Mentor Alija, 21, och Mensur Alija, 20, dömdes för brandattentatet mot konstnären Lars Vilks. Nu tas deras fall upp i hovrätten.
Mentor Alija, 21, och Mensur Alija, 20, dömdes för brandattentatet mot konstnären Lars Vilks. Nu tas deras fall upp i hovrätten.

Brandattentatet mot Vilks i hovrätten

Publicerad
Uppdaterad
Frikännande eller nedsatt straff.
Det var vad försvaret yrkade på när hovrättsförhandlingen mot de två bröder som dömts för brandattentatet mot Lars Vilks inleddes på måndagen.
Åklagaren vill se en straffskärpning.
På måndagsmorgon inleddes hovrättsförhandlingen mot de två bröderna, Mentor Alija, 21, och Mensur Alija, 20, som av tingsrätten dömts för brandattentatet mot konstnären Lars Vilks.

Log mot varandra i rättsalen

De båda bröderna eskorterades strax efter klockan nio in i rättssalen av sina försvarare. Ledigt klädda och kortklippta log de mot varandra och mot advokaterna Johan Sederholm och Lennart Nilsson. Försvararna gjorde sin inställning klar med en gång:
- Vi vill att hovrätten ogillar åtalet och yrkar på frikännande. Vid fällande dom vill vi att man nedsätter påföljden, sade Nilsson och Sederholm instämde.
Åklagare Birgitta Müller vills e en straffskärpning.
- Det är ju ett allvarligt brott. Nu gick det bra den här gången, men bränder är oförutsägbara. Hade det tagit fyr i den andra gardinen i fönstret där det brann så kunde hela huset stått i ljusan låga, säger hon.

Omfattande teknisk bevisning

Medan åklagaren gick igenom dokumentationen av de många tekniska fynd som gjordes vid Lars Vilks hus – brödernas jackor, personliga papper, ett exemplar av Koranen, med mera, lyssnade 21-åringen och hans 20-årige bror uppmärksamt. Åklagarsidan lade på förmiddagen mycket krut på att lägga fram den omfattande tekniska bevisning som åberopas i målet. Bland de mer besvärande omständigheterna för bröderna är de brännskador den yngre brodern sökte vård för på Helsingborgs lasarett natten efter branddådet.
Då datorn i brödernas hem undersöktes fann polisen att den som använt datorn visat ett "påtagligt intresse för Vilks". I webbläsarens logg kunde man utläsa att det surfats mycket om ett tidigare attentat mot Lars Vilks och att man sökt hans adress och telefonnummer via Eniro.

Hade brännskador

Den rättsmedicinska undersökningen av den äldre broderns händer fann förtjockade hårstrån, vilket "skulle kunna tyda på värmepåverkan". Läkarutlåtandena om 21-åringens eventuella brännskador är dock fulla av brasklappar – det talas om sannolikhet, men inget slås fast med säkerhet. I rättsintyget gällande 20-åringen konstateras att han sökte sjukhusvård för brännskador på händerna och att han då "uppgav att han fått bensin på kläderna då han skulle grilla med några kompisar".

Stirrar på Vilks

Några nya förhör av de inblandade parterna hålls inte under hovrättsförhandlingen. I stället visas videoinspelningar av förhören i tingsrätten upp. Först ut var Lars Vilks, som i sitt bandade förhör berättade om hur en brand i hans hus skulle påverkat hans levebröd, då många av hans verk fanns i huset.
- Det skulle varit ett oerhört bakslag, sade Lars Vilks.
Medan den yngre brodern, Mensur Alija, tittade ner och kladdade lite i ett block, stirrade den äldre, Mentor Alija, stint på Lars Vilks uppe på storbildsskärmen. Några känsloutbrott liknande det som hände i tingsrätten, då 21-åringen började skrika på Vilks mitt under förhöret med konstnären, var inte aktuella i dag. Båda bröderna gav ett lugnt och samlat intryck.
Vilks berättade vidare om bakgrunden till kontroverserna kring honom – teckningen av Muhammed som rondellhund, uppmärksamheten i medierna och efterföljande dödshot.
- De flesta muslimer kan man föra en anständig debatt med, men sedan finns det en liten grupp fanatiker, sade Vilks.

"En idiot som kränker muslimer"

Nästa videoförhör som spelade upp var med den yngre brodern. Han pressades hårt av åklagaren angående hur hans jacka hamnade vid Lars Vilks hus och hur han fick sina allvarliga brännskador. Mensur Alija hävdar bestämt att han fått dem då han grillade på stranden med några personer han fått kontakt med via Facebook. Vilka de är och vad de heter i efternamn kan han inte svara på.
- Vet du vem Lars Vilks är, frågade åklagaren.
- En idiot som kränker muslimer. 1,3 miljarder hatar honom, svarade Mensur Alija.

"Guds fiende"

Nästa punkt på agendan var ttingsrättsförhöret med Mentor Alija. Frågorna kretsar mycket kring var han varit och när. Att hans jacka, med personliga tillhörigheter i fickorna, påträffades utanför Vilks hus har inget med honom att göra, hävdar 21-åringen. Han tappade jackan en tid före branddådet.
Även han fick frågor om han känner till Lars Vilks.
- Han är en otrogen. Guds fiende, profetens fiende. Islams värsta fiende just nu, svarade han.
Och tillade:
- Fast det betyder inte att jag har varit vid hans hus.
Det var i juli som Helsingborgs tingsrätt dömde Mentor Alija, 21, till tre års fängelse och Mensur Alija, 20, till två års fängelse för försök till mordbrand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag