Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna misstänks ha anlagt anlagt brand i flerfamiljshus

Branden skedde i ett flerfamiljshus i Högsby.

Polis och räddningstjänst finns på plats vid en brand i ett flerfamiljshus.  Fastigheten har blivit tömd på boende och flera kommer föras till sjukhus för kontroll.

En kvinna greps på förmiddagen som misstänkt för att ha anlagt branden.

Den eldhärjade fastigheten finns på en adress söder om Högsby, rapporterar polisen. 

– Under morgonen greps en kvinna som nu är misstänkt för grov mordbrand, säger Jimmy Modin vid polisens ledningscentral i Malmö.

”Polis är på plats och har spärrat av fastigheten så att räddningstjänsten kan arbeta ostört med släckning utav branden,” skrev polisen på sin hemsida. 

– Vi är kvar vid fastigheten och det är så att räddningstjänsten fortfarande arbetar med branden. Det finns i nuläget ingen prognos för hur lång tid det här kommer att ta, säger Katarina Rusin vid polisen.

I nuläget är det oklart hur branden har startat. Det är okänt om någon person har kommit till skada.

– Jag vet inte hur många som förs till sjukhus för kontroll. Men jag vet att det är ett antal personer som förs i väg med ambulans, säger Katarina Rusin. 

Enligt SOS rör det sig initialt om en lägenhetsbrand, som spridit sig.

– Den senaste lägesrapporten är från 07.10 och då verkar branden spridit sig till konstruktionen, säger Sara Tunklev, teamledare vid SOS. 

– Prognosen är att ambulans och räddningstjänst blir kvar i fem timmar. Den prognosen sattes klockan 07.10.  

Fastigheten tom på folk  

Den drabbade fastigheten är ett gammalt trähus och innehåller totalt åtta lägenheter, skriver SVT. Samtliga åtta lägenheter har blivit tömda på folk och fastigheten har blivit utrymd.  

Vad för skador fastigheten har drabbats av i samband med branden är i nuläget för tidigt att slå fast.

– Vad jag vet så ska fastigheten vara tom på folk nu, säger Katarina Rusin.

Totalt har två personer än så länge blivit förda till sjukhus med ambulans, meddelar SOS.

Ett stort räddningspådrag pågår vid klockan 07.30 fortfarande på adressen i södra Högsby. 

– Nio stycken enheter från räddningstjänsten är kvar på platsen och en ambulans, säger Sara Tunklev.

Väckte sina grannar

En person som bor i den aktuella fastigheten berättar för Sveriges Radio P4 Kalmar att denne väcktes av sitt fem månader gamla barn, som började hosta på grund av all rök i fastigheten.

– Hade inte min fem månader gamla son hostat hade vi inte vaknat och då hade vi inte klarat oss där uppe, säger föräldern till P4 Kalmar, som själv såg till att grannarna vaknade: 

– Först och främst tänkte jag på mina grannar som jag vet har barn, då gick jag och sparka på dörrar allt vad jag kunde för att de skulle vakna. Jag skickade ut alla ur lägenheten, speciellt de med barn först, för att ingen ska komma till skada. Jag vill inte att några barn ska komma till skada.  

 

Texten uppdateras.

Så ska du agera vid en brand