Klockan 03.15 fick ledningscentralen larm om en brand i en moské i Eslöv. Foto: MIkael Nilsson
Klockan 03.15 fick ledningscentralen larm om en brand i en moské i Eslöv.  Foto: MIkael Nilsson

Branden i moskén i Eslöv kan vara anlagd

Publicerad

En moskélokal i Eslöv brandhärjades under natten mot måndagen. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Lokalen i Eslöv har tidigare under hösten utsatts för skadegörelse och polisen misstänker att nattens brand var anlagd. Nu är medlemmarna rädda.

- Titta vad de har gjort. Det är klart vi är rädda och oroade. Vi är utsatta, säger Samir Muric, imam i Eslövs Islamiska kulturförening.

Nu har även säkerhetspolisen (Säpo) kopplats in på utredningen.

Samir Muric bor själv i närheten av moskélokalen. Under måndagsmorgonen har han funnits utanför den eldhärjade lokalen och pratat med oroliga medlemmar och grannar.

- Jag är ledsen, bedrövad och orolig. Det är så mycket känslor. Många här har visat stöd under hösten när vi utsatts för skadegörelse. Men det är mycket diskussion nu, många som uttrycker oro här och på Facebook, säger han.

Enligt Samir Muric har föreningen mellan 80 och 150 aktiva medlemmar. Efter julhelgens bränder i Eskilstuna och nattens brand i Eslöv är det många som är rädda.

- Många tänker Eskilstuna, nu Eslöv. Vad kommer härnäst? Men vi tänker inte, alltså, vi är en del av Eslöv. Vi stannar här. Men det är klart att vi är rädda. Det finns en hotbild, säger Samir Muric.

Mordbrand

Det var strax efter klockan tre under natten till måndagen som polis larmades om en brand i moskélokalen. Trots att det brann både på byggnadens utsida och inne i lokalerna kunde branden släckas ganska fort.

– Moskén ligger i ett flerfamiljshus. Vi rubricerar branden som mordbrand, säger Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisen.

Polisen känner till att moskén tidigare vid flera tillfällen utsatts för skadegörelse.

Polisen rubricerar ärendet som mordbrand och Säkerhetspolisen (Säpo) är med och bistår i utredningen.

– Vi ser om det kan röra sig om ett politiskt motiverat brott, säger pressekreterare Fredrik Milder.

Sven Krok, yttre befäl vid räddningstjänsten, berättade under insatsen i natt att det finns misstankar om att branden kan vara anlagd.

– Sannolikt är den anlagd med brandfarlig vätska, berättade Sven Krok för en fotograf på platsen.

Moskélokalen tillhör Eslövs Islamiska kulturförening och är inhyst i ett lägenhetshus. Ingen person ska ha kommit till skada, men polisen utreder alltså händelsen som mordbrand. Vid misstanke om anlagd brand har polisen oftast två möjliga brottsrubriceringar: skadegörelse genom brand eller mordbrand.

- Finns det risk för skada på egendom eller liv så rubriceras det som mordbrand. Och det här har hänt i ett flerfamiljshus, säger Stephan Söderholm.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag