Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbranden inte släckt – 47 personer evakuerade

Gården mellan Osby och Hästveda blev snabbt övertänd. Foto: Mikael Nilsson
Siw Fried, 67, tvingades lämna sitt hus.Foto: Jens Christian
Ronny Månsson har tvingats lämna sitt hem. Foto: JENS CHRISTIAN
Det var ett område på 100 gånger 100 meter som brann, enligt Rune Olsson vid Räddningstjänsten.Foto: Jens Christian

I skogarna utanför Hästveda brinner ett 800 hektar stort område. 

Räddningstjänsten kämpar fortfarande mot elden som under tidsdagen spred sig snabbt och hotade bebyggelse.

47 personer har evakuerats från området.

– Vi vet inte riktigt vad som hänt hemmaomkring, men antagligen har de inte tid att meddela oss. Det brann ungefär 200 meter från huset när vi åkte, säger Siw Fried, 67. 

Räddningstjänsten kämpar med att släcka storbranden i Hästveda. 

Enligt insatsledaren som var i gång under natten kommer man under morgonen börja med att bekämpa branden mer offensivt. 

– Planen nu är att kraftsamla i en av sektorerna som är i den nordvästra delen av branden där vi bedömer att det är störst risk att den kan gå vidare om vinden skulle öka. Det är där lägger vi krutet just nu, säger räddningsledare Joel Johansson. 

Flera helikoptrar rör sig i området utanför Hästveda. 

– Vi har gott om helikopterresurser, både från försvarsmakten, MSB och polisen. Fyra från MSB, en från Försvarsmakten och en från polisen, säger Joel Johansson. 

Elden har under natten blossat upp på flera ställen. 

– Men enligt mina uppgifter så ska inga ytterligare människor behöva evakueras, säger Johan Sjöberg, inre befäl i Kristianstad till SVT

Brandrök över Hästveda. Foto: Jens Christian.

”Lugnare än i går”

Räddningstjänsten hoppas kunna se slutet på insatsen i skogarna kring Hästveda.

– Prognosen är att köra med offensiva insatser i minst ett och ett halvt dygn till. Sedan hoppas vi att det blir kortare men det är den prognosen vi har satt, säger räddningsledare Joel Johansson. 

Kvällspostens reporter Alexander Vickhoff är på plats vid branden 

– När jag i natt rörde mig i området runt branden låg stickande rök tät längs vägarna, som dimma. Man kämpade i natt med att från flera håll hålla begränsningarna runt branden. På vägarna gick traktorer med stora tankar fram och tillbaks till och från brandområdet, säger han. 

Räddningstjänstens förhoppning är att branden ska hålla sig inom begränsningarna. 

– Vinden ska enligt prognoserna vara lite lugnare än i går så risken är inte jättestor för att branden ska sprida sig, säger Johan Sjöberg.

Ronny Månsson, 72, och hans fru och mor har tvingats lämna sin gård i Hästveda. Foto: JENS CHRISTIAN

Totalt 47 evakuerade

Enligt polisen har totalt 47 personer evakuerats från 23 hushåll på grund av branden. 

En av dem är Siw Fried, 67.  

– Vi vet inte riktigt vad som hänt hemmaomkring, men antagligen har de inte tid att meddela oss. Det brann ungefär 200 meter från huset när vi åkte, säger hon. 

Ronny Månsson, 72, och hans fru och mor har tvingats lämna sin gård i Hästveda. 

– Vi har sett det ryka utav bara fanken, det känns som att det håller på att närma sig. Blir det vindkantring så finns det väl risk, men vi får hoppas att det ska lösa sig, säger Ronny. 

– Jag fick med mig lite fotoalbum och min dator. 

Ronny Månsson och hans fru skulle sova i husbil över natten, medan modern fått plats hos äldrevården. Familjen har bott på gården i decennier. 

– Det är tungt. Men jag är en obotlig optimist, jag räknar med att komma hem i morgon och vrida om nyckeln i dörren, säger Ronny. 

Branden i Hästveda - detta har hänt

Larmet om gräsbranden i närheten av Hästveda i Hässleholms kommun kom vid 11.10 I det första skedet var det 100 kvadratmeter som brann.

Senare spred sig branden till en gård som började brinna kraftigt. Det fanns i hästar i byggnaden när elden nådde gården men enligt uppgift från polisen ska man ha lyckats evakuera alla hästar.

Byggnaden blev helt övertänd och räddningstjänsten försökte komma i kontakt med lantbrukare för att få hjälp att släcka bränderna.

Vid 15-tiden meddelade polisen att en helikopter fanns i området för att lokalisera ytterligare bränder.

– Flera personer har evakuerats och vi är på plats med flera patruller för att bistå med det. Man har även stängt av landsväg 1940 helt. Man planerar även släckning från luften, säger Peter Kjällkvist vid ledningscentralen för polisen i Region syd.

Vid 19-tiden gick räddningstjänsten ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, angående branden i Hästveda.

”Det brinner kraftigt i området nordväst om Åbuamossen, mellan mossen och väg 1940 i väster och väg 1941 i norr. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering och polisen håller för närvarande på med att evakuera personer i området”, skrev räddningstjänsten.

Situationen förvärrades ytterligare under kvällen. Strax före klockan 21 var det ungefär 800 hektar som hade drabbats av branden. Vid det laget hade antalet evakuerade stigit till totalt 47 personer från 23 hushåll i området.

Men ingen hade blivit skadad – varken djur eller människor. En gård hade brunnit ner. Polisen reserverade sig något eftersom skadeinventering då fortfarande pågick. Avstängningen av länsväg 1940 skulle behållas åtminstone över natten.

Under onsdagsmorgonen inleddes nya försök att släcka branden. 

Tvingades lämna kvar katten

Även Roland Eriksson och hans fru evakuerades från sin bostad under gårdagen. 

– Jag bor granne med huset som brann ner och elden var ju på väg mot vårt. Så det var riktigt kritiskt kan man säga, säger han till Kvällsposten. 

Roland Eriksson och hans fru fick veta från en man i närheten att de behövde lämna sin bostad. De samlade ihop lite kläder och spenderade sedan natten på hotell. 

– Min fru skulle till lasarettet klockan halv sju i dag så jag sa att vi kör till Kristianstad, säger Roland, som i nuläget inte vet om elden har nått hans bostad eller ej.

– Jag hoppas huset står kvar fortfarande för det stod kvar 21:00 i går kväll när jag körde därifrån. Då hade vi släckt elden runt både mitt hus och grannen bakom vårt. Så jag tror att det står nog kvar.

Roland Eriksson vet i nuläget inte när han får komma hem igen. Kvar i hans bostad blev bland annat en katt.

– Jag har en katt som kröp under altanen och som vi inte fick fram. Så vi får se om den vill komma fram nu kanske. 

Fick inga tydliga besked

Gunilla Andersson var hos frisörskan när hon fick veta att ett hus i närheten av henens eget brunnit ner på grund av bränderna. Varken hon eller henens man Kaj fick några klara besked från polisen kring hur de skulle göra med utrymning. 

De valde att lämna sin bostad vid klockan 21:00 på tisdagskvällen.

– Vi hörde inget från polisen så vi fortsatte packa bilen med det viktigaste och tittade mot branden och molnen. Men det kom ingen och sa till oss att åka så vid 21-tiden ringde jag vår dotter och då hade hon varit inne på nätet och då sade hon att ”nu måste ni komma”, säger Gunilla Andersson.

– Jag fick ett sms från polismyndigheten där de sa att vi skulle göra oss beredda. Men så kom det inget slutbesked och formuleringen var lite oklar, tillägger hennes man Kaj. 

Innan Gunilla och Kaj gav sig av packade de ihop sina viktigaste fotografier, papper och lite kläder. 

De vet i nuläget inte när de kan återvända hem, eller om deras bostad har drabbats av branden.

–Vi har fått reda på att vi inte är i precis inom det här området, vi är ungefär 100 meter därifrån. Men vi har fått beskedet hittills att vi inte får återvända, inte ens bakvägarna, säger Gunilla Andersson. 

Trots evakueringen och den rådande ovissheten är paret vid gott mod. 

– Livet är trots allt det viktigaste. Saker och ting kan ersättas, säger Kaj Andersson.

Flera andra bränder under tisdagen

Under tisdagen brann det även på flera andra håll i Sydsverige. Enligt TT hade MSB, Myndigheten för samhällsberedskap, fyra helikoptrar i beredskapsläge på grund av bränderna.

I Markaryds kommun i Småland kom ett larm strax innan klockan 12 då en brand startat i ett skogsområde. Den spred sig snabbt mot bostäder och minst en person fick evakueras.

Enligt polisen fanns det en spridningsrisk och man befarade att det kunde finnas fler bränder i området. Ett flygplan skickades vid 14-tiden till området för att bistå räddningstjänsten i släckningsarbetet.

Brand som stoppade tågen

– Branden är inte under kontroll. Man har konstaterat ytterligare en brand i området, räddningstjänsten arbetar för fullt just nu, sa Peter Kjällkvist vid polisen i Region syd vid 14.30-tiden.

Under förmiddagen hade det även börjat det brinna intill en banvall norr om Höör. Den branden var så pass kraftig att tågtrafiken mellan Malmö och Stockholm stoppades under flera timmar.

– Det är en brand precis vid banvallen och det ska vara en gräsbrand, berättade Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid Trafikverket till SVT Nyheter Skåne. 

– Vi sätter alltid säkerheten först och nu står tågtrafiken där helt stilla.

Gården i Hästveda brann kraftigt under tisdagen.Foto: Mikael Nilsson
Byggnaden i Hästveda blev helt övertänd.Foto: Mikael Nilsson
Gården i Hästveda brann kraftigt under tisdagen.Foto: Mikael Nilsson

En granskog var hotad

Enligt Rune Olsson, yttre befäl vid Räddningstjänsten Skåne startade branden på grund av ledningarna längs med järnvägen. 

– Det var en granskog som var hotad, det är torr vegetation inne i skogen. Det är ett område på 100 gånger 100 meter som har brunnit, säger han.  

Strax före klockan 13 var räddningstjänsten klara på platsen. 

– Nu är det släckt, så vi plockar ihop våra grejer och ska åka hem, berättade Rune Olsson. 

Enligt Rune Olsson, yttre befäl vid Räddningstjänsten Skåne startade branden på grund av ledningarna längs med järnvägen. Foto: Jens Christian

Uthus och ladugårdsbyggnad brann

Längre norrut hade en terrängbrand söder om Össjö i Ängelholms kommun spridit sig till ett uthus och en ladugårdsbyggnad vid en gård. 

Vid 12.27 meddelade polisen att branden var under kontroll men att mycket arbete återstod. 

”Släckningsarbete pågår och förväntas fortsätta i flera timmar. Branden ska inte utgöra någon fara för liv enligt räddningstjänst, men kraftig vind på plats utgör en utmaning för arbetet på plats”, skrev polisen på sin hemsida. 

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.