Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brand i skjul: Polisen räddade EU-migranter

Här, i ett skjul i Landskrona, sov sju EU-migranter när det började brinna.
Foto: Andre Tajti / Top news!

Tidigt på lördagsmorgonen började det brinna i skjulet i Landskrona där sju EU-migranter låg och sov.

En polispatrull som hade kallats ut till området för att kontrollera män som uppgetts ha uppträtt märkligt, upptäckte branden - och släckte den.

– Det hade kunnat sluta väldigt illa, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral.

En anmälan om mordbrand har upprättats.

– Prognosen ser väl inte så där jättebra ut, säger Kennet Andersson, inre befäl på Helsingborgspolisen.

Poliserna som upptäckte branden var i området efter att en uppringare berättat att en grupp män setts uppträda märkligt och att de kanske höll på att förbereda ett inbrott.

När patrullen kom till platsen upptäcktes en brand i ett träskjul som fungerar som tillfällig bostad för sju EU-migranter.

– Patrullen agerar väldigt snabbt och släcker elden med en brandsläckare som finns i våra bilar, innan de tillkallade brandkåren så de kunde kolla så att branden var ordentligt släckt. Vid brandtillfället låg ett flertal personer och sov inne i skjulet, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral.

Rubricerat som mordbrand

Polisen har under morgonen hållit vittnesförhör med de sju personerna som låg och sov. En anmälan om mordbrand har upprättats, men i nuläget säger polisen att de inte vet om branden är anlagd eller inte.

– Vi har rubricerat det som mordbrand för att få med alla utredningsåtgärder om det skulle visa sig att brott ligger bakom, säger Jimmy Modin.

Räddningstjänstens styrkeledare Greger Edberg berättar att elden var släckt när räddningstjänsten kom till platsen. Enligt Edberg har poliser på plats sagt att det troligen är bensin som kastats på den tillfälliga bostaden.

– Den är nog anlagd om någon har slängt bensin på, säger Greger Edberg som bekräftar att samtliga boende hade tagit sig ut ur skjulet när räddningstjänsten kom till platsen.

– Och vittne ska ha sett att två bilar kört därifrån, enligt polisen, säger Greger Edberg.

Polisen pessimistisk

Kennet Andersson, inre befäl på polisen i Helsingborg, vidhåller att de inte vet hur branden uppstått.

– Vi har ingen teori på hur den här branden har uppstått, om det är anlagt, om de som är där har gjort det själv eller det är någon annan som kommit dit och gjort det. Det finns ingenting konkret som pekar på ena eller andra hållet, säger Kennet Andersson.

Poliser på plats ska ha sagt att det rör sig om bensin som kastats?

– Jag vet inte om det finns någon luktförnimmelse, eller vad man bygger det på. Förmodligen är det så.

Men ni har rubricerat det här som mordbrand?

– Ja, så som det ser ut så har vi rubricerat det så. Med tanke på att det fanns folk så uppfyller det de teoretiska kraven för att det ska vara en mordbrand.

Hur går ni vidare med det här nu i dag?

– Det finns ingen uppgift på att det finns någon annan som vi kan höra, eller att någon annan vet någonting om vad som har hänt. Prognosen ser väl inte så där jättebra ut för att vinna någon framgång i utredningen om det brottet, säger Kennet Andersson, inre befäl på polisen i Helsingborg.

Brunnit i väggen

Jimmy Modin på polisens ledningscentral säger vädjar till vittnen som kan ha sett någonting i området kring ÖoB i Landskrona vid tvåtiden på lördagsmorgonen, att höra av sig.

Speciellt intresserade är polisen över att komma i kontakt med männen som setts i området just före branden.

– Vi vet inte om det har med det här ärendet att göra, men vi vill så klart att de hör av sig så att vi i så fall kan avfärda dem från den här utredningen. Det är inte så att de är misstänkta, de kan ha haft helt legitima anledningar till att befinna sig där, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral.

Ingen av de sovande personerna ska ha kommit till fysisk skada i branden.

Hur långt ifrån elden låg människorna och sov?

– Jag vet inte exakt, men det är ett träskjul som används, det är inte så att det är en villa. Det har brunnit i väggen, säger Jimmy Modin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!