska motiv bakom protesterna mot besöket.

- De kommer från vänstergrupper som helt enkelt inte vill att människor med olika åsikter ska få komma till tals. Och det är inte acceptabelt.

Öppet brev till Jimmie Åkesson

• Du har planerat att besöka en av våra arbetsplatser i Räddningstjänsten Syd, Centrumstationen i Malmö den nionde april. Jag skriver till dig för att be dig avstå från det här besöket.

Centrumstationen är en av landets med larmbelastade stationer. Karaktären på larmen skiljer sig väsentligt åt, ibland handlar det om att hjälpa någon som fastnat i en hiss, ibland handlar det om betydligt värre saker. Lika väl som ett larm kan sluta lyckligt med glädjetårar så hanterar vi även död, lidande och skräck i vårt yrke. Som du säkert förstår så kan det vara mycket psykiskt betungande för oss. Men, det är yrket vi har valt och ett arbete vi är stolta över att utföra.

• För oss är tryggheten på våra arbetsplatser en nyckel till att vara redo för även de värsta larmen. Ditt besök hoss oss kompromissar med den tryggheten. Vi har kollegor som funderar på att inte gå till jobbet den dagen du är här. Den otryggheten finns hos dem dels på grund av den politik ni för. Men också för det hat och de hot som följer er valturné. Nu senast när vårdpersonal mordhotades för sitt motstånd mot dit besök hos dem.

Mycket av oron som ditt besök skapar beror på att den politik du och ditt parti för är så tvärt emot vår värdegrund. Vi får inte, skall inte och vill inte skilja på folk och folk. Och just detta gagnar även dig i slutändan, Jimmie Åkesson - för när du står där och nöden är som störst kommer vi riskera våra liv även för att hjälpa dig. Trots att många som anser att din politik söndrar vårat land. Just för att vi aldrig skiljer på folk och folk.

• Därför ber jag dig nu, Jimmie Åkesson, att avstå från besöket. Låt inte en brandstation till bli ett politiskt verktyg i din valkampanj. Låt inte ditt besök kompromissa med våra medarbetares trygghet.

Visa oss den respekten. Antingen som människor, eller som en hommage till det arbete vi utför.

Tack på förhand.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!