Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Branden i moskén i Eslöv kan vara anlagd

Klockan 03.15 fick ledningscentralen larm om en brand i en moské i Eslöv. Foto: MIkael Nilsson

En moskélokal i Eslöv brandhärjades under natten mot måndagen. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Lokalen i Eslöv har tidigare under hösten utsatts för skadegörelse och polisen misstänker att nattens brand var anlagd. Nu är medlemmarna rädda.

- Titta vad de har gjort. Det är klart vi är rädda och oroade. Vi är utsatta, säger Samir Muric, imam i Eslövs Islamiska kulturförening.

Nu har även säkerhetspolisen (Säpo) kopplats in på utredningen.

Samir Muric bor själv i närheten av moskélokalen. Under måndagsmorgonen har han funnits utanför den eldhärjade lokalen och pratat med oroliga medlemmar och grannar.

- Jag är ledsen, bedrövad och orolig. Det är så mycket känslor. Många här har visat stöd under hösten när vi utsatts för skadegörelse. Men det är mycket diskussion nu, många som uttrycker oro här och på Facebook, säger han.

Enligt Samir Muric har föreningen mellan 80 och 150 aktiva medlemmar. Efter julhelgens bränder i Eskilstuna och nattens brand i Eslöv är det många som är rädda.

- Många tänker Eskilstuna, nu Eslöv. Vad kommer härnäst? Men vi tänker inte, alltså, vi är en del av Eslöv. Vi stannar här. Men det är klart att vi är rädda. Det finns en hotbild, säger Samir Muric.

Mordbrand

Det var strax efter klockan tre under natten till måndagen som polis larmades om en brand i moskélokalen. Trots att det brann både på byggnadens utsida och inne i lokalerna kunde branden släckas ganska fort.

– Moskén ligger i ett flerfamiljshus. Vi rubricerar branden som mordbrand, säger Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisen.

Polisen känner till att moskén tidigare vid flera tillfällen utsatts för skadegörelse.

Polisen rubricerar ärendet som mordbrand och Säkerhetspolisen (Säpo) är med och bistår i utredningen.

– Vi ser om det kan röra sig om ett politiskt motiverat brott, säger pressekreterare Fredrik Milder.

Sven Krok, yttre befäl vid räddningstjänsten, berättade under insatsen i natt att det finns misstankar om att branden kan vara anlagd.

– Sannolikt är den anlagd med brandfarlig vätska, berättade Sven Krok för en fotograf på platsen.

Moskélokalen tillhör Eslövs Islamiska kulturförening och är inhyst i ett lägenhetshus. Ingen person ska ha kommit till skada, men polisen utreder alltså händelsen som mordbrand. Vid misstanke om anlagd brand har polisen oftast två möjliga brottsrubriceringar: skadegörelse genom brand eller mordbrand.

- Finns det risk för skada på egendom eller liv så rubriceras det som mordbrand. Och det här har hänt i ett flerfamiljshus, säger Stephan Söderholm.