Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandkåren hårt belastad av bränderna

Räddningstjänsten fick låna in styrkor från Svedala, Vellinge och Burlöv under måndagskvällen när larmen om bilbränder kom slag i slag
Foto: / MIKAEL NILSSON
Under 45 minuter brann det på sju olika ställen.
Foto: / MIKAEL NILSSON
Utbrända bilar har blivit en vanlig syn i Malmö under sommaren.
Foto: Björn Lindgren /Tt / TT NYHETSBYRÅN

Räddningstjänsten fick låna in styrkor från Svedala, Vellinge och Burlöv under måndagskvällen när larmen om bilbränder kom slag i slag. Under 45 minuter brann det på sju olika ställen.

– Och den åttonde bilbranden kom ungefär en timme senare, säger Mats Nilsson, inte befäl vid Räddningstjänsten syd efter ett dramatiskt dygn.

Mats Nilsson gick på skiftet på måndagsmorgonen. Såhär ett dygn senare kan han summera ett dygn med hård belastning under kort tid.

Den första bilbranden för måndagen rapporterades från Fosie vid 16-tiden. Nästa larm om en brinnande bil dröjde ända till 22.43 från Hyacintgatan men sedan ramlade larmen alltså in under kort tid.

– Då kom det tätt under 45 minuters tid

Hyllie värst drabbat

Som Kvp tidigare berättat är Malmös problem med bilbränder ett återkommande gissel. Rent geografiskt var det Hyllieområdet som drabbades hårdast under måndagen. Område Öster, som tidigare varit hårdast drabbat, hade bara en bilbrand och Centrum en.

Räddningstjänsten syd är ett kommunförbund och består av Malmö, Lund, Burlöv, Eslöv och Kävlinge.

– Och sedan har vi möjlighet att samarbeta med ytterligare tio kommuner och har möjlighet att låna resurser. I går var det Svedala, Vellinge och Burlöv som vi lånade in.

Har du varit med om att situationen så ansträngd som den var i går tidigare har varit som i går? 

– Nej, inte på den korta tiden. Jo, förresten när det regnade under 30:e augusti för två år sedan. Då var vi oerhört hårt belastade under oerhört lång tid. Nu var koncentrationen på 45 minuter.

– Men när det inte gäller väderrelaterade händelser så har jag inte varit med om det.

 Känner ni att ni behöver gardera er? 

– Det kan vi göra. Skulle detta nu ske flera kvällar i rad så går det att förflytta styrkor i vårt förbund. Vi har deltidskårer som Genarp, Kävlinge, Veberöd som vi kan nyttja då. Vi har aldrig gjort det men möjligheten finns

Kan bli uppgradering

 Har det varit på tal? 

– Nej, det har det inte. Men bilbränderna har ju inte livräddande karaktär. Vi behöver inte släcka färdigt och eftersläcka om det kommer ett annat larm. Man kan återkomma i ett senare skede och fortsätta arbetet. Den möjligheten finns.

 Förändrar ni något i bemanningen? 

– Inte i nuläget. Det är möjligt att det sker något beslut under dagen. Jag levererar det underlaget om det som inträffat i natt till vår operative chef som får fundera över hur vi hanterar beredskapen framöver.

Nio larm-16 förstörda eller skadade bilar

16.06 Östra Gulsparvsgatan 1 bil

22.43 Hyacintgatan, 3 bilar

22.49 Zenithgatan, 1 bil

22.56 Delsjögatan, 4 bilar

23.11 Arkitektgatan, 1 bil

23.12 Nydalavägen, 3 bilar

23.25 Hyllievångsvägen 1 bil

23.14 Censorsgatan 1 bil (släckt på plats)

00.49 Gånglåtsvägen 1 bil

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!