Vid två tillfällen senaste tiden har äldre diskmaskiner av märket Bosch respektive Siemens börjat brinna. Nu varnar räddningstjänsten i Laholm för de aktuella diskmaskinerna. Foto: RäddningstjänstenVid två tillfällen senaste tiden har äldre diskmaskiner av märket Bosch respektive Siemens börjat brinna. Nu varnar räddningstjänsten i Laholm för de aktuella diskmaskinerna. Foto: Räddningstjänsten
Vid två tillfällen senaste tiden har äldre diskmaskiner av märket Bosch respektive Siemens börjat brinna. Nu varnar räddningstjänsten i Laholm för de aktuella diskmaskinerna. Foto: Räddningstjänsten
Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att kontrollera sina diskmaskiner. Rådet är också att aldrig lämna diskmaskinen obevakade och exempelvis gå hemifrån i samband med att den används. Foto: Julija SapicRäddningstjänsten uppmanar allmänheten att kontrollera sina diskmaskiner. Rådet är också att aldrig lämna diskmaskinen obevakade och exempelvis gå hemifrån i samband med att den används. Foto: Julija Sapic
Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att kontrollera sina diskmaskiner. Rådet är också att aldrig lämna diskmaskinen obevakade och exempelvis gå hemifrån i samband med att den används. Foto: Julija Sapic

Bränder startade av farliga diskmaskiner

Publicerad

Två häftiga köksbränder inom loppet av ett par veckor har fått räddningstjänsten i Laholm att varna för tio år gamla diskmaskiner av märket Bosch och Siemens.

På företaget bekräftar man problemen och säger att brandfaran är väl känd.

Vid båda bränderna var det diskmaskinen i köket som var boven i dramat. De började brinna helt utan förvarning.

Enligt brandingenjör Sofia Frindberg på räddningstjänsten i Laholm ska problemen ha startat med att de aktuella maskinerna börjat lukta bränt och ryka.

Sedan har diskmaskinerna börjat brinna helt utan förvarning.

I båda fallen har en mer omfattande brand kunnat undvikas enbart tack vare det faktum att det funnits personer hemma. Men i båda fallen har det ändå orsakat skador i köken.

– I det ena fallet slog det upp halvmeter höga lågor. Det kunde ha gått riktigt illa om det inte funnits folk i bostäderna. Då hade det säkert kunnat utvecklas till en storbrand, säger Sofia Frindberg till Kvällsposten.

I ett av fallen har huset efter branden varit i behov av stor sanering.

Samma modellnummer

I samband med bränderna la räddningstjänsten märke till att både diskmaskinerna och händelseförloppen liknade varandra. Diskmaskinerna hade samma modellnummer och var av märket Bosch eller Siemens.

Maskinerna var 10-15 år gamla och misstanken är att något elfel vid knapparna startat bränderna.

Efter händelsen uppmanar räddningstjänsten allmänheten att kontrollera sina diskmaskiner. Avsikten är att förebygga så inte fler diskmaskinsbränder uppstår.

Företaget som säljer de aktuella märkena i Sverige är BSH Home Appliances AB. Företagets kommunikationschef säger till Hallandsposten att problemet med de aktuella diskmaskinerna varit känt sedan länge.

Relä är orsak

Diskmaskinerna har ett relä som kan orsaka gnistbildning och i värsta fall brand. Problemet omfattar maskiner som tillverkats mellan åren 1999 och 2005. Företaget har tagit på sig ansvaret att gratis byta ut den aktuella delen när kunder hör av sig.

Enligt företagets kommunikationschef ska det ha sålts 105 000 diskmaskiner av den aktuella sorten i Sverige. Företaget gick för två år sedan ut och varnade för maskinerna i egna annonser.

I dag tror man inte att det finns så många diskmaskiner av den aktuella sorten kvar i de svenska hushållen.

Vad ska man ändå göra om man ändå har kvar en sådan maskin?

– Ta kontakt med företaget i fråga och följ deras anvisningar, säger Sofia Frindberg till Kvällsposten.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag